Član
Učlanjen(a)
12.04.2010
Poruka
591
Istorija benda:
Pearl jam je nastao iz grupe Mother Love Bone. Posle smrti frontmena Endrju Vuda i raspada grupe 1990., Stoun Grosard i Džef Ament su odlučili da osnuju njihov sledeći bend. Regrutovali su gitaristu Majk MekKredija i, uz pomoć Met Kamerona na bubnjevima, snimili su demo cnimak sa tri pesme. Ovaj snimak je dospeo do bivšeg bubnjara Red Hot Čili Peprsa Džek Ajronsa, koji ga je predao Ediju Vederu tokom njihovog zajedničkog putovanja. Edie je preslušao snimak nakratko pre nego što je otičao na surfovanje. Dok je bio na vodi, po glavi mu se vrtela muzika dok mu reči nisu došle same od sebe. Odjurio je nazad kući i u napadu kreativnosti snimio vokale na te pesme(Alajve, Footsteps i Once). Pesme su bile ono što će Edie kasnije opisati kao mimi opera. Kreirali su priču o incestu, ludilu i ubistvu, koja je postala poznata fanovima kao „Mamasan trilogy“. Poslao je nazad bendu snimak sa nasnimljenim vokalima i oni su bili toliko impresionirani da su ga naterali da doleti u Sijetl da proba sa bendom. Osnovan je bend Mokkie Blaylock, sa Dave Krusenom na bubnjevima. Posle potpisivanja ugovora za Epic Records, postojala je odredjena zabrinutost ljudi iz izdavačke kuće povodom toga što je bend dobio ime po profesionalnom košarkašu koji je još uvek igrao, pa je bend smišljao novo ime. Posle kratke konsultacije sa Reenk Roinkom, odlučili su se za Pearl Jam. Bend je došao do ovog neobičnog imena u toku okupljanaja u lokalnom kafiću B&O Espresso u Sijetlu. Eddie Vedder je tvrdio da je Pearl Jam interna šala koja potiče od halucinogenog džema po kome je poznata njegova baba Pearl. Mnogi ljudi, ipak ne smatraju da je ova priča ništa više nego obična šala. Oni upućuju na činjenicu da verovatno nije slučajnost da je fraza „pearl jam“ neko vreme bila u upotrebi kao eufeminizam za spermu.

Bubnjar Pearl Jam-a, Dave Krusen, je napustio bend malo pre izdavanja njihovog debi albuma. Zamenjen je sa Matt Chamberlain-om, koji je pre toga svirao sa Edie Brickell and Bohemians. Posle samo nekoliko svirki,od kojih je jedna snimljena i postala video spot za „Alive“, Chamberlain je dobio ponudu da pristupi bendu Saturday Night Live, što je on i prihvatio. Pre nego što je otišao, preporučio je bubnjara Dave Abbruzzese-a kao njegovu zamenu. Abbruzzese se pridružio veoma kratko posle toga, svirajući ostatak nastupa koji su promovisali album „Ten“ i nastavio je da snima sa bendom sledeća dva albuma.

Pearl Jam je postao ključni član Grunge-a pokreta, zajedno sa Nirvanom, Alice In Chains i Soundgarden-om. Kurt Cobain je u jednom trenutku ljutito napao bend zato što ih je smatrao suviše komercijalnim, medjutim Kurt i Eddie su kasnije pomirili i postali prijatelji. Njihov debi album „Ten“ (nazvan po Mookie Blaylock-ovom broju na dresu, pošto već nisu mogli da nazovu bend po njemu), sadrži 11 pesama, od kojih mnoge obijuju tamnim temama kao što su depresija, samoubistvo, usamljenost i ubistvo. Album, izdat 1991.god., sadžao je tri velika hita koja su ih lansirala na muzičku scenu – „Even Flow“, „Alive“ i „Jerremy“. Video spot za „Jerremy“ je postao veliki hit na MTV-u i osvojio je nekoliko nagrada, uključujući video spot godine i najbolji grupni video.

Prva tri albuma Pearl Jam-a su bili veliki, komercijalno i kritički. Drugi album „Vs.“ je postao najprodavaniji album svih vremena u prvoj nedelji prodaje 1993. (950.000). Sadržao je hitove „Dauther“, „Dissident“ i „Eldery Woman Behind The Counter In A Small Town“. „Vs.“ je na početku nosio naziv „Five Against One“, ali je nedugo pre objavljivanja naziv promenjen u „Vs“. Treći album „Vitalogy“ je postao drugi najbrže prodavani album u istoriji sa više od 877.000 primeraka prodatih u prvoj nedelji 1994.-te godine. „Vitalogy“ poseduje još jednu osobinu: verzija na vinil ploči je izdata dve nedelje pre CD verzije. Pesma „Spin Zhe Black Circle“ – omaž sedmoinčnim singlicama, osvojila je nagradu Grammy 1995.godine. „Vitalogy“ je sadržao hitove „Not For You“, „Spin The Black Circle“, „Corduroy“ i „Tremor Christ“.

Sledećih nekoliko godina popularnost Pearl Jam-a se smanjila, delom zbog njihove nevoljnosti da snimaju video spotove kao i zbog tužbe protiv Ticketmaster-ovog monopola koja je ugušila turneje.

Članovi:
Trenutni sastav
Edi Veder - vokal
Stoun Gosard - gitara
Majkl Mek Krejdi - gitara
Džef Amnet - bas
Met Kameron - bubnjevi (od 2000.)

Bivši članovi:
Dejv Krusen - bubnjevi
Met Čemberlejn - bubnjevi
Dejv Abruzis - bubnjevi
Džek Ajron - bubnjevi

Studijski albumi:
Ten - 1991
Vs - 1993
Vialogy - 1994
No code - 1996
Yield - 1998
Binaural - 2000
Riot Act - 2002


Izvor:Wikipedija



 
Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Dokumentarac o bendu Pearl Jam

Dokumentarac o bendu Pearl Jam



Snimljen dokumentarni film o američkom rok bendu Pearl Jam povodom dvadesetogodišnjice njihove karijere.

v213103p0.jpg



Film se jednostavno zove "Twenty" i delo je režisera Kamerona Kroua koji je godinama sakupljao retke snimke benda.

"Videćete snimke za koje ste mislili da ne postoje i intervjue koji će ovaj film učiniti najboljim suvenirom prošlosti", rekao je Krou.


"Dvadeset" će premijerno biti prikazan u oktobru ove godine.


Pogledajte trejler.



(MONDO)
 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top