Šta je novo?

Pčelica Maja slavi stoti rođendan

  • Začetnik teme sendi
  • Datum pokretanja
sendi

sendi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.057
[h=1]Pčelica Maja slavi stoti rođendan
[/h]B92


Popularna junakinja Pčelica Maja ove godine puni sto godina postojanja u kojima je uveseljavala decu svih uzrasta, a njen crtani lik kreiran je na osnovu knjige "Pčelica Maja i njene pustolovine" (Biene Maja und ihre Abenteuer) nemačkog pisca Valdemara Bonselsa iz 1912. godine.
Na osnovu romana o njenim avanturama nastao je strip, animirana TV serija, opera i crtanka za decu, a njen lik je često bivao zaštitni znak društvenih kampanja čija su ciljna grupa deca mlađeg uzrasta.

Sredinom osamdesetih godina u bivšoj Jugoslaviji bila je jedan od najpopularnijih crtanih filmova za decu, a prikazivana je na našim prostorima i kasnije u raznim adaptacijama. Bonselsov roman je preveden na tridesetak jezika, između ostalih i hebrejski, finski, ruski, poljski, estonski, turski, španski, srpski......

Roman "Pčelica Maja i njene pustolovine" prati priču o maloj pčeli i njenom odnosu sa okolinom, ostalim životinjama u prirodi i osnovnim pravilima života u zajednici i odrastanju.

Maju je u košnici odgajila učiteljica Kasandra koja pokušava da usmeri njen avanturistički i radoznao duh okrenut ka istraživanju spoljnjeg sveta, koji rezultira upadanjem u zamku kod stršljena, najvećeg neprijatelja pčela. Kroz njene pustolovine upoznaje bube, insekte ptice i ostali životinjski svet iz prirode i prevazilazi sve teškoće izazvane ogromnom radoznalošću.

Dugometražni igrani film o Pčelici Maji je napravio 1924. godine Wolfram Junghans, nemački fotograf i smatra se prvim dugometražnim filmom u kojem glavne uloge živi insekti. Finski filmski arhiv obnovio je film koji se prikazivao u Hamburgu i Helsinkiju.

Najpoznatija je ipak adaptacija knjige u animiranu TV seriju, koja je prvobitno bila prikazana u Japanu 1975. godine, a kasnije je sinhronizovana na razne svetske jezike. Serija je prikazana u Austriji, Nemačkoj, SAD, Južnoj Africi, Portugalu, Kanadi, Belgiji, Francuskoj, Latinskoj Americi, Izraelu, Italiji, Grčkoj, Češkoj, Bugarskoj, Sloveniji, BiH, Slovačkoj, Španij, Srbiji, Finskoj, Poljskoj, Mađarskoj, Rusiji, Turskoj, Libanu i Iranu, a publika sa ovih prostora je se naviše seća u hrvatskoj adaptaciji u kojoj Maja kroz svoje pustolovine uglavnom prolazi sa svojim nerazdvojnim drugom Pavom.
 
Poslednja izmena od urednika:
Top