Pažnja! Stiže nova droga iz Rusije!

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982
BEOGRAD 04. 01. 2010
PRESS

Pažnja! Stiže nova droga iz Rusije!


Ruska policija upozorila kolege iz Srbije na novu vrstu sintetičke droge bez boje, mirisa i ukusa koja se već prodaje po Moskvi. Drogu napravio student hemije, pravi se u tajnim narko-laboratorijama

1003.jpg


Nova sintetička droga, bez boje, mirisa i ukusa proizvedena je krajem prošle godine u tajnim laboratorijama u Rusiji! Kako Press saznaje, ruska policija je pre nekoliko dana upozorila kolege iz MUP-a Srbije na novu i veoma opasnu vrstu droge koju je inače napravio student hemije iz Moskve! Nova droga jača je od ekstazija, i veoma joj je teško ući u trag!
Sagovornik Pressa blizak MUP-u Srbije kaže da su Rusi poslali ozbiljno upozorenje.
- Dobili smo informaciju da je reč o najnovijoj vrsti sintetičke droge. Ona se proizvodi u tajnim narko-laboratorijama u unutrašnjosti Rusije. Njeno dejstvo je izuzetno jako, čak jače od ekstazija! Može da zameni kokain ili heroin u kombinaciji sa nekom drugom sintetičkom drogom. Njena cena je niža od kokaina ili heroina, teško ju je otkriti, nemoćni su i psi tragači jer nema ukus - kaže naš sagovornik i dodaje:
- U Rusiji se kao i u drugim zemljama svake godine pojave nove vrste sintetičkih droga. Kada se pojavi nova vrsta narkotika, stručnjaci odmah ispituju sastav, a onda kontrolišu rad firmi i farmaceutskih kuća koja naručuju takve supstance. Tako su prošle godine otkrili nekoliko tajnih laboratorija i fabrika sintetičkih droga po Rusiji. Ovog puta na tragu su još opasnijoj vrsti droge. Za razliku od ranijih slučajeva kada su sintetičke droge pravili stručnjaci, drogu bez boje, mirisa i ukusa napravio je jedan student hemije iz Moskve! Ova droga se pojavila u Rusiji krajem prošle godine. Već je prodavana po Moskvi u nekim klubovima i na kućnim žurkama. Videćemo da li će se praviti u tečnom stanju ili kao tableta.

1006.jpg

Proizvodnja sintetičke droge u Srbiji... Ilegalna fabrika u Krnjači

Izvor Pressa kaže da je naša policija preduzele sve mere kako bi se sprečila prodaju ove droge u Srbiji.
- U kontaktu samo sa kolegama u Rusiji, ali i ostalim zemljama. Ozbiljno smo shvatili ovo upozorenje - kaže naš sagovornik.

Svake godine 20 novih vrsta sintetičkih droga

Marko Nicović, predsednik Međunarodne policijske asocijacije za borbu protiv droge kaže za Press da se u svetu godišnje napravi po 20 novih sintetičkih droga.
- Hemičari i farmaceuti zaposleni u farmaceutskim kućama za račun mafije dizajniraju nove sintetičke droge. Svaki hemičar može da proba da napravi drogu, ali samo vrhunski hemičari uspevaju u tome! Upravo zbog toga oni imaju nadimak hemičari-monstrumi! Mafija to radi zbog trke u raspodeli ogromnog finansijskog kolača - kaže Nicović i dodaje:
- Godišnja zarada od prodaje svih vrsta droge je dve hiljade milijardi, dok je godišnja zarada od prodaje sintetičkih droga 500 milijardi dolara! To je dovoljan pokazatelj da zarada od prodaje sintetičkih droga rapidno raste. Naša policija treba da komunicira sa američkom DEA koja poseduje takozvanu „Bibliju droge", u kojoj su registrovane i opisane sve nove droge kako bi bili što bolje kvalifikovani za prepoznavanje i prevenciju proizvodnje i rasturanja na našim prostorima.

U Vinči i Krnjači otkrivene fabrike narkotika

Srpska policija otkrila je poslednjih nekoliko godina dve fabrike sintetičkih droga. U aprilu 2008. u Vinči kod Beograda pronađene su laboratorija i supstance za pravljenje narkotika! Dvojica uhapšenih bili su srpski državljani, a treći je Bugarin.
U decembru 2007. godine policija je otkrila fabriku sintetičkih droga u Krnjači. Tada su uhapšeni Mile K. (46) iz Pančeva i Branislav J. (41) iz Beograda. Ova fabrika bila je najvažnija karika u srpskom lancu za proizvodnju sintetičkih droga. Policija je utvrdila da su uhapšeni Mile K. i Branislav J. bili deo ekipe koja je preuzela posao proizvodnje amfetamina posle 2003. godine i razotkrivanja ilegalne fabrike „Lenal farm" u Staroj Pazovi, koja je bila vlasništvo dr Milana Zarubice.
Doktor Milan Zarubica uhapšen je početkom 2003. godine pod sumnjom da je u svoj fabrici „Lenal farm" u Staroj Pazovi proizvodio sintetičku drogu. Presudom Specijalnog suda, zbog proizvodnje sintetičke droge grupa je osuđena na 57 godina zatvora.

„Rufi" droga za silovanje

U svetu je već proizvedeno nekoliko vrsta droga bez boje, mirisa i ukusa. Najpoznatija je „rufenol", sintetička droga nove generacije, popularno nazvana „rufi". Poznata je i kao „droga za silovanje". Nema ukus, miris i može se neprimetno ubaciti u hranu i piće. Deluje na centralni nervni sistem i eliminiše svaku želju za otporom kod žrtve. Uzrokuje gubitak pamćenja, odnosno žrtva se ne seća ni jednog trenutka koji je provela pod dejstvom ove droge.
- Nova vrsta droge na koju su nas Rusi upozorili nema veze sa „rufijem" - kaže naš sagovornik iz policije.

fakti
AMFETAMINI - su droge dobijene sintetičkim putem. Na tržište najčešće dolaze u tabletama. Naziva se i „spid"
EKSTAZI - sintetička, psihoaktivna droga. Mešavina je amfetamina, s halucinogenim svojstvima. Spada u jače droge, a sve je dostupnija i jeftinija na ilegalnom tržištu. Kada se „ekstazi" pre osam godina prvi put pojavio u Srbiji, koštao je oko 30 evra, a sada tableta te droge staje od 75 do 150 dinara!
LSD je sintetička droga bez boje i mirisa koja spada u grupu halucinognenih droga, u kojoj su i prirodne halucinogene droge meskalin (dobijen iz kaktusa) i psilokibin (dobijen iz pečuraka). Uzima se gutanjem ili otapanjem na jeziku. Dovodi do učinka koji se naziva „trip", a sastoji se od iluzija i halucinacija, bez dodira sa stvarnošću

NA. STOJANOVIĆ

 
Natrag
Top