Patuljasti ukrasni grmovi

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Patuljasti ukrasni grmovi


img_3595_s.jpg

Cvijeće uvijek u vrt unosi svježinu, ali oblik mu daju grmovi i drveće. Kako je danas malo onih koji si u vrtu mogu priuštiti neko visoko drveće ili poveći grm, većina nas običnih smrtnika s malim vrtom morat će se zadovoljiti i grmovima manjih proporcija, no oni su jednako lijepi kao i veliki, a isto tako mogu biti zimzeleni, cvatući, mirisni i sa zanimljivim bobicama. Patuljasti grmovi izvrsno ozelenjuju tlo, a tijekom jeseni šarenim listovima i bobicama dodatno osvježavaju prostor. Evo nekoliko vrsta koje će vam tijekom cijele godine biti zanimljive u vrtu pa krenimo redom - od proljeća.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Japanska dunja

Ovu vrstu često možemo pronaći u našim vrtovima. Listopadni je grm. Njegovi najjači aduti su ranoproljetni cvjetovi crvene ili ružičaste boje, a u visinu naraste do jednog metra. Tijekom jeseni na biljci sazrijevaju male žute mirisne dunje. Dobro podnosi sve uvjete, a zbog sporog rasta pogodna je i za kamenjare. Nije ju potrebno redovito orezivati, a kada za to dođe vrijeme napravite to, ali nakon cvatnje.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Zanovijet (Cytisus sp.)
Iako postoji nekoliko vrsta ovog roda, sve cvatu sredinom pa do konca proljeća, grane su zelene šibolike ispunjene cvjetovima koji dolaze najčešće u toj boji, ali postoje i kultivari crvene i smeđkaste boje. Biljke je potrebno orezati nakon cvatnje na jednu trećinu visine, pazeći pritom da ne zadirete u staro drvo.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Hebe (Hebe sp.)
Vjerujem da ste se dosad već susreli s njima. Postoje vrlo niske vrste koje se koriste kao pokrivačice tla, pa sve do visokih grmova i stabala. Kod nas se najčešće mogu naći pokrivačice tla, te šarenolisni niski grmovi koji cvatu od lipnja do studenog bijelim ili ljubičastim cvjetovima. Kako biste potaknuli cvatnju, redovito treba uklanjati ocvale cvjetove. Pokrivačice tla otpornije su na zimu, dok su kultivari šarenog lišća nešto osjetljiviji. Hebe često potjeraju iz starog drva. To imajte na umu ako vam se biljka smrzne. Orežite je tek na proljeće jer smrznuti izboji najčešće štite biljku od daljnjeg smrzavanja.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Euonymus ( Kurika )

euonimus01v_16.gif

Euonymus (evonimus, kurika) često se koristi za formiranje grmastih obruba ili živih ograda, sadi se kao pojedinačna biljka ili kao pokrivaćica tla. Njeni šarenolisni kultivari niskoga rasta danas se sve više upotrbljavaju i kao biljke koje se sade u kamenjare zbog svoje sposobnosti da rastu i na vrlo siromašnim tlima i na potpuno osunčanim položajima. Uz to su većinom otporne na niske zimske temperature.
Na tržištu se danas mogu naći brojni kultivari ovoga roda koji su niskog ili puzavog rasta i trajno zelenog, šareno obojanog lišća. Zbog svoje ljepote i male zahtjevnosti spram zemlje na kojoj rastu, vrlo su zahvalne biljke za sadnju u kamenjaru. Tu će biti vrlo lijep i uočljiv ukras tijekom cijele godine. Tu u prvom redu spadaju brojni kultivari vrste Euonymus fortunei koji su niskog, jastučastog rasta i više rastu u širinu.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Kako bi vam pomogli u odabiru biljke pogodne za sadnju u vašu kamenjaru donosimo vam imena i opis nekih kultivara ove vrste:
Euonymus fortunei “Emerald Cushion”
Biljka kompaktnog, nisko grmastog rasta sa zelenim listovima. Naraste oko 30 cm u visinu i 45 cm u širinu.
Euonymus fortunei “Emerald Gaiety”
Kompaktni grm svjetlo zelenih listova sa bijelim rubovima koji zimi poprime ružičasti ton. Naraste do 1m u visinu i 1,5 m u širinu.
Euonymus fortunei “Emerald n’ Gold”
Niski kompaktni grm, svjetlo zelenih listova sa svjetlo žutim rubom, ružičastog tona zimi. Naraste do 1 m u visinu i 90 cm u širinu.
Euonymus fortunei “Golden Prince” (Gold Tip) Mali kompaktni grmić tamno zelenih listova koji imaju zlatno žuto obojene vrhove kada su mladi.
Euonymus fortunei “Kewensis”
Biljka koja tvori guste prostirke tamno zelenih listova sa svjetlo zelenim venama, veličine 1 cm, koji stoje na vitkim izbojima. Naraste svega 10 cm u visinu.
Euonymus fortunei “Minimus”
Sličan je prethodnom kultivaru, ali ima elipsaste do okrugle listove veličine do 6 mm, a varijetet radicans ima puzavu stabljiku i tamno zelene listove.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Isto tako, mogu se u kamenjaru posaditi i neki kultivari vrste Euonymus Japonicus, kao što su:
Euonymus japonicus “Microphyllus Aureovariegatus”
Ima tamno zelene listove obrubljene sa uskim žutim rubom, veličine do 2 cm.
Euonymus japonicus “Ovatus Aureus”
Biljka s ovalnim tamnozelenim listovima širokog žutog ruba. Naraste u visinu do 1 m.
Od listopadnih vrsta može se preporučiti:
Euonymus Nanus var. turkestanicus
Linearnih, tamno zelenih listova, koji poprime svjetlo crvenu ili brončano crvenu boju u jesen. Naraste do 1m u visinu.
euonimus02v_16.gif
Euonymus fortunei 'Emerald Gaiety'​
euonimus03v_16.gif
Euonymus fortunei 'Emerald Gold'​

euonimus04v_16.gif
Euonymus fortunei 'Kewensis'​
euonimus05v_16.gif
Euonymus japonicus 'Ovatus Aureus'​
[TABLE="class: contentpaneopen"]
[TR]
[TD="colspan: 2"]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Pernecija (Pernettyaq sp.)
Ako niste, svakako nabavite ovaj zimzeleni grmić. Tijekom čitave godine krase ga sitni listići. U proljeće cvate sitnim bijelim ili ružičastim cvjetovima koji najčešće ostanu skriveni iza lišća. Tijekom jeseni i zime biljku krase bobice koje mogu biti bijele, ružičaste, crvene ili boje burgundca. Biljka naraste do 60 cm u visinu, a isto toliko i u širinu. Biljka se orezuje u veljači ili ožujku prije početka vegetacije. Kako se širi podzemnom stabljikom, širenje možete zaustaviti tako da presječete podzemne stabljike štihačom. Na isti način možete i razmnožiti biljku. Pernecija voli kiselo tlo pa joj valja prilikom sadnje pripraviti supstrat tako da dodate zemlju za rododendrone, usitnjene dijelove češera i borove iglice. Obavezno je zasadite na sunčanom ili polusjenovitom mjestu.
 
Natrag
Top