Patuljasti kajman – krokodil u malom izdanju

Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Patuljasti kajman – krokodil u malom izdanju
M. Radovanović

Određenom broju zaljubljenika u teraristiku i patuljasti krokodil kajman je kućni ljubimac! Poreklo mu je severna i severoistočna Amerika. Postoje odgovarajuće mini vrste krokodila, pogodne za čuvanje u terarijumskim uslovima.

kajman.jpg


U prirodi dostiže dužinu od preko dva metra, a u kućnim uslovima ne prelazi metar i po, i to tek sa pet do sedam godina starosti, jer je odrastanje u terarijumu znatno sporije. Kao kućni ljubimac zahteva popriličan prostor: akvaterarijum oko tri metra dužine i dva metra širine. Važno je znati da se ne da pripitomiti, da je veoma brz, i da za tren oka može ugristi neopreznog vlasnika. Dugovečan je, i može živeti i dvadesetak godina. Nalazi se na CITES II listi zaštićenih životinja. Ovi krokodili se uglavnom nabavljaju kao bebe, kada imaju oko 20 cm. Odrasli mužjak može dostići dužinu do metar i po, dok su ženke tridesetak centimetara manje. Najidealniji za ljubimca, zbog veličine od 85 cm, je patuljasti kajman ravnog čela (Paleosuchus trigonatus).

SMEŠTAJ - Kajman zahteva prilična ulaganja, pre svega ogroman prostor, nalik bazenu, sa što većom vodenom površinom, ali i sa suvim delom, sa kamenjem, panjevima i veštačkim biljkama. Pločasto kamenje se može iskoristiti za pravljenje ambijenta u suvom delu, gde će se krokodilčić odmarati. Sunce mu je neophodno, pa je poželjno da deo površine u terarijumu bude i prirodno osunčan. Neophodna je i sijalica, koja zamenjuje sunce. Konstantno grejanje se podrazumeva, kao i jak filter i pumpa za vodu, pošto u njoj vrši i nuždu. I poklopac je obavezan, jer može da iskoči za tili čas. Kajmanov bazen treba da je dovoljno dubok, kako bi mogao da pliva ili pluta. Karakteristična krokodilska poza u vodi je položaj u kome mu se vidi samo pola glave sa očima, dok je telo ispod vode. Temperatura treba da bude od 27 do 30 stepeni. Pri razmnožavanju ženka položi od deset do 25 jaja, čiji period inkubacije traje 90 dana. Razlika između mužjaka i ženke je neznatna, i teško se određuje.

ISHRANA – Kao izraziti mesojed, patuljasti kajman će za obrok rado prihvatiti odgovarajući živi plen, kao što su ribe, miševi i drugi glodari. Može se hraniti i različitim vrstama sirovog mesa. Podrazumevaju se i vitaminsko – mineralni dodaci za reptile. Hranu uzima u vodi. Mogu mu se davati parčići presnog mesa iz ruke, ali to je rizično, jer zbog grabežljivosti može naneti ozbiljne povrede, pačak i odgristi prst ili deo ruke. Kad je kajman gladan, oglašava se zvukom sličnom kvakanju. Patuljasti kajman je nepoverljiv i zato vlasnik mora biti uvek na oprezu. Ne treba očekivati da će se minijaturni krokodil igrati, maziti i češkati, kao drugi kućni ljubimci, čak ni dok je mali. To je prgav i opasan mezimac, sa kojim se nije šaliti. On, jednostavno, ne ume da zavoli vlasnika.


Izvor: Revija ZOV
 
Natrag
Top