Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Patrick Swayze

patrick-swayze.php.jpg



Patrik Svejzi (Patrick Swayze) rođen je 18. avgusta 1952. godine u Hjustonu, umro 2009. Njegova majka, direktor hjustonske džez-balet škole, od malena ga je podučavala baletu. U školi su ga drugovi iz odeljenja stalno zadirkivali zbog bavljenja baletom. Tokom srednje škole počinje da se bavi sportovima: gimnastikom, plivanjem i fudbalom. Kada je maturirao, mogao je da bira između stipendija za ples i za gimnastiku. Odabrao je drugu opciju i upisao hjustonski koledž.

Fakultet je napustio radi građenja karijere u plesu i gimnastici. Često je putovao sa privatnim plesnim grupama, a učestvovao je i na Diznijevoj turneji po Americi. Jednom prilikom se tokom nastupa povredio i, kako mu to nije bila prva povreda na kolenu koju je imao, morao je na operaciju. Godina 1975. označila je kraj njegove karijere u ovom poslu. Iste godine venčao se sa Lisom Nemi, koja je bila u školi njegove majke.

Od 1976. godine, Svejzi se posvećuje glumačkoj karijeri. Tri godine je uspešno nastupao u pozorišnim predstavama, da bi nakon toga bio pozvan u Holivud. U Holivudu je osam godina snimao niskobudžetne i prilično neuspešne filmove. Svetski prepoznatljiv lik sa filmskog platna postaje zahvaljujući ulozi u filmu "Prljavi ples" iz 1987. godine.

Dva veoma uspešna filma u kojima je glumio jesu "Duh", sa Demi Mur i Vupi Goldberg, i "Point Break", sa Kijanu Rivsom. Godine 1991. časopis "People" ga je izabrao za najseksepilnijeg živog muškarca.

Godine 1997. Svejzi je slomio nogu na snimanju filma "Pismo ubice". Krajem devedesetih, imao je problema sa alkoholom i išao je na kliničku rehabilitaciju. Nakon te krize, vraća se na filmsko platno. Zapažen uspeh ostvario je ulogom u filmu "Zauvek Lulu", sa Melani Grifit.

Do sada je snimio preko 20 filmova. Nije osvojio nijednu cenjeniju nagradu u Americi, ali je nekoliko puta bio nominovan za Oskara.

Kod:
http://www.imdb.com/name/nm0000664/

Izvor:Wikipedija
 
Natrag
Top