Patolog Stanković: Brisanje uzoraka DNK je zatiranje zločina

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Uništeni dokazi kosovskih žrtava


Patolog Stanković: Brisanje uzoraka DNK je zatiranje zločina





Izvor: Blic Marko Petković | 19. 12. 2010. - 00:02h | Foto: G. Sivacki


Uništavanje dokaza je veoma neodgovorno i neozbiljno ponašanje međunarodne zajednice koja teško može da se opravda za to što je učinila jer niko nema prva da uništava bilo šta iz nekog predmeta sve dok se ne rasvetli ceo slučaj, kaže povodom uništavanja 400 uzoraka DNK žrtava na Kosovu za “Blic nedelje” patolog dr Zoran Stanković.
101362_0411-zoran-stankovic-foto-goran-sivacki_f.jpg

Patolog Zoran Stanković: Nisam ni znao da Nemci imaju te uzorke


Specijalista sudske medicine dr Stanković je tako komentarisao izjavu Hozea Pabla Barjabara, sudskog lekara koji je radio pri UNMIK-u, da je u Nemačkoj, uz odobrenje Haškog tribunala, uništeno 400 uzoraka DNK žrtava na Kosovu.

On je dodao da nije imao nikakva saznanja da su 1999. prikupljani bilo kakvi dokazi, a kamoli da su oni uništeni tri godine kasnije, međutim da je uprkos tome reakcija srpskiih vlasti neobično tiha.




- Čudi me blaga reakcija naše države, pogotovo jer su žrtve građani Srbije kojih nije bio mali broj. Ne bi trebalo da čekamo reakciju međunarodne zajednice, već bi Narodna skupština morala da održi sednicu na kojoj bi se donela rezolucija u vezi sa ovim slučajem. To ne znači da potvrđujemo ili odbacujemo izveštaj Dika Martija, već pokazuje rešenost Srbije da stane iza svojih građana i da do kraja insistira na razjašnjenju svih spornih detalja - smatra Stanković i dodaje da na utvrđivanju svih činjenica treba posebno insistirati baš zbog ljudi čiji su najmiliji nestali u našoj južnoj pokrajini.


- Dovoljno im je bilo teško što nisu znali šta je sa njihovom rodbinom, a pogotovo sada nakon saznanja da su njihova braća, sestre, roditelji umirali u najtežim mukama - kaže Stanković.


Sudski lekar Hoze Pablo Barjabar, koji je radio poslednjih 20 godina kao ekspert Ujedinjenih nacija u Ruandi, Haitiju, Bosni, Hrvatskoj i Kosovu, bio je šef Biroa za istragu nestalih i sudske medicine osnovanom pri UNMIK-u od 2002. do 2007. On je u intervjuu za švajcarski dnevnik “Vreme” rekao da za istragu o nestalima sa Kosova i Metohije Haški Tribunal nije bio zainteresovan kao ni američki predstavnik u Prištini.


- Nemački policajci na Kosovu, 1999. godine su skupili 400 uzoraka DNK. Godine 2002. tražio sam te uzorke za identifikaciju. Nemci su rekli da su ih uništili, jer im je Haški tribunal to dozvolio - rekao je Barjabar.


On je za ovaj dnevnik opisao i posetu “Žutoj kući”, u kojoj su pronašli “kesice od lekova, mišićne relaksante, medicinske igle i čak opremu za transfuziju krvi”.


- Bilo nam je nazamilsivo da seljaci u toj nedođiji znaju da se služe tim materijalom. Sve je bilo odneto Haškom Tribunalu. Na zidovima “Žute kuće” bilo je i tragova krvi” - rekao je Barjabar.


Turski „doktor vampir”

Britanski dnevni list “Gardijan” piše da je najverovatnije turski hirug Jusuf Erčin Sonmez imao glavnu ulogu u ilegalnoj trgovini organima na Kosovu. Sonmez, koji je poznat kao “doktor vampir” ili “doktor strvinar”, nalayi se na poternici Interpola zbog počinjenih zločina protiv života i zdravlja ljudi, trgovine ljudima, trafikinga i krivičnim delima povezanim sa ilegalnom imigracijom. Reporter “Gardijana” bio je ove nedelje u klinici “Medicus” u Prištini, gde je video spremne hirurške prekrivače za ljude koji su došli da prodaju organe. On tvrdi da su tu bile i kartonske kutije sa medicinskim potrepštinama na kojima je bilo jasno vidljivo ime Sonmez. “Gardijan” navodi da je ove godine Sonmez viđen u Azerbejdžanu gde je radio transplantacije bubrega na univerzitetu u Bakuu.
 
Natrag
Top