Šta je novo?

Patentirala kadu za nepokretne

  • Začetnik teme Black Predator
  • Datum pokretanja
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Patentirala kadu za nepokretneIzvor:
Novosti.rs
Vukosava Božić patentirala kadu za nepokretne osobe. Nagrade na svakom sajmu, a najveća Kristalni pehar. PomoĆi čoveku koji je zbog bolesti ili povrede nepokretan, ali i osobi koja svakodnevno vodi brigu o njemu, osnovna je misija moje inovacije. Nadam se da će uskoro da „oživi“, kao pravo pomagalo u praksi, da bude u službi čoveka - ovo su reči inovatorke Vukosave Božić, dugogodišnje medicinske sestre, koja je osmislila i patentirala mobilnu kadu za nepokretne bolesnike.
Sa svakog sajma gde je mobilna kada prikazana, u regionu i svetu, vratila sa sa posebnim priznanjima.

Najveće priznanje inovacija je do sada dobila od Ruske akademije nauka - Kristalni pehar, koji oni dodeljuju jednom u 15 godina, za ideju koja im se dopadne mimo takmičarskog dela. To se desilo u Nirnbergu - priča nam Vukosava. - Mobilna kada je predstavljena nedavno i na Forumu u Skoplju, gde je u konkurenciji 32 ekipe izborila plasman u finalni deo takmičenja, koji će se održati u Berlinu u decembru ove godine.

Vukosavin patent ima značajnu mogućnost komercijalne eksploatacije, zbog čega su i pojedine firme u regionu zainteresovane za njenu proizvodnju. Trenutno, protopip mobilne se izrađuje u firmi „Elvako“ u Hrvatskoj i trebalo bi da bude završen do kraja jula ove godine.

Vukosava, koja je već 26 godina radi na UKC Banjaluka, trenutno na Klinici za neurologiju, kaže za „Novosti“ da ju je svakodnevna briga o bolesnicima koji u potpunosti zavise o pomoći drugog lica, podstakla, pre više od šest godina, na razmišljanje kako olakšati postupak kupanja nepokretnog lica. Prva zamisao je, navodi, bila da pacijenta ne treba premeštati sa kreveta.

- Tako mi je i sinula ideja o mobilnoj kadi - seća se Vukosava.

Objašnjava da je na razradi inovacije radila pune tri godine, zajedno sa timom saradnika. Ističe da su joj velika stručna i moralna podrška kolege sa UKC Banjaluka, kao i njena prijateljica koja već sedam godina ne može da se kreće.

- Ona mi je bila i „inicijalna kapisla“ za ovu ideju. Svakodnevno me pita „Kada će biti gotova moja kada?“

 
Top