Šta je novo?

Pat Boone

  • Začetnik teme Torrent Maniak
  • Datum pokretanja
Torrent Maniak

Torrent Maniak

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
28.938

Pat Boone
(rođen je kao Charles Eugene Boone, Jacksonville, Florida 1. lipnja 1934. - ) je Američki pop pjevač i glumac osobito popularan 1950-ih i 1960-ih.

Pat Boone prodao je preko 45 milijuna albuma, imao 38 hitova koji su se popeli na top ljestvice i glumio u 12 hollywoodskih filmova. Pat Boone je na vrhuncu svoje karijere bio pjevač starog kova - šlagerskog tipa prije pojave rock and rolla.
Pat Boone pjeva i nastupa i dan danas.
Boone je bio uspješan na raznim poljima, bio je televizijska zvijezda, vodio je vlastiti show od 1957-1959. godine - The Pat Boone Chevy Show. Napisao je puno knjiga, i dosta bestsellera iz 1950-ih (knjiga savjeta za tinejdžere Twixt Twelve and Twenty, Prentice-Hall). Pat Boon pridonio je širenju popularnosti crnačkih pjesama i ritmova rock and rolla 1950-ih. Po nekim anketama, poput onog magazina Billboard, Boone je bio drugi najpopularniji izvođač 1950-ih, odmah iza Elvisa Presleya.
Pat Boone se okušao u mnogim poslovima, a dokazao se kao uspješni voditelj, televizijski zabavljač, ali i kao politički komentator, promicatelj konzervativne politike, te kao veliki kršćanski aktivist, pisac i propovjednik.Boone je rođen u Jacksonvilleu, Florida ali se već sa dvije godine preselio u Nashville, Tennessee, u kojem je odrastao i proveo školovanje (Lipscomb College, Lipscomb University).

Boone je počeo pjevati i izdavati ploče od 1954. godine za diskografsku kuću Republic Records.
Njegova izvedba pjesme Fats Domina 1955 Ain't That a Shame postala je veliki hit. Na početku svoje karijere Boone se usredostočio na to da izvodi R&B pjesme crnačkih pjevača za svoje bijelo tržište (u to doba ranih 1950-ih ta tržišta bila su gotovo potpuno odvojena, bijelci su slušali i kupovali bijelce, a crnci crnce).
Brojni Boonovi hitovi bili su prepjevi crnačkih R&B hitova poput; Ain't That a Shame (pjesma Fats Domina) Tutti Frutti i Long Tall Sally ( pjesme Little Richarda), At My Front Door (Crazy Little Mama) ( pjesma El Doradosa), te crnačkih blues balada; I Almost Lost My Mind (pjesma Ivory Joe Huntera), I'll be Home (pjesma The Flamingosa) i Don't Forbid Me (pjesma Charlesa Singletona).
Boone je odrastao u tradicionalnoj protestantskoj kršćanskoj obitelji 1960-ih se pridružio novom vjerskom pokretu Kristova Crkva i postao njihov veliki zagovornik. Boone se držao jakih vjerskih načela i u svojoj karijeri glumca i pjevača, odbijao je pjesme i uloge koji bi se kosili sa njegovim vjerskim načelima, tako je odbio ulogu u filmu s tadašnjom velikom zvijezdom Marilyn Monroe.

U svom prvom glumačkom nastupu u filmu April Love, odbio se ljubiti s partnericom Shirley Jones jer je bila udata.
Od pojave britanske invazije Boonova karijera kao hit pjevača je okončana, nastavio je snimati ploče i tijekom 1960-ih ali bez odjeka kod publike. Zbog toga se 1970-ih okrenuo gospel i country glazbi (ni tu nije doživio neke veće uspjehe), a nastavio je svoju karijeru glumca, radijskog i televizijskog zabavljača.
Na početku 1970-ih Pat je osnovao vlastitu diskografsku kuću - Lion & Lamb Records. Glazbenici sa kojima je surađivao bili su; on osobno, The Pat Boone Family, Debby Boone, Dan Peek, DeGarmo & Key, Dogwood

Izvor: Wikipedija

 
Poslednja izmena od urednika:
Torrent Maniak

Torrent Maniak

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
28.938


 
Poslednja izmena od urednika:
Top