Pastrmka na više načina

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pikantna pastrmka

Pikantna pastrmka

PIKANTNA-PASTRMKA.jpg

Za 4 osobe: 2 očišćene pastrmke od po 400 g, 2 sveže ljute papričice, veza mladog luka, komad svežeg đumbira dužine 5 cm, 2 kašike crnog vina, 2 kašike vinskog sirćeta, so, biber i 6 kašika ulja.

Mladi luk i oljušteni đumbir sitno iseckajte. U veću šerpu u koju mogu stati i ribe sipajte 3 cm vode i po pola količine seckanog luka i đumbira i kuvajte. Kada voda proključa smanjite temperaturu, položite ribe u šerpu i nastavite da kuvate još oko 10 minuta, kontrolišući s vremena na vreme da li je riba kuvana. Posebno pomešajte vino, sirće, so i biber. Barenu ribu pažljivo izvadite iz šerpe, stavite na poslužavnik i pospite preostalim seckanim đumbirom i mladim lukom. Odozgo sipajte sitno seckanu svežu ljutu papričicu i prelijte pripremljenom marinadom. U manjem tiganju dobro zagrejte ulje i njime pažljivo prelijte ribu, od glave do repa i odmah servirajte.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pastrmka u praziluku

PASTRMKA U PRAZILUKU

1.jpg

POTREBNO JE
2 pastrmke, 4 kašičice senfa, 2 deblja struka praziluka, veza peršuna, nekoliko čenova belog luka, 4 kašike maslinovog ulja, so, biber

PRIPREMA
Ribu očistite, operite i osušite salvetom. Praziluk očistite, pa ga uzduž zasecite oštrim nožem. Odvojte nekoliko slojeva praziluka i ubacite u ključalu vodu. Kad praziluk samo malo omekša, izvadite ga i ocedite. Ribu posolite i pobiberite spolja i iznutra. Usitnite beli luk, peršun i preostali praziluk, pa pomešajte sa dve kašike maslinovog ulja i posolite. Time napunite ribe, premažite svaku senfom i prelijte maslinovim uljem. Obarene trake praziluka slažite jednu pored druge, preko stavite ribu i svaku pažljivo zamotajte. Pecite oko pola sata na 200 stepeni. Poslužite s pirinčem.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Flambirane pastrmke

Flambirane pastrmke

zp-pastrmka-MALA.jpg

Za 4 osobe: 4 pastrmke od po 250 g, 2 kašike brašna, kašika maslinovog ulja, 0,8 dl lozovače, 2 dl ribljeg bujona, čen belog luka, pola veze ruzmarina, 2 lista žalfije, pola limuna, biber i so.

Očišćenu ribu dobro operite, osušite i obilato uvaljajte u brašno i pržite sa obe strane na vrelom ulju u velikom tiganju u koji mogu stati sve pastrmke. Posolite, pobiberite, smanjite temperaturu i dinstajte još 15 minuta. Kada su pastrmke dinstane izvadite ih iz tiganja i čuvajte na toplom mestu. Tiganj u kojem ste pržili pastrmke flambirajte lozovačom i kada se plamen ugasi dodajte zagrejan riblji bujon, seckani ruzmarin, žalfiju i seckani beli luk i mešajte da se sos malo zgusne. Sada u taj sos vratite pastrmke, okrenite ih nekoliko puta da preuzmu svu aromu sosa. Ribu potom ređajte na poslužavnik, poprskajte limunovim sokom i služite sa prilogom od barenog krompira i blitve.

 
Član
Učlanjen(a)
15.11.2010
Poruka
124
Pastrmka punjena šampinjonima

Sastojci:

  • 4 pastrmke
  • 125 grama šampinjona
  • 4 kašike vinskog sirćeta
  • 4 ljutike
  • 1 pomorandža
  • majčina dušica
  • peršun
  • so i biber

Način pripreme:
Očistite pastrmku i koso je zasecite sa obe strane na dva mesta. Šampinjone naseckajte na tanke listiće, pa pomešajte sa listićima peršuna i majčine dušice. Dodajte naseckanu ljutiku, rendanu koru i sok od pomorandže, sirće, posolite i pobiberite. Deo smese iskoristite za punjenje unutrašnjosti ribe, a deo sačuvajte, pa njime prekrijte površinu ribe. Ostavite ribe da odstoje u frižideru nekoliko sati, a zatim ih pecite u rerni oko pola sata na srednjoj temperaturi.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Krompir sa pastrmkom

Krompir sa pastrmkom

KROMPIR-SA-PASTRMKOM.jpg

Za 4 osobe: 8 manjih krompira, 400 g fileta od pastrmke, pomorandža, kašičica slatke crvene paprike u prahu, veza blitve, maslinovo ulje, so i biber.

Krompir dobro operite, poređajte u šerpu, prelijte hladnom vodom i kuvajte oko 25 minuta. Kada voda proključa dodajte malo soli. Skuvan krompir ocedite, sačekajte da se ohladi i oljuštite. Blitvu kuvajte minut-dva u slanoj ključaloj vodi, ocedite i ostavite da se hladi. Riblje filete iseckajte na kockice i kuvajte na pari najviše 5 minuta, pa ih prebacite na tanjir, dodajte istruganu koru od pola pomorandže, sok od pomorandže, 2 kašike maslinovog ulja, so i biber i mutite viljuškom da dobijete kremastu masu. Ohlađeni kuvani krompir prepolovite po dužini i kašičicom pažljivo malo izdubite. Svako udubljenje prvo obložite blanširanim listom blitve i odozgo rasporedite pripremljenu masu od pastrmke. Ukrasite tankim kriškama pomorandže i služite.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pastrmka u crnom vinu

Pastrmka u crnom vinu

18-pastrmka-u-crnom-vinu.jpg

Za 4 osobe: 200 g pirinča, 8 fileta od pastrmke, 2,5 dl crnog vina, 2 glavice luka, 2 šargarepe, 2 paradajza, 2 grane celera, pola veze peršuna, zrno karanfilića, čaša jogurta, so, biber, maslinovo ulje i malo brašna.

Pirinač skuvajte u ključaloj slanoj vodi, ocedite i ostavite sa strane. Povrće iseckajte na kockice, odnosno kolutiće i stavite u veću šerpu. Prelijte kašikom ulja i vinom, dodajte zrno karanfilića, posolite, pobiberite i čim tečnost proključa smanjite temperaturu i kuvajte na umerenoj temperaturi 20 minuta, uz stalno mešanje. Ukoliko je potrebno, prelijte s malo tople vode. Pred kraj kuvanja dodajte jogurt, pobiberite i još malo posolite ako je potrebno, promešajte i sklonite s ringle. Riblje filete isecite, uvaljajte u brašno i pržite na dve kašike vrelog ulja da porumene sa obe strane. Prženu ribu blago posolite, ocedite i ređajte na poslužavnik. Dodajte kuvani pirinač, sve prelijte toplim prelivom od vina, pospite seckanim peršunom i servirajte.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Riba na jerusalimski način

Riba na jerusalimski način

im63_jerusalimska pastrmka.jpg

Za 2 osobe
4 fileta pastrmke
listovi sveze nane i bosiljka
2 čena belog luka
ulje
sok od jednog limuna
10 crnih maslina
50 g graška
2 paradajza
2 sušene paprike
krupna morska so
biber

Način pripreme

1. Sitno iseckati beli luk. Iseckati masline. Izblanširati grašak, svega nekoliko minuta u ključaloj slanoj vodi. Isfiletirati paradajz, tj. skinuti mu kožu i odstraniti semenke. Sveže paprike ispeći na ringli ili suvom tiganju. Oljuštiti je pa je očistiti od semenki i peteljki. Zatim je sušiti u rerni 3-4 h na 100°C.

2. Filete ribe posoliti i poprskati sa malo ulja. Posudu za pečenje obložiti papirom, pa u nju stviti filete. Peći ih u rerni 6 minuta, prethodno zagrejanoj na 230°C.

3. U zagrejani tiganj staviti nanu i bosiljak. Zatim seckani beli luk. Promešati, pa sve poprskati limunovim sokom i uljem. Dodati masline i grašak. Zatim dodati paradajz, pa sve začiniti solju i biberom. Zatim dodati sušenu papriku iscepkanu na listiće.

4. Krčkati namirnice na srednje jakoj vatri nekoliko minuta (3-4 min)

5. Servirati ribu na tanjir, pa je preliti pripremljenom salsom.

Izvor: GastroNomad
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pastrmka sa bademom

Pastrmka sa bademom

pastrmka-sa-bademom.jpg


Za 4 osobe potrebno je:
4 pastrmke, 100 g badema, 1,5 dl belog vina, 2 kašike limunovog soka, 4 kašike prezli, 50 g butera i jedna kašika suvih začina.


Pastrmke očistite, isperite pod jakim mlazom i prosušite iznutra. Prelijte je limunovim sokom spolja i unutra, utrljajte suve začine i uvaljajte u prezle. Bademe stavite u kipuću vodu na nekoliko minuta, pa sklonite s ringle i ostavite da odstoje u vodi oko 5 minuta, ocedite, oljuštite i isecite na tanke listiće. Pastrmke poređajte u vatrostalnu posudu koju ste prethodno podmazali buterom, prelijte vinom i prekrijte bademom. Posudu poklopite aluminijskom folijom, koju ste sa unutrašnje strane takođe namazali buterom i pecite u dobro zagrejanoj rerni na temperaturi od 180 stepeni. Posle 15 minuta pečenja sklonite foliju i pecite još oko 15 minuta.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pastrmka u povrću

Pastrmka u povrću

PASTRMKa-velika_620x0.jpg

Za 4 osobe:
4 fileta pastrmke (svaki po 150 g), 250 g oljuštenog paradajza iz konzerve, 4 manja korena celera sa listovima, 2 glavice luka, 4 kašike maslinovog ulja, 0,5 dl suvog belog vina, vršna kašičica mariniranih kapara, malo brašna, sušenog origana, so i biber.

U većem tiganju na vrelom ulju izdinstajte seckani luk, dodajte filete pastrmke koje ste prethodno uvaljali u brašno, ispržite ih s obe strane i ređajte na upijajući papir. Luk izvadite iz ulja, dodajte celer isečen na kolutiće i komade paradajza i kuvajte 5 minuta. Riblje filete vratite u tiganj, začinite origanom, posolite, pobiberite, prelijte vinom, sačekajte da alkohol ispari, poklopite i kuvajte još tri-četiri minuta. Sklonite poklopac, dodajte malo brašna da se sos zgusne, kapare i malo seckanih listića celera i odmah servirajte.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pastrmka u kori od bosiljka

Pastrmka u kori od bosiljka

18fileti-od-pastrmke_620x0.jpg

Za 4 osobe:
4 fileta pastrmke, 6 kriški hleba, veza bosiljka, 6 kašika maslinovog ulja, so i biber.

Uklonite koricu sa kriški hleba, a sredinu izmiksajte zajedno sa listićima bosiljka, dodajte ulje i snažno mešajte bar jedan minut. Filete pastrmke propržite minut-dva sa obe strane na sasvim malo vrelog ulja. Naopako okrenute pržene filete ređajte na pleh obložen kolačarskim papirom, posolite, pobiberite i prekrijte smesom od hleba i bosiljka. Pecite pet minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni i servirajte sa salatom od krompira.



 
Natrag
Top