Pastrmka na više načina

Član
Učlanjen(a)
06.06.2009
Poruka
940
[SIZE=-1]PRŽENA REČNA PASTRMKA[/SIZE][SIZE=-1]
[SIZE=-1] 4 pastrmke (oko 300 gr svaka)
40 grama putera
4 kašike sitno sečenih začinskih trava
(luk vlašac, peršun, mirođija) 2 kašike suncokretovog ili maslinovog ulja
[/SIZE]
[SIZE=-1] 2 struka mladog luka
sok jednog limuna
150 gr šampinjona
2 čena belog luka
so i biber
[/SIZE]
3ribenatanjiru.jpg

[SIZE=-1]Pastrmke dobro operite i prosušite, nakapajte limunovim sokom i dobro začinite Očistiti mladi luk, oprati i iseći ukoso na 1 cm široke kolutove. Šampinjone operite i iseckajte na tanke listiće.
Beli luk očistite pa izgnječite u presi za luk. Povrće stavite u činiju i izmešajte pa preko njega prelijte rastopljeni maslac i pospite iseckane začine, začinite pa dobro promešajte. Ovom smesom punite pastrmke pa ih pazljivo zatvorite drvenim štapićem.
Na zagrejanom ulju pržiti pastrmke sa svake strane 5-6 minuta, dok ne dobiju zlatastu boju. [/SIZE]
[/SIZE]
 
Član
Učlanjen(a)
06.06.2009
Poruka
940
Pastrmka na zaru

[SIZE=-1]PASTRMKA NA ŽARU[/SIZE][SIZE=-1]
[SIZE=-1] 4 očišćene pastrmke od po 300 gr
1 kašičica aleve paprike
4 kašike seckanih začina
(peršun, bosiljak, kapar) [/SIZE]
[SIZE=-1] 3 kašike limunovog soka
4 kašike ulja
4 kašike brašna
so i biber
[/SIZE]
3ribenatanjiru.jpg

[SIZE=-1]Pastrmke dobro operite, osušite i nakapajte po njima limunov sok. Zatim ih začinite solju i biberom,pa u svaku od njih stavite po kašiku začina i dobro utrljajte.
Ribu nemojte peći na otvorenoj vatri, biće bolje ako to činite na podlozi od aluminijumske folije koju ste prethodno dobro podmazali.
Pastrmke pecite petnaestak minuta i za to vreme ih samo jednom okrenite. Riba je pečena kad joj oči pobele.
Ako zelite dobiti hrskavu koricu, ribu pre pečenja uvaljajte u mešavinu brašna i aleve paprike[/SIZE]
[/SIZE]
 
Član
Učlanjen(a)
06.06.2009
Poruka
940
Pastrmka sa bademima

[SIZE=-1] [/SIZE][SIZE=-1]PASTRMKA SA BADEMIMA[/SIZE][SIZE=-1]
[SIZE=-1] 4 komada pastrmki
100 grama badema
100 grama maslaca
30 grama brašna
100 grama limuna
so
[/SIZE]
[SIZE=-1] [/SIZE]

3ribenatanjiru.jpg

[SIZE=-1]Pastrmkama odstranite glave i repove, pa tako dobijene filete posolite i premažite limunovim sokom.
Na zagrejanom maslacu propržite filete sa obe sterane, a onda na istoj masnoći propržite oljuštene i na listiće iseckane bademe. Maslaca sa bademima prelijte preko fileta, ukrasite kriškama limuna i dodajte prilog po želji. [/SIZE]
[/SIZE]
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pastrmka sa bananama

Pastrmka sa bananama


Potrebno je:

4 pastrmke od 150 - 180 g
4 banane
150 g maslaca
1 limuna
2 narandže
bibera
so

Priprema:

Očistiti pastrmke, rasporiti ih sa leđa i izvaditi kost. Posoliti pobiberiti. Banane oljuštiti i uvaljati u brašno. Banane staviti po jednu u svaku pastrmku. Pastrmku zašiti belim koncem. Ovako pripremljene pastrmke spustiti na zagrijan maslac i ispržiti sa obe strane da porumene. Staviti ih na činiju. Preliti sa limunom i maslacem u kome su pržene. Pre služenja izvaditi konac. Ukrasiti kolutovima narandže.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pastrmka u soja-sosu

Pastrmka u soja-sosu

4018_pastrmka-+28,bz,-2007-%281%29_kul.jpg


POTREBNO JE
750 g fileta pastrmke, 100 g brašna, maslinovo ulje, 75 g šampinjona, suvi biljni začin, 2 kašika soja-sosa, so

PRIPREMA
Pastrmku očistite, posolite, začinite suvim biljnim začinom, prelijte soja-sosom i ostavite da odstoji. Ribu uvaljate u brašno i ispecite na ulju s obe strane. Na ostatku ulja ispržite sitno iseckane šampinjone i servirajte s ribom i kuvanim pirinčem.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Mlinarska pastrmka

Mlinarska pastrmka

Sastojci:
4 pastrmke,
120 g maslaca,
800 g krompira,
sok od limuna,
mirođija,
badem,
peršun,
brašno,
biber,
ulje,
so.

Priprema:

Očistiti pastrmke, pa ih spolja i iznutra posoliti i pobiberiti. U stomake riba staviti po komad maslaca umućnog sa iseckanom mirođijom i kašiku seckanog peršuna.
Na zagrejano ulje u tiganju spustiti pastrmke umočene sa jedne strane u brašno (staviti u ulje stranu sa brašnom). Nakon toga pastrmke peći 10 minuta u zagrejanoj pećnici na 180 stepeni, okrenuti i peći još 10 minuta.
Krompir skuvati sa korom, oljuštiti, prepoloviti i na 50 g maslaca propržiti, pa posoliti. Posuti sa malo seckanog peršuna.
Na ostatku maslaca prepeći 3 kašike seckanog badema i posuti preko ribe.
Servirati na istom tanjiru ribu (poprskati je sokom od limuna) sa krompirom i ukasiti grančicom peršuna.
Za 4 osobe. Po osobi oko 735 kcal.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pastrmka na užički način

Pastrmka na užički način


pastrmka-na-uzicki-nacin.jpg


Potrebno:
4 pastrmke od 200gr, 200gr kajmaka, 160gr mesnate slanine, 500gr mladog krompira, 100gr brašna, so, peršunovo lišće, ulje


Priprema:
Pastrmku očistiti oprati i osušiti. Slaninu iseći na tanko parčiće i malo propržiti. Oljuštiti krompir i skuvati u vodi u koju smo dodali malo začina i soli. Pastrmke uvaljati u brašno i pržiti u ulju i masnoći koja je ostala od pržene slanine, a onda poredjati na oval na koji je prethodno stavljena slanina i preliti uljem u kome se pržila. Garnirati barenim krompirom, a zatim preliti rastopljenim kajmakom i seckanim peršunovim lišćem.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pastrmka sa tikvicama

Pastrmka sa tikvicama


pastrmka-sa-tikvicama.jpg


Potrebno:
200gr dimljenog fileta pastrmke, 600gr tikvica, 4 struka mladog luka, 200ml pavlake, 6 grančica mirodjije, 4 kašičice senfa, beli biber, sok od pola limuna, kašika ulja od soje, so, malo šećera.

Priprema:
Tikvice oprati, očistiti, i iseći po dužini na četvrtine, a potom popreko na komadiće koji ne treba da budu previše kratki. Mladi luk oljuštiti, pa takodje iseći po dužini na četiri dela ili ga samo iskidati na pojedinačna pera. Mirodjiju oprati, i pokidati listove. U manjoj posudi umešati senf sa pavlakom i začiniti solju, biberom, limunovim sokom i šećerom. Zagrejati sojino ulje u dubljem tiganju pa uz neprestano mešanje brzo propržiti tikvice i mladi luk. Dodati u povrće listiće mirodjije i sos od senfa i pavlake. Pustiti da sve prokuva, pa krčkati polupoklopljeno 4-5 minuta na slaboj vatri. U medjuvremenu iseći ili iskidati filet na komade. Skloniti sa šporeta tiganj pa umešati pažljivo komadiće pastrmke u povrće. Na kraju sve kratko zagrejati i odmah servirati.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pastrmka sa majčinom dušicom

Pastrmka sa majčinom dušicom

Za 4 osobe: 4 očišćene pastrmke, veza sveže majčine dušice, limun, 4 lovorova lista, 12 čenova belog luka, krupna morska so i biber.

Limun operite i isecite na tanke kolutiće. Majčinu dušicu sitno iseckajte, dodajte maslinovo ulje i so i sve promešajte. Upijajućim papirom obrišite unutrašnjost riba i svaku napunite s kašičicom mešavine maslinovog ulja i majčine dušice, 2 kolutića limuna, 3 neočiščena čena belog luka i 1 listom lorbera. Svaku pastrmku umotajte u aluminijumsku foliju i pecite 10 minuta na roštilju, na umerenoj vatri. Pečene pastrmke služite u foliji i prelijte ostatkom mešavine ulja i majčine dušice.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Zapečena pastrmka

Zapečena pastrmka

Za 4 osobe: cela očišćena lososka pastrmka od 1,5 do 1,8 kg ili bilo koja veća rečna riba, 2 dl suvog belog vina, jedno zvezdasto zrno anisa, glavica luka, 2 praziluka, pola korena celera srednje veličine, 2 šargarepe, 2 komorača, maslinovo ulje, so i biber.

Ribu dobro operite, obarite dva-tri minuta u ključaloj slanoj vodi, ocedite i pažljivo joj skinite kožu od glave do repa. Praziluk očistite, odvojte listove, kratko ih obarite u ključaloj slanoj vodi, ocedite i raširite preko kuhinjske krpe. Šargarepu oljuštite, po dužini isecite na trake, obarite ih u istoj vodi, ocedite i raširite pored listova praziluka. U šerpu sipajte 1,5 dl vode u kojoj se kuvalo povrće, dodajte belo vino, zrno anisa, glavicu luka, kolutove celera i jednog komorača. Posolite, pobiberite i kuvajte dok se količina tečnosti ne prepolovi. Obarenu ribu položite u pleh obložen kolačarskim papirom, prelijte maslinovim uljem, spolja i iznutra posolite i pobiberite, a u utrobu ubacite kolutove preostalog komorača i luka, pa sipajte 2-3 kašike supe u kojoj se kuvalo povrće. Telo ribe naizmenično obavijajte obarenim trakama praziluka i šargarepe, sve prelijte ostakom supe od povrća i maslinovim uljem, prekrijte listom kolačasrkog papira i pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Uklonite papir i pecite još 10 minuta. Da se listovi praziluka i šargarepe ne bi osušili, još jednom celu ribu prelijte supom od povrća.



 
Natrag
Top