Pastrmka na više načina

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pastrmka u mediteranskom stilu

Pastrmka u mediteranskom stilu


130868905332362.jpg

Sastojci

  • 2 limuna
  • 1 veza peršuna
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka
  • 150g putera
  • 1 grančica ruzmarina (ili 2 kašičice suvog)
  • 2 tikvice
  • so i biber
Priprema

Priprema putera za ribu: štapnim mikserom umutite puter sa 2 kašike ulja, sokom od 1 limuna, iseckanim iglicama ruzmarina, seckanim peršunom, solju, biberom i usitnjenim belim lukom.

Priprema ribe:
kožu ribe zasecite paralelno na dva mesta s obe strane, obrišite je papirnim ubrusima i namažite iznutra i spolja pripremljenim puterom. Zagrejte rernu na 200C.
Iseckajte tikvice na štapiće, paradajz na četvrtine, a preostali limun na tanke kolutove. Kolutove limuna umetnite u džepiće koje ste zarezali u ribama. Tikvice i paradajz začinite ostatkom maslinovog ulja i ostatkom začinjenog putera.
Složite ribe preko povrća koje ste smestili u pleh i pecite oko 25-30 minuta. Da proverite da li je riba pečena, nožem proverite da li se leđna kost odvaja od mesa. Ako se kost lako odvaja, riba je spremna. Kada je riba gotova, prebacite je pod gril u rerni i zapecite oko 5 minuta, da dobije malo boje.
Možete da napravite veću količinu začinjenog putera i koristite ga kao dodatni začin za ribu, ili kao sjajan namaz za hleb.

Izvor: Hrana za dušu





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pastrmke u marinadi od vina

Pastrmke u marinadi od vina

PASTRMKE-velika_620x0.jpg

Potrebno je:
4 pastrmke od po 250 grama, 6 kašika crnog vina, 3 kašike ulja, 3 kašike vode, tri-četiri čena belog luka, limun, suvi začin, so, biber i veza peršuna.

Pripremite marinadu od vina, ulja, vode, izgnječenog belog luka, začina i seckanog peršuna. Ovom marinadom prelijte svežu, očišćenu ribu koju ste prethodno poređali u vatrostalnu posudu u kojoj ćete je peći. Ostavite da riba odstoji u marinadi 30 minuta, pa je ispecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pastrmka punjena šampinjonima

Pastrmka punjena šampinjonima

1.jpg

Sastojci:

4 pastrmke
125 gr. šampinjona
4 kašike vinskog sirćeta
4 ljutike
1 pomorandža
Majčina dušica
Peršun
So i biber


Priprema:


Očistite pastrmku i koso je zasecite s obe strane na dva mesta. Šampinjone naseckajte na tanke listiće, pa pomešajte sa listićima peršuna i majčine dušice. Dodajte naseckanu ljutiku, rendanu koru i sok od pomorandže, sirće, posolite i pobiberite.

Deo smese iskoristite za punjenje unutrašnjosti ribe, a deo sačuvajte, pa njime prekrijte površinu ribe. Ostavite ribe da odstoje u frižideru nekoliko sati, a zatim ih pecite u rerni oko pola sata na srednjoj temperaturi.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pastrmka sa pirinčem

PASTRMKA SA PIRINČEM

zp-pastrmka-m.jpg

Potrebno je: 3 manje pastrmke, 2 kašike ulja, kašika brašna, glavica luka, 3 kašike pirinča, 2 zelene paprike, 2 kašike sitno seckanog peršunovog lista, kašika limunovog soka, so, biber.

Ribu očistite, operite, posolite i stavite na stranu. Na ulju propržite sitno seckan luk i s njim zajedno tanko narezanu zelenu papriku.
Dodajte kuvan pirinač, promešajte, pa dodajte peršunov list i limunov sok.
Tim nadevom napunite pastrmke i zatvorite im trbuh čačkalicama, ili ušijte belim koncem.
Ribu uvaljajte u brašno i pecite u rerni oko 30 minuta.
Dno posude u kojoj ćete peći pastrmke podmažite uljem.

(Novosti)



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pastrmka sa orasima

Pastrmka sa orasima

Sastojci:

  • 1kg pastrmke
  • 150 gr oraha
  • 2 šargarepe
  • 2 paprike
  • 100 gr paradajza
  • 500 gr krompira
  • 1 crni luk
  • ulje, so, biber
Priprema:

Glavicu crnog luka sitno isečemo i pržimo u tiganju na zagrejanom ulju. Orahe naseckamo. Kada luk omekša u tiganj dodamo iseckane orahe. Pekač ili vatrostalnu posudu pouljimo. Unutrašnjost pastrmki napunimo filom iz tiganja i poređamo u posudu za pečenje. Prelijemo paradajz pireom. Preostali fil nanesemo na pastrmke i poprskamo uljem. Pečemo 60 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Izvor: Hrana za dušu
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Začinjena losos pastrmka

ZAČINJENA LOSOS PASTRMKA

2.jpg

POTREBNO JE
800 g fileta losos pastrmke, krupno mleveni biber, so, ulje, 3 paradajza, glavica crnog luka, orasi

PRIPREMA
U filet ribe utrljajte so i krupno mleveni biber, prelijte uljem i stavite da stoji najmanje pola sata. Potom ribu propržite na zagrejanom ulju. Oljušten paradajz očistite od semenki i narežite na kocke. Iseckajte i crni luk na kocke. Filet poslužite na paradajzu i luku, a delom luka pospite ribu i odozgo stavite pola jezgra oraha.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pastrmka sa rotkvicama

Pastrmka sa rotkvicama

1.jpg

Za 4 osobe: 8 fileta lososke pastrmke (može i obična), glavica zelene salate, 2 limuna, veza peršuna, 10 rotkvica, dva-tri lista bosiljka, 2 struka mladog luka, kašičica đumbira u prahu, maslinovo ulje, so i biber.

Riblje filete operite pod mlazom hladne vode, utapkajte čistom kuhinjskom krpom i poređajte na tanjir. Prelijte limunovim sokom u koji ste dodali so i biber i ostavite da se riba marinira najmanje 60 minuta. Rotkvice operite, uklonite im peteljku i korenčić i iseckajte na kolutiće. Deo rotkvica ostavite sa strane, a ostatak izmiksajte zajedno sa očišćenim i na komade isečenim mladim lukom, listićima bosilja i uljem. Dodajte so i biber i nastavite da mutite dok ne dobijete gust, homogen pire. Listove zelene salate dobro operite, osušite i poređajte na ovalni poslužavnik. Marinirane riblje filete dobro ocedite, položite preko listova salate, prelijte pripremljenim pireom, ukrasite iseckanim peršunom i servirajte.

(Večernje novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Lososka pastrmka u kori od oraha

1.jpg

Za 4 osobe: 4 komada lososke pastrmke, 400 g mlevenih oraha, kašika-dve ulja, so i biber.

U mlevene orahe sipajte kašiku-dve ulja, prstohvat soli, malo bibera i snažno mešajte da dobijete gustu, homogenu masu. Ovom smesom obložite komade pastrmke sa obe strane, poređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje i pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Servirajte s obarenim pirinčem.

(Večernje novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Punjena pastrmka posuta sremušem

1_zps2955b74d.jpg


SASTOJCI:


  • 2 pastrmke
  • malo masliinovog ulja
  • 30 g slanine
  • 200 gr šampinjona
  • 5 - 6 čeri paradajza
  • 1 glavica crvenog luka
  • 30 gr kačkavalja ili nekog drugog punomasnog sira
  • So, biiber (najbolje zeleni), bosiljak, sveži sremuš

PRIPREMA:

Na malo maslinovog ulja propržiti sitno iseckan crveni luk dok ne postane staklast i sitno iseckanu slaninicu, dodati iseckane šampinjone, pobiberiti i posoliti I prodinstati pet minuta.

Pastrmke dobro očistiti i prosušiti, posoliti i sačekati da riba upije so. Zatim ih puniti nadevom koji ste prethodno pripremili, na kockice isečenim kačkavaljem i na kraju ih lepo premazati s malo masti.

Pleh premažite mašću, stavite pastmke u pleh, i ako vam je ostalo fila prelijte ga preko ribe. Dodajte u to paradajze i sve pospite biberom i bosiljkom.

Pastrmke peći oko 40 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 170 stepeni. Kada ih izvadite na tanjir prelijte ih filom koji je iscurio u pleh i pospite svežim iseckanim sremušem.

Izvor: Kodren.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pastrmka na srednjovekovni način

1_zps386d03f5.jpg


Za 2 osobe potrebno je: 2 pastrmke, 2 struka svežeg ruzmarina, 5 listova divlje nane, 2 struka sveže žalfije, 30 g butera, 1 kašika svinjske masti, so po ukusu.


Sitno iseckajte začinske nanu i žalfiju, pa ih pomešajte sa svinjskom mašću. Istrljajte time očišćenu ribu, a unutra ubacite ceo struk ruzmarina. Pecite u tiganju sa obe strane 5 do 6 minuta. Kada se uhvati korica, u tiganj ubacite buter i kratko zapecite sa obe strane. Služite odmah.

(Novosti)
 
Natrag
Top