Pas spasao gazdaričin život 4 puta

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Pas spasao gazdaričin život 4 puta

B92


Žena sa dijabetesom kaže kako joj je njen pas, koker španijel, četiri puta spasio život.

21298371924f5a0e9f1bc48639560786_orig.jpg


Kerol Miler (42) je bila očajna kada je pre godinu dana saznala da ima dijabtes tipa 1.

Njeno stanje je toliko ozbiljno da mora da ubrizgava insulin pet puta dnevno i pod velikim je rizikom da upadne u komu pa čak i da umre dok spava.

“Hemiš, moj pas je neverovatno stvorenje. Spasao me je već 4 puta od početka godine.”

Kerol je prošle godine počela da pada u hipoglikemijske nesvestice. Kada joj nivo šećera opadne, ona se znoji i miriše na slatko. Ljudi taj miris ne osećaju, ali psi da.

“Kada sam budna osetim kada ću se onesvestiti, ali to ne mogu da kontrolišem ako spavam, zato sam želela da naučim psa da mi pomogne u takvim situacijama,” kaže Kerol.

Čula je da se koker španijeli obučavaju u Americi da pomažu dijabetičarima, ali je otkrila da u Škotskoj ne postoji nijedan trener za to. Na kraju je upoznala eksperta za pse Lindu MekHendri koja joj je pomogla.

“Ne znam kako da se zahvalim Lindi. Ništa mi nije naplatila niti je ikada obučavala pse za ovakve situacije, a uradila je odličan posao.”

“Hemiš brzo uči i predivan je pas. Tokom treninga vodili smo ga u polje u kom su se osećali različiti mirisi, i poenta je bila da on prepozna Kerolin miris kada joj opadne šećer u krvi, ali da to uradi iako nije blizu nje. Uz to je naučio da za svaki slučaj ponese i torbu sa lekovima do nje,” kaže Linda.

“Hemiš je poseban pas za mene jer je prvi u Škotskoj koji zna da pomaže dijabetičarima. On zaista umnogome doprinosi da njen život bude kvalitetan” kaže Linda.

 
Top