Šta je novo?

Pas ne zna za sramotu!

  • Začetnik teme belja91
  • Datum pokretanja
belja91

belja91

TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.436
Pas ne zna za sramotu!

ŠTA JE POZADINA - NAVIKA ILI POTREBE - LJUBIMCA DA NASKAKUJE NA SVE ŽIVO


Nije teško pretpostaviti da je ovo tema koja često izaziva smeh, ali kad traje duže, prelazi u dosadu, pa i neprijatnost. Ipak, kod muških vlasnika može da doprinese i boljem raspoloženju, naročito zbog krilatice „kakav gazda, takav pas“. Šalu na stranu, naskakivanje je problem koji ponekad može da se reši, a nekad, ako ništa drugo, bar da se smanji u intenzitetu.Vlasnici često pretpostavljaju da je ovo seksualni poriv koji nestaje kad se pas kastrira. Neretko se posle toga iznenade kad ustanove da se potreba psa za takvim ponašanjem ne smanjuje, naročito kad su u pitanju deca i gosti.

Druga mogućnost je da pas želi na taj način da dokaže svoju dominaciju nad drugim članovima čopora ili posetiocima. Ali, kao i mnoge druge pojave kod pasa, i ovo je posledica različitih motivacija pa je zato, bez poznavanja obrasca ponašanja psa, ponekad nemoguće utvrditi razlog ovakve aktivnosti.

Uzbuđenje

Ova dva osećanja (da ih tako nazovemo), verovatno su glavni razlozi ovakvom ponašanju, naročito ako su objekti maltretiranja drugi pas ili ljudi. Suština je u unutrašnjem emocionalnom konfliktu koji se na ovaj način pogrešno iskazuje.

Ponekad pas koji ne zna kako da iskaže svoje uzbuđenje (zbog npr. nove igračke koja mu se sviđa), ili ne zna kako da se ponaša sa novopridošlim posetiocem, pribegava ovakvom vidu prikazivanja svog stanja. U ovom slučaju to možemo posmatrati kao emocionalno pražnjenje u trenutku kad pas ne zna kako da iskaže sreću. Ako imate iskustvo sa decom, verovatno ste kad-tad bili žrtva dečijih oštrih zubića kad nisu znali kako na drugi način da pokažu uzbuđenje, sreću ili ljubav.

Takođe, to može biti najkraći put do nečije pune pažnje, na primer posetioca koji se nije odmah usredsredio na psa ili bar ne onoliko brzo koliko bi pas želeo.

Na kraju, ovo može biti i posledica kažnjavanja. Ako je, na primer, vlasnik grdio psa zato što je pre nekoliko sati upao u đubre, pas uopšte ne shvata zbog čega dobija grdnju. Zbog osećanja povređenosti, to jest nerazumevanja, pas kreće sa naskakivanjem da bi sebi omogućio odušak.

U ovom slučaju moramo da budemo obazrivi. Ne potiče kompletno seksualno ponašanje od cirkulisanja testosterona u krvi mada, s druge strane, kastriran pas sigurno nema seksualne porive pravog mužjaka. Ali, ovaj način ponašanja očigledno ne potiče samo od seksualnog poriva iako ga prate pokreti karlice ili erekcija polnog organa.

Dominacija

Iako je dominacija moguć pokretač ovakvog ponašanja psa, ne možemo svaki put to smatrati razlogom. Ono čak i nije problem kad ga potčinjeni pas podnosi kao deo dominacije, s tim da to nije svakodnevno iživljavanje jačeg psa. S druge strane, kako nazvati ovakvo ponašanje kad pas isto radi sa jastukom? Zato je neophodno svakodnevno pratiti psa kako bismo došli do inicijatora ovakvog ponašanja.

U psećem svetu igra nije samo igra. To je priprema za sve no što dolazi kasnije. Kad se štene prikrada drugom štenetu i pokušava da ga zaskoči, to je instinkt lovca koji vreba plen. Osim toga, kroz igru psi uče da veruju jedan drugom i pružaju podršku u kasnijoj borbi ili lovu. U toj opuštenoj atmosferi možete da vidite i ono o čemu ovde pišemo, ali pritom slabiji pas zaskače jačeg koji inače nikad ne dozvoljava nižerangiranom psu da ga na bilo koji način začikava. Preokreti u igri su normalni i psima to prija. Tokom igre nećete videti najjačeg psa da dominira, a uz opuštanje ide i dublje međusobno povezivanje, ponekad i zaskakivanje.

Umirenje

Verovatno ste videli bebu koja se uspavljuje tako što sisa palac. A pas može na ovaj način, naskakivanjem na igračku, drugog psa, jastuk ili ćebe, da se opušta pred spavanje. Naravno, to ne mora da bude pravilo pred svaki odlazak u krevet, ali ponekad pas oseća da će mu to pomoći da lakše zaspi.

Naskakivanje može da bude znak poremećaja u ponašanju ili promene uslova života, pri čemu se psu baš i ne sviđa promena do koje je došlo. Znači, uticajem na okruženje i položaj psa možemo da korigujemo ovakvo ponašanje, ili da barem umanjimo njegov intenzitet.

Može se čak i desiti da ovakvo ponašanje započne kao odgovor na određeni stimulans, a nastavi se kao navika ili se manifestuje kao dermatitis ili drugi fiziološki problem.

Zavisno od toga šta je dovelo do ovakvog ponašanja, i rešenje ćemo tražiti u tom pravcu. Ponekad, kad su vlasnici svesni razloga koji je inicirao ovaj „hobi“ a on nije često prikazivan u javnosti, ili nikome ne smeta, oni i ne pokušavaju da idu dalje.

Jedan od pristupa rešenju problema je i da se pokuša sa prenošenjem aktivnosti sa živih objekata na nežive. Izbegavanje je takođe jedan od pristupa. Ako psa ne stavimo u situaciju kad ispoljava ovakvo ponašanje, onda će i ono izostati. Ovo je moguće ako se, recimo, ovo događa van kuće. Treba izbegavati mesta gde se to dešava i posećivati ih neredovno ili u nepravilnim intervalima, kako bi se taj poriv smanjio.

Kastracija dobrim delom otklanja ovaj poriv, ali kod jednog broja pasa (oko 25 odsto), velika je verovatnoća da će se isto dešavati i dalje.

Svakako da i pored otkrivenog ima još toga čime nas pseći mozak začuđuje i navodi na dalja istraživanja.

Zov
 
brtjbt

brtjbt

Član
Učlanjen(a)
25.03.2012
Poruka
2
moj pas stravno ne zna za sramotu :D
 
M

morkic

Član
Učlanjen(a)
20.07.2009
Poruka
69
Psi znaju da se postide, a ako to ne pokazu, to znaci da je kod njih preovladalo drugo osecanje:bes, uvredjenost, razocaranost...
 
Top