Partizan platio 2,5 puta veći porez od Zvezde

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
“Blic” tri meseca neopravdano čekao odgovore


Partizan platio 2,5 puta veći porez od Zvezde


Blic


Zbog skrivanja Poreske uprave iza službene tajne, „Blicu“ su bila potrebna puna tri meseca da dođe do podataka koliko su u republičku kasu kroz poreze i doprinose uplatili najveći sportski klubovi - Partizan i Crvena zvezda.

235003_fudbal-foto-marko-metlas_f.jpg

Predsednici: Dragan Đurić i Vladan Lukić na poslednjem derbiju


Svi klubovi sportskih društava Crvena zvezda i Partizan uplatili su u budžet pretprošle godine ukupno 417,1 milion dinara. Od te sume, Partizan je platio 294,7 miliona dinara, dok je Zvezda platila daleko nižu sumu, odnosno 122,3 miliona dinara.

Sve te podatke čitaoci „Blica“ trebalo je da saznaju još početkom januara, u sklopu priče o poslovanju dva najveća domaća kluba. Tek nakon puna tri meseca, dobili smo odgovor na pitanje koje je u ovom momentu već zastarelo jer su u međuvremenu stigli i novi podaci o uplaćenim porezima za 2011.

U februaru, odnosno nakon punih mesec dana od našeg pisanog upita, iz Poreske uprave su odgovorili da ne mogu da nam dostave odgovor, štiteći se članom 7 Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.


[TABLE="class: antre_r back_c_1, align: right"]
[TR]
[TD]Reagovao i Rodoljub Šabić

Skrivanje Poreske uprave iza službene tajne je bilo sporno za poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića. U pisanom odgovoru koje je poslato na redakciju „Blica“ i na adresu Poreske uprave stoji da nisu navedeni razlozi zbog kojih se takvi podaci smatraju službenom tajnom. Zato je rešenjem koje datira od 23. marta naložio Poreskoj upravi da „Blicu“ dostavi podatak o plaćenim porezima sportskih klubova. [/TD]
[/TR]
[/TABLE]


- Podaci o uplatama poreza za konkretne obveznike i dalje predstavljaju službenu tajnu u smislu istog člana zakona - navodi se u odgovoru koji datira od 14. februara.

Tako je službena tajna koliko poreza plaćaju agencije, funkcioneri, poslanici, ministri, dakle svi oni pojedinci i kompanije koji se svake godine finansiraju kroz uplate koje se broje stotinama milijardi dinara tih istih poreza svih građana Srbije.

Pitanje je zašto su podaci koji se tiču poslovanja sportskih klubova službena tajna. Zašto se iza člana 7 krije rukovođenje klubovima koji nisu privatizovani?

Već je počelo drugo tromesečje 2012, a o tome koliko su uplatili u republičku kasu tokom 2011. Zvezda i Partizan čitaoci „Blica“ će zbog zakonskih peripetija moći da saznaju tek u julu.
 
Natrag
Top