Partizan i Zvezda slabi i za periferiju Evrope

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.533
Partizan i Zvezda slabi i za periferiju Evrope
TEMA: Šta su razlozi lošeg starta naših predstavnika na međunarodnoj sceni
02.08.2009. 00:01

Dva evropska šamara, u Nikoziji i Tbilisiju, boleće Partizan i Zvezdu bar do revanša, a u slučaju da kažu „zbogom Evropi“, još mnogo duže. Da li je presudio kvalitet ekipa, kalendar naših liga neprilagođen međunarodnoj sceni ili nestručna procena skauta dveju ekipa i taktika Jokanovića i Petrovića – za „Blic“ procenjuju poznati srpski treneri.

zvezda-x.jpg


Miša Kosanović
kosanovic-m.jpg

Kvalitet: Ubedljiva pobeda Kiprana govori o njihovom kvalitetu, ali ne znači da su bolji od Partizana. Crno-beli imaju dobre igrače, iskustvo i mladost, talenat… Apoel se ne može gledati kroz rezultate kiparske selekcije, u njemu igraju Poljaci, Grci i igrači iz španske i portugalske lige. Ni gruzijski fudbal nije što je bio pre 12 godina, tada sam vodio Zvezdu koja je njihovom timu napunila mrežu. Veći problem od rezultata (2:0) je to što su Apoel i Dinamo igrali mnogo bolje od naših predstavnika, a to govori kako se prate fudbalski trendovi.

Kalendar: Kod nas nije počelo prvenstvo, ali nije ni na Kipru ni u Gruziji. Šta da kažu Italijani i Španci koji kreću još kasnije? Naši klubovi se pripremaju kao pre 30 godina – šest nedelja, umesto da odigraju pet jakih utakmica i u hodu se uigravaju.
Skauting : Ne znam šta su gledali posmatrači Partizana i Zvezde, ali znamo kako su igrali. Ne znači da je u pitanju taktika, ali ništa nije valjalo. Ne volim kad trener posle pobede kaže: igrači su me poslušali. Šta znači kad izgube: da ga nisu slušali? Ne može se u Evropu defanzivom, igrom na kontre i prekide, jer nisu ni Apoel ni Dinamo supertimovi!
Revanš: Mogu i Partizan i Zvezda da se izvuku pred svojim navijačima i da prođu dalje. Ako daju gol u prvom poluvremenu, sve je moguće.

Dragan Okuka
okuka-m.jpg

Kvalitet: Šta god mislili o srpskom fudbalu, kiparska liga je jača od naše. Apoel, Omonija i Anortozis su klubovi sa većim budžetom, koji kupuju kvalitetne strance. Anortozis je već igrao u Ligi šampiona, a naš hendikep je slaba liga. Šta vredi Partizanu što se pojačao i lako osvaja prvenstvo kad su drugi mnogo slabiji? Tbilisi je jači od slovenačkog Rudara, ali ne mnogo. Zvezda je zbog besparice prodala dobre igrače, pa ni protiv Gruzijaca ne može da bude veliki favorit.
Kalendar: To je traženje uzroka na pogrešnoj strani. Naša Superliga kreće u avgustu, a na Kipru tek u septembru. I da je drugačije, to ne može da bude odlučujuće.
zvezda-t.jpg

Skauting: Ko je koga bolje snimio, videće se posle utakmica u Beogradu. To može da utiče, ali ne i da presudi… Informacije su u fudbalu lako dostupne, svi koriste video snimke da upoznaju protivnika. Ne verujem da su Jokanović i Pižon pogrešno procenili.
Revanš: Partizan može da prođe, ne samo Apoel, nego i do Lige šampiona. Nikom nije lako dati osam golova, ali moraju da shvate da Ril nije mera za Evropu. Agresivnom i hrabrom igrom oba naša kluba mogla bi da ostanu u konkurenciji.

Milovan Đorić
djoric-m.jpg

Kvalitet: Apoel je prošle godine protiv Zvezde pokazao kvalitet koji je sad potvrdio. Smetao mi je prevelik optimizam u Partizanu i Zvezdi uoči gostovanja. Apoel sa Ivanom Jovanovićem sve rešava igrom, ništa napamet, a po kvalitetu je ravan crno-belima. U Tbilisiju sam video Merebašvilija i Kašiju koji su bolji od svih Zvezdinih igrača. Samo na kraju domaćin je uveo stranca. Naši stranci ne odskaču ni od saigrača, a kamoli od protivničkih internacionalaca!
Kalendar: Nije to nikakav alibi za loše igre naših. Do prvenstva ima još dve nedelje i klubovi moraju da budu spremni. Uslovi su isti, važno je šta pokažeš na utakmici. Apoel bi po tome trebalo da bude totalno nespreman.
Skauting: Partizanovi i Zvezdini skauti i treneri su slabo procenili snagu Kiprana i Gruzina. Pravili su analize, a na terenu – ništa. Apoel i Dinamo su igrali baš kako našima ne odgovara, što znači da su bolje snimili slabe tačke. Pižon je rekao da je Dinamo slabiji od Rudara, a mislim da bi mu dao pet golova! U fudbalu se greši, ali postoji i popravni.
Revanš: Nije sve izgubljeno, naprotiv. I Jokanović i Pižon mogu u revanšu da dođu do pobede i dokažu da su pravi. Minus od dva gola je težak, ali dostižan. Prerano je za zaključke, i Partizan i Zvezda mogu da odu dalje.

zvezda-t2.jpg


Moreira: Idemo u Ligu šampiona

Fudbaleri Partizana dočekuju u sredu kiparski APOEL u revanš utakmici 3. kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Lošim izdanjem u Nikoziji, crno-beli su otežali sebi posao pred revanš. Zaostatak od dva gola nije nenadoknadiv, ocenili su fudbaleri Partizana posle poraza na Kipru.

moreira-x.jpg


Almami Moreira kaže da jedva čeka priliku da popravi utisak posle poraza od kiparskog šampiona u prvom meču.
Sve moramo da im naplatimo. U sredu nema nikakvih izgovora. Može da bude vrelo, može da bude hladno, mogu da padaju i kiša i sneg, moramo da pobedimo sa tri razlike i plasiramo se u sledeće kolo, rekao je Moreira a prenosi B92.
Portugalac se slaže sa ocenom da je kompletan tim odigrao loše u prvom meču.
- Svi smo bili slabi, ja prvi. Nismo uspeli da dođemo do igre. Kada je revanš u pitanju, nije bitno da li ćemo igrat lepo ili ružno, samo da eliminišemo Kiprane. Dugo Partizan nije bio u situaciji da juri rezultat. Na prvi pogled, Kiprani su u ogromnoj prednosti, ali sada optisujem da smo kvalitetniji i da ćemo to pokazati u sredu, pred punim tribinama.

Isah: Možemo da damo tri gola Gruzinima


Na Marakani je u toku projekat čija je šifra „tri plus“. Poput preostalih naših predstavnika u evrokupovima i crveno-beli će imati težak zadatak posle poraza u Gruziji sa 2:0. Jedan od najboljih igrača Crvene zvezde, Mohamed Aval-Isah, u Tbilisiju je dobio nešto ofanzivniji zadatak u odnosu na njegovu uobičajenu ulogu, ali nije imao rešenje pred odbranom Dinama.

isah-x.jpg


– Dobio sam karton na početku meča, morao sam da se pazim da ne bih bio isključen jer bi to još više otežalo situaciju. Teren je bio malo čudan. Na Marakani će biti drugačije jer je teren odličan. Uverene sam da ćemo odigrati bolje i pobediti. Optimista sam i verujem da možemo da prođemo u sledeće kolo – rekao je Isah za klupski sajt.
U povoljan ishod dvomeča sa Dinamom, bez obzira na poraz u prvom duelu, veruje i Nikola Ignjatijević.
– Sigurno je da verujemo u prolazak. U prvoj utakmici se nismo dovoljno adaptirali na uslove za igru, dok su oni iz dve izgledne šanse postigli dva gola. S druge strane, mi nismo uspeli da realizujemo neke naše prilike, pa je izostao taj pogodak u gostima koji bi nam mnogo olakšao revanš.
Jedna od tema na Marakani i dalje je Bernard Parker, koga je holandski Tvente predstavio kao svoje pojačanje, iako Južnoafrikanac i dalje ima obaveze prema Crvenoj zvezdi.
– Zvali su me iz Tventea da se dogovorimo oko Parkera. Parker još nema sertifikat, tako da ne može da igra, pa su se raspitivali o mogućnosti da se ubrza procedura. Iako nisu bili korektni i praktično su nam preoteli igrača, jer gde to ima da neko može da ode iz kluba samo zato što je nezadovoljan zbog određenog kašnjenja isplata, izneo sam stav da moraju da od milion evra, koliko iznosi transfer, daju Zvezdi 70 odsto, od kojih ćemo 200.000 uplatiti Ama Zuluu na ime duga – rekao je generalmi sekretar Andrija Kleut.

Izvor: Blic
 
Natrag
Top