Šta je novo?

Parking mesto košta 500 dinara

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.122
Bahato parkiranje najizraženije u Ulici Strahinjića Bana

Parking mesto košta 500 dinara


E. B.| 30. 07. 2010. - 00:02h| Foto: V. Lalić| Večernje novosti


Javna je tajna da je Ulica Strahinjića bana, poznatija kao „silikonska dolina“, već godinama raj za bahato parkiranje. Koliko se ova pojava ukorenila pokazuje i to da parkiranje ovde organizuje grupa mladića tražeći slobodno mesto vozačima „besnih“ automobila. Za taj posao dobijaju i pristojnu napojnicu od 100 do 500 dinara.


61746_bgparking06-foto-v-lalic_f.jpg


U noći između srede i četvrtka, kad su načinjeni ovi snimci, moglo je samo da se nasluti šta se u ovoj ulici događa tokom vikenda


Gotovo svake večeri, a naročito vikendom, stotine sugrađana sa isto toliko vozila krene put Ulice Strahinjića bana i jednog od omiljenih kafića. Međutim, pre opuštanja uz omiljeni sladoled ili piće posetioce ove poznate ulice čeka grčevita borba za parking mesto. Najsporiji, po nepisanom pravilu, ostaju bez parkinga pa svoje ljubimce često ostavljaju pored kontejnera, na ulazima u zgrade, trotoarima ili čak u samim rakrsnicama.

Stanari koji žive u ovoj ulici kažu da nemaju problema da se parkiraju samo ako to urade na vreme. Slobodnih parking mesta nema od devet uveče pa do dva sata iza ponoći kad su kafići puni.


- Niko vam ovde ne garantuje da ćete se parkirati blizu stana. Obično kružimo i po nekoliko minuta pre nego što pronađemo slobodno mesto. „Pauk“ odnese dva, tri automobila u toku večeri, a to je ništa spram voznog parka koji se ovde može videti. Večeras je zatišje, ali zato je petkom i subotom ovde bukvalno krkljanac kao na „Gazeli“ – ispričali su nam sinoć stanari.


Hronični problem ove ulice otvorio je mogućnost zarade za grupu mladića koji traže slobodno mesto pristiglim posetiocima. Informacija o slobodnom mestu za parkiranje ovde se naplaćuje i do 500 dinara, saznali smo juče iz „prve ruke“.


- Svako od nas radi za sebe, ali po potrebi jedni drugima uvek čuvamo leđa. Niko od vozača koji se ovde parkiraju ne poštuje propise i maksimalno koristi svaki milimetar slobodnog prostora na koji im ukažemo. Uglavnom za to dobijamo bakšiš, ali dešava se da nas psuju i govore nam da izigravamo saobraćajce, a realno bez nas bi se vrteli satima u krug– priča jedan od dečaka.


Najtraženija mesta za parkiranje su u blizini raskrsnice sa Kapetan Mišinom, kod kafića „Pastis“, i na uglu sa Dobračinom, kod kafića „Insomnia“.


- Dešava se da jedan vozač kolima zagradi drugoga pa pošto ih sve poznajemo odemo u kafić po vlasnika tog automobila i zamolimo ga da se pomeri - priča mladić i dodaje da saobraćajni policajci intervenišu i po dva puta za veče, ali da retko kad „pauk“ odnosi automobile.


U saobraćajnoj policiji nisu upoznati sa novim vidom zarade u ovoj ulici, ali tvrde da redovno prate situaciju i danju i noću.


- U prethodnih četiri meseca, od kad su otvorene letnje bašte u toj ulici uklonili smo ukupno 29 nepropisno parkiranih vozila i napisali 124 kazne - kažu u Upravi saobraćajne policije.


Za veče zarade 2.000 dinara
„Pronalazači“ parking mesta mogu sasvim solidno da zarade u „silikonskoj dolini“. Kako kažu, tokom vikenda je zarada i do 2.000 dinara za veče, a najveći prihod imali su za Novu godinu kada su pojedinci uzeli i po pet „crvenih“ novčanica.


Konkurs za najbolju sliku bahatog parkiranja

Ako su iznervirani bahatim parkiranjem vozača u gradu, pa još kod sebe imaju i foto aparat da to zabeleže, građani mogu da konkurišu za nagradu na foto konkursu „bahato parkiram“.

61747_bgparking02-foto-v-lalic_f.jpg


Konkurs će trajati do 15. avgusta a učešće je otvoreno za sve građane bez obzira na to da li se profesionalno bave fotografijom ili ne. Krajem avgusta biće organizovana i izložba najinteresantnijih radova a najbolje čekaju vredne nagrade najverovatnije u vidu kvalitetne fotografske opreme.


Akcija protiv nepropisnog parkiranja traje već godinu i po dana u organizaciji Kolektiva za razvoj i održivost. Mladi iz ove nevladine organizacije lepili su nalepnice na kojima piše „bahatoparkiram.com“ na automobile a prvo su to radili u potpunoj ilegali i dolazili u verbalne sukobe sa bahatim vozačima. Nakon šest meseci nezvaničnog gerilskog rada akcija je ozvaničena a cilj svega je da se kod jednog broja vozača promene loše navike koje štete protočnosti u saobraćaju. Ko uslika bahato parkirano vozilo može tu fotografiju da pošalje na mejl konkurs@bahatoparkiram.com, da popuni formular na sajtu bahatoparkiram.com i prijavi se na konkurs.
 
Top