Šta je novo?

Parcela košta kao paklica cigareta

  • Začetnik teme Black Predator
  • Datum pokretanja
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Parcela košta kao paklica cigareta
Zemlja u valjevskom kraju nikada nije bila jeftinija, pa jedan ar vredi kao boks najjeftinijih cigareta.Sve manji broj aktivnih seoskih domaćinstava, kao i nezadovoljstvo meštana uslovima života na selu, neki su od razloga što se zemljište rasprodaje, prenosi RTS.

Ima primera da se dva hektara zemlje na nepristupačnijem terenu na Mravinjcima kod Valjeva prodaje za 2.000 evra.

Živopisni pejzaži planinskih valjevskih sela primamljivi su sve više jedino turistima, a sve manje interesantni za život meštana, posebno naslednika. Zemlja se prodaje čak i na lokacijama interesantnim potencijalnim vikendašima.

Milinko Milivojević, koji živi na Mravinjcima kod Valjeva, kaže da se ar zemlje prodaje od 10 do 40 evra, čak i pored puta. Samo najatraktivnije lokacije uz asfalt su skuplje, par stotina evra, ali kupaca nema.

"Iako jeftino, ovakvog zemljišta sve je manje u ponudama agencija, a kupovina je sve ređa, jer se u nekim selima kompletna domaćinstva sa nekoliko hektara imanja, mogu kupiti za 10 do 15 hiljada evra", ističu iz jedne valjevske agencije za nekretnine..

Nezadovoljstvo životom na selu i gotovo polovina staračkih domaćinstava, samo su neki od razloga sve jeftinije rasprodaje zemlje. Na to ukazuju i istraživanja do kojih se došlo kroz pripremu Strategije ruralnog razvoja na području valjevskih sela od 2012. do 2020. godine.

Aleksandar Jovanović iz Regionalne privredne komore Valjevo, koji je učestvovao u pripremi Startegije ruralnog razvoja Valjeva, kaže da se došlo do podatka da 60 odsto stanovništva starosti do 50 godina razmišlja o napuštanju sela.

Ipak, i u ovim zabačenim selima, na osnovu istraživanja u izradi strategije, u trećini domaćinstava živi više generacija, a u svakom četvrtom ima dece. Jedino njihov opstanak na selu delimično može sprečiti dalju bagatelnu rasprodaju zemljišta, koja zbog niskih cena ekonomski postaje besmislena.


Izvor:
B92.net
 
Top