Parazitske mušice pretvaraju pčele u zombije

TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.436
[h=2]Parazitske mušice pretvaraju pčele u zombije
[/h]
SAN FRANCISKO - Naučnici su se dugo pitali šta izaziva masovni pomor pčela širom sveta, da bi nedavno otkrili da je krivac jedna parazitska mušica po imenu apocephalus borealis.

d7d6a9589b3a4f47423d3fe1ef092de2_S.jpg


Ova vrsta parazita za sada je otkrivena samo u košnicama u Kaliforniji i Južnoj Dakoti. Američki naučnici, čija je studija objavljena u časopisu PLoS ONE, objašnjavaju da je reč o parazitskoj mušici koja bi mogla da ugrozi kolonije pčela širom Severne Amerike.

Sićušni insekti polažu jajašca u abdomen pčele. Nakog sedam dana, izležu se larve koje probiju izlaz između pčelinje glave i prsnog koša, usled čega pčela umire, objašnjava Džon Hafernik, profesor biologije na Univerzitetu San Franciska i vođa istraživanja.
Napadnute pčele napuštaju koloniju i poput zombija besciljno lete naokolo, najčešće vrteći se oko neke jake svetlosti, što je veoma neobično za ove insekte. Istrazivanjem je, takođe, utvrđeno da su pored pčela, žrtve ove parazitske mušice i bumbari i neke vrste osa.

Naučnici još uvek ne znaju da li zombi-pčele napuštaju košnicu svojevoljno ili ih iz nje izbacuju zdrave pčele, kao ni način na koji paraziti polažu jajašca u pčele.


Misteriozni pomor pčela poslednjih godina u SAD, Evropi, Japanu i drugim krajevima sveta predstavlja pretnju za poljoprivrednu proizvodnju koja beleži gubitke koji se mere desetinama milijardi dolara.

Naime, čak 52 od ukupno 112 važnih svetskih poljoprivrednih kultura, od jabuka i soje do kakaa i badema, oslanjaju se na oprašivanje.

životinje.rs
 
Top