Šta je novo?
Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.390
paraf.jpg


Paraf su ako ne prvi, onda zasigurno najznačajniji band inicijalnog punk pokreta u Hrvatskoj. Nastali su 1976 u lučkom gradu Rijeci, i za to vrijeme bili su poprilično iznenađenje, senzacija i predmet čuđenja,ali isto tako i milicijskog progona. U to vrijeme glazbeno Hrvatska (i općenito ex. Jugoslavija) nije zaostajala za muzičkim pokretima u ostatku svijeta. Svoj prvi koncet Paraf su održali 31. prosinca 1976. na riječkom Belvederu.

Nakon prvih nastupa po lokalnim srednjim školama, Parafi su 1977 (otprilike 6 mjeseci nakon (ne)slavnog hapšenja Sex Pistolsa na Temzi) prašili u zagrebačkom Studentskom centru zajedno sa Pankrtima i Azrom. Serija odličnih koncerata nastavila se 1978 u Klubu zajednice Talijana, Circolu, pa u ljubljanskome Študentskom naselju, kao i u domaćoj, riječkoj Dvorani mladosti ponovno sa Pankrtima i Azrom, te Prljavim Kazalištem. U to vrijem ZKP RTV Ljubljana objavljuje im prvi singl - "Rijeka / Moj život je novi val".
Slijedeće, 1979 godine zaokružuju jednu cjelinu djelovanja (nakon određenih problema sa izgledom naslovnice" izdavanjem svog prvog, antologijskog albuma, sjajnog naziva - "A dan je tako lijepo počeo…" Njihov prvi album obilježen je klasičnim, rudimentarnim punk rock zvukom sa klasicima kao što su "Na tragu", "Visoka tiraža" i "Crkve". Problemi sa izdavanjem albuma nisu prestali sa naslovnicom, nego su pod prijetnjom neizdavanja albuma bili prisiljeni mijenjati riječi "Narodne pjesme". Izlazak albuma označio je nažalost, nedugo poslije i odlazak čovjeka broj 1. Parafa, pjevača Valtera iz banda (i općenito iz muzičkog svijeta).
Njegovim odlaskom Parafi rade popriličan stilski zaokret dolaskom ženskog vokala, Vim Cole, kao i Ritchieja sa klavijaturama. Dok odličan prvi singl "Fini dečko" sa novim vokalom nije previše odmicao od uobičajenog stila Parafa, drugi po redu album Parafa - "Izleti" predstavio je Parafe u poprilično drugačijem izdanju, s više melodioznijim pjesmama, koje su prelazile u pomalo mračnije, post-punk vode( što i nije bilo neuobičajeno za to vrijeme kako i vani, npr. Damned ili Siouxie and the Banshees, tako i kod nas - drugi album novosadske Pekinške patke). "Izlete" karakteriziraju pamtljive melodije sa finim izraženim klavijaturskim dionicama, i odličnim, pomalo sjetnim glasom Vim Cole i izvrsne pjesme kao što su "Javna kupatila" ili "Kao rane trešnje". Iako ovaj album više nije punk, posebno ne onakav klasični punk rock kakvog su svirali Parafi sa Valterom na čelu, svejedno ga smatram jednim od ponajboljih rock albuma u XU.

Nakon toga grupu napušta Ritchie, a na gitari ga zamjenjuje Tica iz ex. Termita koji uoči završetka trećeg albuma, "Zastava", nažalost umire. Umjesto njega dolazi Mladen Ilić, s kojim Parafi izdaju svoj treći, i posljednji album, i mada se nikada službeno nisu razišli, prestaju djelovati oko 1987.


(tockakom.com)Međutim originalna postava se ponovo okuplja 1994-te kako bi nastupali na Ri-Rock festivalu, trećem Fiju Biju festivalu, kao i da bi održali nekoliko solo koncerata. Godine 1996-te, Kosijančić je izveo pesmu Rijeka sa ad-hoc bendom Blagdan, a pesma se pojavila na live albumu Pallach's not dead. Originalna postava se ponovo ujedinjuje 13.decembra 2003-te, a pesme Rijeka i Hit Tema se pojavljuju na live kompilaciji 25. Ri-Rock 1994-te. Četiri godine kasnije 2008-me punk rock i post punk postava se ujedinjuju kako bi promovisali boks set Riječki Novi Val.


Diskografija

Studijski albumi
A dan je tako lijepo počeo... (1980)
Izleti (1982)
Zastave (1984)

Singlovi
"Rijeka" (1979)
"Fini dečko" (1981)

(wikipedia.org) 
Poslednja izmena od urednika:
Top