Paradoks evropskog tžišta - što si bogatiji, jeftinije ćeš proći na odmoru

Član
Učlanjen(a)
02.06.2009
Poruka
85
Kada nam budu ukinute vize, tako barem kažu, 3 dnevni boravak u Amsterdamu bi sa sadašnjih 350 evra mogao da padne na 210 evra.
Ali postoje još neka pravila tržišta koja utiču na cene naših aranžmana.
Za naše turiste aranžmani za letovanje koštaju više nego za one u Nemačkoj ili Britaniji. Tako će Nemac ili Britanac ove sezone letovati u Grčkoj za manje novca nego naš turista.
yachtchartersingreece.jpg

Cene aranžmana za isti period razlikuju se u proseku od 200 pa i više evra. Turista iz Velike Britanije za 10 noćenja u hotelu u Pargi (Grčka) plaća 310 evra, a naš turista za isti hotel treba da izdvoji čak 520 evra. Takođe, Britanac će za 10 noćenja u Pefkohoriju na Halkidikiju u Grčkoj platiti 260, a naš turista, recimo, za desetodnevni aranžman u hotelu „Petridis“ moraće da plati 485 evra.
U Turskoj Nemci za deset dana u hotelu „Rivijera“ u Alanji plaćaju 485 evra, dok naše turiste to košta 610 evra. I u hotelu „Aladin beach“ u Alanji nemački turisti će platiti 75 evra manje nego naši. Odnos je 280 prema 355 evra.
Kako kaže Milan Marković direktora agencije „Big blu“ razlog što naši turisti više plaćaju letovanja je veličina tržišta. Naime, nemačko tržište je znatno veće od našeg, što utiče na visinu cene aranžmana.
– Nemci zakupljuju hotele na znatno duži period nego mi, odnosno njihova sezona duže traje. Njima se to isplati, pa je i to jedan od razloga što su njihovi aranžmani jeftiniji – kaže Marković.
Radislav Stanković, predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije YUTA, nije hteo da se javlja po ovoj temi ni da diskutuje. Možda je otišao na odmor :blum3:
agjrkb682752371a.jpg
 
Natrag
Top