Par reci o monitoru

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331


Monitor ili ekran je uređaj koji služi za prikazivanje slova ili slika koje mogu biti pokretne ili statične. Slika koja se prikazuje na monitoru obično se stvara u grafičkoj kartici, posebnom sklopu čija je funkcija stvaranje i obnavljanje slike. Postoji nekoliko različitih tehnologija koje koriste monitori.


  • katodna cev - (engleska skraćenica CRT - catode ray tube) - prva poznata tehnologija, poznata još od crno belih televizora, ali pomalo nepraktična jer daje izobličene slike koje stvara zaobljena cev. Korak napred je napravljen pojavom Trinitron ili Diamondtron katodnih cevi, koje su ravne po vertikali, pa je lepše raditi za takvim monitorom.
  • tečni kristali - (engleska skraćenica LCD - liquid cristal display) - 2004. godine LCD monitori su počeli polako da zamenjuju CRT računarske monitore.
  • plazma monitori
Vrste monitora po boji

  • crno-beli
  • monohromni
  • u boji
Vrste monitora po rezoluciji

  • CGA
  • EGA
  • VGA - 640x480 tačaka ili piksela
  • XGA
  • SVGA
Pojmovi vezani za karakteristike monitora

Rezolucija - je broj piksela (pixel), tojest obojenih tačaka, na monitoru. Rezolucija je izražena u brojevima piksela koji se nalaze u vodoravnim i uspravnim linijama monitora, npr. 1024x768.


Brzina osvežavanja - se odnosi na brzinu osvežavanje slike monitora koja se meri u hercima (Hz). Što je veća frekvencija to je slika stabilnija i nešto mutnija. Ako je brzina osvežavanja manja onda je slika puno oštrija ali zato i nestabilnija i napornija za ljudsko oko.


Veličina ekrana - se meri u inčima, neke poznatije veličine su: 15", 17", 19", 21", 22". Kod CRT monitora se meri dijagonala čitavog monitora što ne predstavlja stvarnu veličinu ekrana (marketinški trik), ako je veličina CRT monitora 17", stvarna veličina samog ekrana je 16". Kod LCD monitora to nije slučaj.


Standard prikaza - standard prikaza ili odnos širine i visine kod većine monitora je 4:3, iako postoje neke manje poznate kao 16:9 koji pretežno služi za DVD filmove na widescreen ekranima.


Dubina boje - je broj bitova koji sadrži jedan piksel. Što je veća dubina boje to je veći broj boja i nijansi koje može da prikaže monitor.

Priključak - može biti analogni (VGA) i digitalni (DVI)

OSD - kontrole na monitoru pomoću kojih se na monitoru podešava kontrast, svetlina, broj boja, geometrijski oblik slike i još mnogo toga


Najpoznatiji proizvođači


AOC
Apple Computer
BenQ
Dell, Inc.
Eizo
HannsStar Display Corporation
Iiyama Corporation
LaCie
LG Electronics
NEC Display Solutions
Philips
Samsung
Sony
ViewSonic
 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
U PDF.........

:download:

[raw]<iframe src="https://skydrive.live.com/embed?cid=37BC32D29066020F&resid=37BC32D29066020F!787&authkey=AB3fkQZ1X0RUG6s" width="98" height="120" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>[/raw]
 
Natrag
Top