Papuče nisu za decu

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.999
Papuče nisu za decu

Letnja obuća za decu treba da bude posebno prilagođena njihovom uzrastu. Najčešće su to cipele i sandale sa zatvorenim prstima. Takvu obuću deca treba da nose makar dok ne navrše dve godine

1_zps50d626bf.jpg


LETO je sezona otvorene obuće, kada se trudimo da stopala “dišu”. Ali, deca ni leti ne bi trebalo da nose previše otvorenu obuću, jer nije dobra za zdravlje njihovih stopala.

Letnja obuća za decu treba da bude posebno prilagođena njihovom uzrastu. Najčešće su to cipele i sandale sa zatvorenim prstima. Takvu obuću deca treba da nose makar dok ne navrše dve godine, i u potpunosti ovladaju hodom, kaže za “Novosti” Snežana Milanović, visoki strukovni fizioterapeut iz Centra za korektivnu gimnastiku.

- To nije striktno pravilo, od kojeg nema izuzetka, ali roditelji treba da imaju na umu da zatvorena obuća pre svega štiti dečije prste od povređivanja - dodaje Snežana Milanović. - Mala deca često zapinju za neravnine, pa je moguće da se pri tome i povrede. Koliko je dete ovladalo hodom vidi se i po obući. Ako je prednji deo isprljan, oguljen znači da dete ne odiže stopala dovoljno visoko, pa obuća praktično dodatno štiti stopala.

Kod male dece obuća osim zaštitne ima i potpornu ulogu. Zato dečja obuća, bez obzira na to da li su u pitanju cipele ili sandale, ne sme da spada dok dete hoda ili trči. Upravo iz tih razloga roditelji ne treba da kupuju deci papuče i japanke.

- Kada dete nosi papuče, one mu spadaju tokom hoda, pa ono mora da zabacuje noge i hoda nepravilno - pojašnjava Snežana Milanović. - Kako se šeme pokreta brzo formiraju, neka deca zadrže ovakav način hoda i kasnije, a to može da dovede do pojave deformiteta. “Japanke” nisu dobre ni za odrasle, a deca ne bi trebalo uopšte da ih nose. Popularna “srocs” obuća ne odgovara deci sa uzanim stopalom, jer su kalupi dosta široki. Ukoliko pete i skočni zglobovi stoje pravilno u papučama, dete može da nosi ovu obuću, ali obavezno sa kaišem pozadi.

Ne preporučuje se ni često menjanje obuće tokom dana maloj deci, jer ih to zbunjuje pa su nesigurni pri hodu i češće padaju.

- Nošenje neodgovarajuće obuće, naročito u dužem vremenskom periodu, može da dovede do nepravilnog razvoja samog stopala, pojave deformiteta na stopalima ali i na svim zglobovima iznad - skočnim, kolenima, kukovima, kičmenom stubu, upozorava sagovornica “Novosti”:

- Zato treba posebno voditi računa o izboru dečje obuće jer je mnogo lakše sprečiti pojavu nego lečiti i ispravljati deformitete. Leto treba iskoristiti da deca hodaju što više bosa kako bi ojačala koštano-mišićni sistem, poboljšala stabilnost i ravnotežu.

SAMO OD PRIRODNIH MATERIJALA

Dečija obuća treba da bude od prirodnog materijala (koža, platno), kako bi omogućila stopalu da diše i da se manje znoji. To smanjuje rizik od pojave gljivičnih infekcija, ali istovremeno pruža udobnost pri hodu, jer se ovakva obuća lako savija u prednjem delu, gde su prsti. Dobro je da dečije cipele ili sandale imaju ojačanje u delu oko pete, što će obezbediti pravilan oslonac pri hodu, trčanju, skakanju, penjanju.

Izvor: Večernje novosti
 
Natrag
Top