Pao avion kod Novog Sada, dvoje mrtvih!

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Pao avion kod Novog Sada, dvoje mrtvih!
Blic
Dve osobe su poginule u padu sportskog aviona na aerodromu Bački Jarak u blizini Novog Sada, saznaje "Blic".

Do nesreće je došlo prilikom sletanja aviona, a prema prvim informacijama, u padu su stradali pilot i još jedna osoba.

Na aerodromu Bački Jarak danas se održava letački dan u čast otvaranja aerodroma.



Uskoro opširnije.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Bački Jarak: Pao avion, dvoje mrtvih
Izvor: B92, Tanjug, Tangosix
Novi Sad -- Dve osobe poginule su u udesu malog sportskog aviona "SkyLeader 600" koji se srušio danas oko 13:20, potvrđeno je Tanjugu u MUP-u.

13429401365415b80bce332876436378_640x412.jpg

Foto: Freeimages.com (Ilustracija)
Kako je rečeno, avion se srušio iz još neutvrđenih razloga u polje kukuruza kod aerodroma Bački Jarak, a u avionu su pronađena dva tela.

Na mestu događaja su vatrogasci, hitna pomoć, a policija radi uviđaj.

Tela nastradalih za sada nisu identifikovana, a uzroci nesreće se utvrđuju, rečeno je u MUP-u.

Avion se srušio prilikom otvaranja novog privatnog aerodroma, a kako je Tanjugu rekao jedan od očevidaca, svečanosti je prisustvovao veliki broj ljudi, pre svega, iz oblasti vazduhoplovstva.

Prema njegovim rečima, vlasnik tog aerodroma T.Đ. je u sportskom avionu - ultralakoj letelici, jednoj od tri koje poseduje, krenuo da provoza prijatelja.

Uzleteli su i minimalnom brzinom su leteli iznad piste tog sportskog aerodroma, da bi u jednom trenutku, verovatno zbog nedovoljne snage, avion propao i udario krilom u zemlju iza piste i odmah je eksplodirao, a pilot i kopilot su na licu mesta nastradali.

Prema rečima očevica, identitet druge osobe još nije poznat.

Kako je ranije javio vazduhoplovni portal Tango Six, danas je na otvaranju novog sportskog aerodroma kod Bačkog Jarka došlo do udesa u kojem su, po za sada nepotvrđenim informacijama, poginuli pilot aviona i njegov saputnik. U prvim trenucima udesa nije bilo moguće prići zapaljenoj letelici.

Avion je bio novi SkyLeader 600 koji je učestvovao u ceremoniji otvaranja novog aerodoroma. Po svedočenjima sa lica mesta do udesa je došle posle produžavanja u zaokretu, avion je na visini do 100 metara ostao bez uzgona. Svedoci sa lica mesta pričaju o mogućoj grešci pilota prilikom pokušaja sletanja.

Vatrogasno-spasilačke jedinice iz Novog Sada i Temerina za desetak minuta potpuno su ugasile požar na avionu koji se danas srušio kod aerodroma Bački Jarak.

Šef smene novosadske Vatrogasne jedinice Draga Golić reka je Tanjugu da je vatra zahvatila kabinu i motor aviona koji su bili potpuno u plamenu i da je bilo potrebno dva, tri minuta da se ugasi vatra.

Golić je dodao da je u narednih pet do deset minuta u potpunosti završen posao i požar ugašen pri čemu su vatrogasci iz Temerina koristili i specijalnu penu.

Prema njegovim rečima, ekipa iz Temerina je prva stigla na mesto nesreće kada je ođeklula i eksplozija.

Na gašenju požara bila su angažovana četiri vozila sa deset vatrogasaca, tako da je posle brze intervencije policija mogla da započne uviđaj.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Brojne nesreće civilnog vazduhoplovstva

B92

Krajem juna prošle godine, pilot neregistrovanog motornog zmaja je u blizini Kovina prvo zakačio letelicom električni vod, a zatim je udario u drvo na višini od oko četiri metra.

Pilot je, koji je pokušao da sleti na mesto koje za to nije predviđeno, prilkom pada na tlo teže je povređen.

Na aerodromu Ečka kod Zrenjanina pilot jedrilice je lakše povređen prilikom pokušaja da podigne u vazduh tu letilicu, koja je u udesu pretrpela velika oštećenja.

Jedrilica je bila vezana za avion ali kada je, po izveštaju nadležnih, trebala da se podigne u vazduh, okrenula se na desnu stranu zbog blokiranih komandi i potom pala na tlo.

Početkom marta 2013. poginula je paraglajderka S. R. koja je, neposredno posle poletanja ispala iz sedišta sa visine od oko 70 metara i pala na tlo, saopštio je tada Direktorat civilnog vazduhoplovstva.

U padu sportskog aviona kod mesta Ratari kod Obrenovca, 5. avgusta 2012. su poginula oba muškarca koja su bila u letelici.

Na aeromitingu koji je 28.jula 2012. održan u Jagodini, jedan padobranac je povređen zbog otkazivanja glavnog padobrana.

Na aerodromu Lisičji jarak kraj Beograda, 10. marta 2012. padobranac je poginuo prilikom trećeg skoka iz aviona, dok je istog dana, u udesu sportskog aviona na letilištu Vojka kod Stare Pazove, pilot teško povređen.

Ultralaki avion "Slepchev Storch ss4", kome je zbog jakog čeonog vetra i kiše nestalo gorivo prinudno je, 5. decembra 2011. sleteo u njivu kod mesta Ševarice u blizini Šapca, a pilot i putnik nisu bili povređeni.

Sportski avion "pajper" srušio se 9. novembra 2011.u selu Medveđa kod Trstenika, a jedna osoba je poginula dok je druga povređena.

U avgustu 2011. su se dogodila tri udesa, među kojima i nesreća u blizni zrenjaninskog aerodroma "Ečka" kada je pilot jedrilice "Cirus" na takmičenju zakačio drugu letilicu.

Do udesa je došlo 8. avgusta, obe letilce su pretrpele manja oštećena, a nije bilo povređenih, za razliku od nesreće 19. avgusta kada je na Kopaoniku poginuo pilot paraglajdera.

Avion "dromader", koji je zaprašivao komarce prinudno je 19. avgusta sleteo na područje Novog Beograda a pilot je prošao bez ozleda dok je letilica uništena. Avion "cesna 206", je 19. maja prinudno sleteo u blizini mesta Zlokus kod Požege a pilot i kopilot su bili lakše povređeni.

U selu Gornje Međumurje kod Niša, 23. aprila poginuo je pilot paraglajdera, a u padu privatnog aviona "cesna 172", 10. aprila kod Mrčajevaca poginule su tri osobe.

Prethodno je, 7. marta, na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", letelica istog tipa, mađarske firme "Cegcentrum", sletela bez izvučenog stajnog trapa, a dva člana posade prošla su bez povreda.

U 2010. godini u Srbiji je evidentirano osam udesa raznih letelica u kojima je takođe bilo poginulih, teže i lakše povređenih.

Početkom marta, pilot helikoptera firme "Ciklonizacija" iz Novog Sada teško je povređen kod zrenjaninskog aerodroma "Ečka", pošto se za vreme trenažnog leta, na 100 do 200 metara od piste, srušio.

Na aerodromu "Ečka" kod Zrenjanina, prilikom trenažnog leta, 27. marta, pilot helikoptera "hilar UN -12" zadobio je teže povrede kada se njegova letelica srušila sa visine od oko 40 metara.

Pilot helikoptera "gazela SA-341HA", 2. maja, posle poletanja iz sela Krnješevci kod Stare Pazove, stigao je na visinu od dva do tri metra iznad tla kada je došlo do povećanja sile na cikličnim komandama letelice. Pokušaj pilota da "izravna" helikopter povlačenjem ciklične palice ka sebi nije uspeo, a prilikom udesa jedna osoba je povređena, dok je letilica znatno oštećena.

Na aerodromu "Ečka" kod Zrenjanina, 6. juna padobranac je prilikom skoka iz aviona "antonov an-2" teže povređen. Pilot aviona "pl 12 t-300", 5. jula, nije uspeo da poleti sa letilišta "29. novembar" kod Kikinde, letilica je izletela sa staze, ali u udesu nije bilo povređenih, mada je naneta veća materijalna šteta.

Na aerodromu Lisičji jarak, 4. septembra srušio se sportski avion, tipa "ZLI CDL 526", vlasništvo Aerokluba "Falkons" iz Zrenjanina, a u nesreći su poginuli pilot i njegova saputnica.

Pilot sportskog aviona, 13. novembra, izgubio je kontrolu nad letilicom i pošto je leteo na maloj visini udario je u automobil "golf" u pokretu na putu Šabac - Ruma.

Na aerodromu u Paraćinu 9. decembra, oko 15 sati, zbog iznenadnog pogoršanja vremenskih prilika, srušio se avion "cesna 150", a u udesu je lakše povređen instruktor letenja, dok je učenik ostao nepovređen.
 
Natrag
Top