Panspermija

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
Da li se slazete sa teorijom panspermije, koja predlaze da je zivot na Zemlju dosao sa neke druge planete, dobar argument za ovu teoriju je to sto vrlo rano u zemljinoj istoriji vidimo znake zivota. Znamo da je mars bio pogodan za zivot mnogo pre zemlje, isto tako znamo da hiljade kamenja sa marsa je padalo na zemlju, imamo i ekstremofile, organizme koji mogu da prezive put kroz vakuum svemira i tako dalje.
Sta mislite o tome ?
 
Član
Učlanjen(a)
24.09.2010
Poruka
544
Moguće je lako pošto je Zemlja relativno mlada kada se uzme u obzir starost svemira. Zašto da ne?
 
Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Cak i Kur'an kaze, da je Bog rekao kada se Adam ogrijesio kusajuci sa zabranjenog stabla: silazite svi! Na Zemlji cete zivjeti.....
Da li je silazite znacilo silazak u trecoj dimenziji, ili iz neke vise prostorne dimenzije u trecu, ne moze se sa sigurnoscu sada tvrditi.
Ali vjernik ne iskljucuje dokaze, sta vise, koristi se njima.
 
Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
ako kad kazes adam mislis na mikroskopsko bice onda ok :D posto je moglo da dodje samo kao takvo kroz solarni sistem sa marsa do zemlje
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Prije nekoliko dana gledao sam dokumentarnu emisiju na NG, gdje je bilo riječi o nekom inesktu koji je sada predmet velikog naučnog izučavanja. U emisiji je taj insket popularno nazvan "Dugoživ", a nisam mu zapamtio naučno ime. Ono što je rečeno o tom insektu, zaista je zapanjujuće. To stvorenje može da preživi u nevjerovatno ekstremnim uslovima - do minus 300 i čini mi se do plus 280°. Može da živi godinama i bez vazduha, a radijacija i druge poznate vrste zračenja na njega uopšte ne djeluju. Sve ove osobine insekta, potvrđene su u laboratorijskim uslovima. Što je najčudnije, utvrđeno je da se uspješno razmnožava u ekstremno niskim kao i visokim temperaturama.

Princip na kome se zasniva ova otpornost je dehidracija. U nedostatku vode, Dugoživ gubi svoj oblik (nestaju mu i noge) i pretvara se u kuglicu koja tako može opstati godinama. Kada dođe u dodir sa vodom, nakon 24h "oživi" i normalno funkcioniše.
Šta ovo može značiti? Prije svega, da ovakva stvorenja mogu "putovati" na meteorima i asteroidima i opstati na njima, ne samo u hladnom i bezvazdušnom Svemiru, nego i u slučajevima kada ta nebeska tijela, privučena gravitacijom, probijaju atmosveru Zemlje i drugih planeta, pri čemu se razavijaju viskoke temperature.

Neki naučnici sada smatraju da je sasvim moguće, imajući u vidu osobine Dugoživa, da je život na Zmelji mogao biti "posijan" iz Svemira!
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Apsolutna nula je na -273 :)

Pojam apsolutna nula je vjerovatno prvi odredio Guillaume Amontons u drugoj polovici sedamnaestog stoljeća.Živio je u vrijeme William Thomsona.Apsolutna nula se kao pojam najčešće rabi u prirodnim znanostima a ponekad i u društvenim kao primjerice u filozofiji itd. O apsolutnoj nuli se među znanstvenicima vode razne teoretske polemike: svemirski, terestijalni ili subatomski odnosi. Sustav definicije pojma nije logički ispravan ali je općenito prihvaćen. Smatra se da se blisko približavanje određuje logaritamskom ili limesnom funkcijom.0 Kelvina odgovara -273,15 °C (stupnjeva Celzievih).Na apsolutnoj nuli molekularna energija sustava je minimalna.
(Wikipedia)
 
Natrag
Top