Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pankrti

pankrti_1811.jpg

Pankrti su osnovani 1977. u Kodeljevu, mjestu kraj Ljubljane, a priča je tekla ovako. Grega Tomc i Pero Lovšin, kolege s fakulteta (Grega je bio student sociologije, a Pero novinarstva) dijelili su osim fakultetskih briga i zajedničku strast prema rocku. Nakon što su 1977. u časopisu "Time" pročitali članak o punku, odlučili su pokušati nešto slično. Dok je Grega otišao u Englesku ne bi li o punku saznao iz prve ruke (i donio ploče), Pero je za to vrijeme okupio band u susjedstvu. Prvu postavu sadržavali su: Pero na vokalu, Jure na basu, Mitja na gitari, Bogo na bubnjevima, koje je kasnije zamijenio za gitaru, a njega je na bubnjevima zamijenio Slavc. Nedugo zatim, Pankrti su održali i svoj prvi koncert (za koji su po vlastitom priznanju, mislili da će im biti i jedini) u gimnaziji na Mostama, gdje su svirali uglavnom slovenske prepjeve Sex Pistolsa, Clasha, Dead Boysa i New York Dollsa uz nekoliko vlastitih stvari. Nakon te svirke, koncerti u toj srednjoj školi bili su zabranjeni slijedećih deset godina (koliko će ironijom sudbine, otprilike i potrajati Pankrti), no Pankrti su već ostavili neizbrisiv trag, a stvari su se kretale priličnom brzinom, uz pomoć Radio Studenta održali su svoj slijedeći koncert.
Svoj četvrti koncert održali su u Zagrebu u jesen 1977. na otvorenju izložbe Mirka Ilića u SC-u. Taj legendarni koncert zapanjio je publiku, koja nikad prije nije vidjela štogod slično, osvojili su ih svojom brzinom i žestinom nastupa. Taj koncert označio je svojevrsnu prekretnicu u jugoslavenskom rocku osamdesetih, i smatra se početkom novog vala.
Uz pomoć Igora Vidmara, koji će postati važna karika čitave slovenske rock scene, izdali su svoj prvi singl - "Lublana je bulana / Lepi in prazni" (snimljen u talijanskoj Gorici), koji je postigao priličan uspjeh kako u Jugoslaviji, tako i izvan nje (Pankrti su dobili dobre kritike u NME-u i Melody Makeru, čak ih je i poznati John Peel vrtio u svojoj emisiji, a puno godina kasnije im je prilikom jednog susreta Jello Biafra iz Dead Kennedysa kako je i on kupio jedan primjerak).
Nakon brojnih nastupa i nekih promjena postave (Basist Jure odlazi, mijenja ga Bore, a Bogu na gitari mijenja iskusni Dule, bivši član poznatih Buldožera)1980. Pankrti izdaju i prvu ploču - "Dolgcajt" (Dosada),snimljenu u ljubljanskom studiju "Akademik", koju kritičari proglašavaju pločom godine, i koja je postala jednom od ključnih ploča ne samo slovenskog, već i jugoslavenskog rocka. Sadržavala je klasike "Lepi in prazni", "Jest sem na liniji" i "Računite z nami". Premda su ostvarili priličan uspjeh s prvom pločom, kao punk band prilično provokativnih tekstova, posebno uzmemo li u obzir da su egzistirali u jednom obliku totalitarnog režima, nailazili su na brojne zapreke i podmetanja u svom radu, od policijskog uhođenja, do zabrana na radiju.
Takav tretman nije pokolebao Pankrte, pa 1982. u studiju Tivoli snimaju svoj drugi album - "Državni ljubimci". U međuvremenu u bend se vratio Bogo, koji je na gitari zamijenio Mitju. Premda je od slovenskih kritičara ovaj album dočekan "na nož", najpoznatiji jugoslavenski muzički časopis za mlade, "Džuboks", proglasio je "Državne ljubimce" za ploču godine, a sadržavao je klasike kao što su "Za železno zaveso" i "Živ spomenik neumnosti".
Dvije godine kasnije, 1984., Pankrti se vraćaju u studio "Akademik" i snimaju svoj treću, po većini kritičara najbolju ploču - "Rdeči album" (Crveni album). Taj najmračniji album Pankrta predstavio je band u naponu kreativne snage i zrelosti, a najviše je ostao zapamćen po pjesmi "Bandiera rossa" (Crvena zastava), ali i stvarima poput "Gora" i "Udarnik sile". "Rdeči album" ostao je najprodavaniji album Pankrta.
Godinu kasnije, 1985. izlazi četvrta ploča, "Pesmi sprave", koju je (posredovanjem Igora Vidmara) producirao gitarist Angelic Upstartsa - Brian Hayes. Što se tiče kadrovskih promjena, Dule odlazi iz benda, a mijenja ga Marc.
Peti i posljednji studijski album "Sexpok", snimljen je 1987. u studiju Smolec u Zagrebu. Njime je obilježeno 10 godina djelovanja Pankrta koji su na malom prostoru Jugoslavije postigli sve što je bilo moguće, a za proboj vani nisu imali prevelikog motiva, tako da ta godina označava i kraj djelovanja Pankrta, kako je rekao Pero Lovšin na pitanje zašto: "Previše muzike za premalo novca".
Posljednji koncert pod nazivom "Zadnji pogo" održali su 10.12.1987. u Hali Tivoli.
Pero Lovšin krajem osamdesetih i tijekom devedesetih zajedno sa Dušanom Zibernom i Slavcom Colnaričem djeluje u grupi "Sokoli" do 1993., a poslije njih sa pratećim bendovima "Križarji", "Vitezi" i na kraju "Španski borci". Gregor Tomc, uz Lovšina tekstopisac Pankrta, nakon raspada grupe osniva i piše tekstove za hard rock band "Bombe (1988-1990). U međuvremenu doktorirao je sociologiju, napisao nekoliko knjiga i danas predaje na Fakultetu u Ljubljani.

DISKOGRAFIJA


singlovi:

1978 - Lublana je bulana / Lepi in prazni (ŠKUC)
1981 - Namesto tebe / Gospodar / Jak i glup / Še zmeri mislim (RTV Ljubljana)
1985 - Slovan / Adijo Ljubljana

albumi:

1980 - DOLGCAJT (RTV Ljubljana)
1982 - DRZAVNI LJUBIMCI (RTV Ljubljana)
1983 - SVOBODA 82, koncertni (Helidon)
1984 - RDECI ALBUM (RTV Ljubljana)
1985 - PESMI SPRAVE (RTV Ljubljana)
1987 - SEXPOK (RTV Ljubljana)
1992 - ZBRANA DELA I, dvostruki kompilacijski (RTV Slovenija)
1994 - ZBRANA DELA II, koncertni (Nika Distribution)
1996 - ZABOJ ANTOLOGIJA 77-87, trostruki kompilacijski (RTV Slovenija)
2006 - PANKRTI 06, Tribute to Pankrti (B pop)

Izvor: Gitare.info





 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top