Panika zavladala - šta ako bude ovako?

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.544
Panika zavladala - šta ako bude ovako?
London -- Britanska finansijska industrija mogla bi da izgubi i do 38 milijardi funti (48,34 milijarde dolara) prihoda u slučaju takozvanog "trvdog Bregzita".

Izvor: Tanjug
105990595557f4cd142b960984127325_w640.jpg

Foto: Thinkstock

Takav izlazak Britanije podrazumeva ograničen pristup jedinstvenom tržištu Evrospke unije, pokazuju rezultati istraživanja urađenog na zahtev britanskog finansijskog sektora.

Ako finansijske kompanije izgube pravo na slobodnu prodaju usluga širom Evrope, to za posledicu može imati gubitak 75.000 radnih mesta, navodi se u izveštaju konsultantske firme "Oliver Vajman".

Sve su prisutnije spekulacije da će ovaj sektor, koji obuhvata bankarsko poslovanje sa stanovništvom, upravljanje imovinom, delatnost osiguranja i investiciono bankarstvo, izgubiti znatne povlastice zbog pregovora britanske vlade o izlasku zemlje iz EU, izveštava agencija Rojters.

"U najboljem interesu svih je postizanje pozitivnog ishoda pregovora, koji bi bio obostrano koristan i za Veliku Britaniju i za EU, i sa minimalnim poremećajima kako u funkcionisanju ove industrije, tako i u benefitima za klijente", izjavio je Hektor Sants, potpredsednik u kompaniji "Oliver Vajman" i bivši vodeći britanski finansijski regulator.

Istraživanje je naručio glavni lobi u ovoj industriji -"SitiUK".

Banke sa sedištem u Velikoj Britaniji pritiskaju vladu da obezbedi prelazni period za njihovu industriju zbog narastajućih signala da će London imati problem da im osigura bilo kakav poseban tretman.

Budućnost Londona kao evropskog finansijskog centra će biti glavna tačka u pregovorima sa EU o Bregzitu, jer je to najjači britanski izvozni sektor i najveći izvor poreskih prihoda, ocenjuje Rojters.

Britanski sektor finansijskih usluga generiše između 190 do 205 milijardi funti prihoda svake godine, i zapošljava oko 1,1 milion ljudi, navodi se u izveštaju. Ta industrija plaća oko 60 do 67 milijardi funti poreza.

U studiji se takođe analiziraju efekti dva različita scenarija Bregzita.

Prema najgorem scenariju, međunarodne banke sa sedištem u Londonu će potpuno izgubiti pristup jedinstvenom tržištu, što je varijanta koja se popularno naziva "tvrdi Bregzit", pri čemu mogu izgubiti između 32 do 38 milijardi funti prihoda i između 65.000 do 75.000 radnih mesta, navodi se u izveštaju.

Ako Britanija zadrži pristup evropskom ekonomskom prostoru pod uslovima sličnim današnjim, onda će možda doći do gašenja samo 4.000 radnih mesta, i do gubitka oko 2,0 milijarde funti prihoda.
 
Natrag
Top