PANIKA Hrvatsku trese srpski ultimatum

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.583
PANIKA Hrvatsku trese srpski ultimatum
BlicOnline
Srpski ultimatum i najava protivmera na blokadu kamiona iz Srbije na prelazu Bajakovo izazvao je paniku i politički haos u Hrvatskoj.

670743_granica-01-kamioni220915ras-foto-aleksandar-dimitrijevic12_f.jpg

Nakon odluke Hrvatske da propušta samo kamione sa kvarljivom robom, ostali prevoznici su se pobunili i sinoć šleperima blokirali sav saobraćaj u oba smera
„Istekao Vučićev ultimatum, Hrvatska popušta“, osvanuo je juče naslov na sajtu „Jutarnjeg lista“ nakon što je Hrvatska počela da propušta kamione iz Srbije.

Biće katastrofa


Ipak, najveći strah zahvatio je hrvatske privrednike, koji kažu da zatvaranje granica nanosi veliku štetu tamošnjoj privredi.

- Pozivamo Vladu da se što pre normalizuje robni promet prema Srbiji inače bi moglo doći do katastrofalnih posledica - zavapio je Josip Zaher, potpredsednik Hrvatske privredne komore.

Prema njegovim rečima, „uplašeni pretnjama iz Srbije“ desetine hrvatskih privrednika zvale su juče Komoru. Među njima su „Agrokor“, „Atlantik“, „Plastik“ a. d., „Agrofruktus“, „Kraš“, „Končar“...

670744_granica-03-kamioni220915ras-foto-aleksandar-dimitrijevic05_f.jpg

Nije im lako: Kamiondžijama ponestaju zalihe hranePlaše se za imovinu


Predstavnik „Kraša“ poručio je da bi zatvaranje Bajakova bilo pogubno za domaću konditorsku industriju jer samo ta kompanija preko Bajakova izveze godišnje 2.000 tona robe u vrednosti od 10 miliona evra.

Hrvatski mediji podsećaju da je na dnevnom nivou vrednost robnog izvoza prema Srbiji oko milion evra te da se hrvatski preduzetnici boje i za svoju imovinu u slučaju eskalacije svađe sa srpskom vladom.

Tu bojazan potvrdili su za „Blic“ i u hrvatskoj „Atlantik grupi“, koja je vlasnik nekoliko firmi u Srbiji.

- Ukoliko bi se nastavila ili dodatno otežala prekogranična saradnja, na srednji ili duži rok bismo sigurno imali probleme i povećane troškove u logistici i plasmanu - kažu u „Atlantik grupi“.Nervozu je juče pokazao i hrvatski premijer Zoran Milanović, koji je zbog telefonskog razgovora sa Vučićem pola sata kasnio na sednicu hrvatskog Vijeća za obranu. U salu je ušao razgovarajući telefonom, a kada je završio razgovor, prigovorio je što na čelu stola sedi predsednica Kolinda Grabar Kitarović, a ne on.
Potom je nastavio da minira svaki pokušaj rasprave, a nakon pola sata napustio je sastanak opet se pravdajući važnim telefonskim razgovorom.

„Nema nazad“

Juče je na Bajakovu stajalo više od 1.000 kamiona u koloni dužoj od 13 kilometara. Vozači su puna dva dana jeli i pili samo ono što su poneli od kuće, a kao toalet su koristili obližnje rastinje.

- Nema nazad. Osuđeni smo na čekanje - ogorčen je Milić Kepdžija iz Rume.
 
Top