Palo pola presuda specijalnih odeljenja Višeg suda

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Palo pola presuda specijalnih odeljenja Višeg suda













Izvor:
Novosti.rs








Kritike na račun specijalnih odeljenja Višeg suda u Podgorici. Vujanovićeva: Podrška izmenama Zakona o Ustavnom sudu.

PODGORICA - Više od pola presuda koje su prošle godine donele sudije specijalnih odeljenja Višeg suda su ukinute. Taj podatak zabrinjava njihove kolege iz Apelacionog suda zbog čega predlažu temeljnu analizu kako bi se utvrdio razlog.



reg-cg-apelacioni-sud_310x186.jpg



- Kod ovog suda je bilo 39 specijalnih predmeta, sud je rešio 30. Od tih trideset predmeta 12 je ukinuto, što je 40 odsto predmeta, i još četiri odluke su delimično ukinute ili su delimično preinačene, što bi značilo praktično 16 predmeta od 30, a to je 53 odsto. Mislim da taj podatak vrlo zabrinjava i iziskuje jednu temeljnu analizu razloga zbog čega se ukidaju presude ne samo Višeg suda, nego i Apelacionog suda i Vrhovnog suda ali i tužilaštva - kazala je Svetlana Vujanović, zamenica predsednika Apelacionog suda u petak na konferenciji za novinare.


Po njoj dva su razloga ukidanja odluka, od kojih jedan prednjači.

- Nekad je to i bitna povreda odredaba krivičnog postupka, a nekada je činjenično stanje. Ne kažem to na osnovu podataka koje sam izvlačila, ali po onim svojim osećajima, budući da radim u ovim predmetima, čini mi se da je više ovih bitnih povreda odredaba krivičnog postupka - kazala je Vujanovićeva.
Ona smatra mudrom inicijativu predsednice Vrhovnog suda, Vesne Medenice da se izmeni Zakon o Ustavnom sudu u delu koji mu daje pravo da ukida presude, čak i Vrhovnog.

- Samo kada pođemo od načina izbora sudija Ustavnog suda, ja se pitam da li je dobro da odluke redovnih sudova preispituje taj sud. Mislim da je to sa pozicije nezavisnosti pravosuđa upitno i u tom delu potpuno podržavam inicijativu koju je podneo Vrhovni sud - istakla je Vujanovićeva.
Ona je dodala da očekuje da dođe do izmene tog zakona, ali bi istovremeno i paralelno trebalo menjati i Zakon o krivičnom postupku i Zakon o pravičnom postupku.

 
Natrag
Top