Šta je novo?

Palma Cikas

  • Začetnik teme Nostradamus
  • Datum pokretanja
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.429

Cycas Revoluta je prekrasna biljka poznata pod nazivom cikas palma, iako ne spada u vrstu palmi. Listovi su joj nalik listovima palmi, pa odatle postoji veza s palmama. Cikas ima poreklo iz Japana. Veoma sporo raste. Odrasla biljka dostigne visinu od oko 3 m. Na vrhu debla razvija lisnu rozetu od desetak i više listova sastavljenih od brojnih listića koji završavaju bodljom. Lisna rozeta može biti duga i do 2 m. Cikas voli kiselu zemlju pH vrednosti od 4 do 4,5. Može da prezimi samo na krajnjem jugu Jadrana.
Uzgoj
Svetlost: neophodno joj je puno svetlosti da bi izbacivala nove listove.
Sobna temperatura: napreduje na bilo kom mestu na temperaturi od 7-18 stepeni, a može i da podnese mraz ukoliko je na suvom.
Zalivanje: zemlja treba da bude vlažna, na sobnoj temperaturi. Zimi se zalivanje smanjuje. Treba je umereno prehranjivati svake 2 nedelje, od proleća do kasnog leta.
Nega sobnih biljaka
Iako postoji mišljenje da sobni uzgoj biljaka pripada sedamdesetim godinama prošlog veka, savremeni ljudi koji se bave uzgojom biljaka tvrde suprotno i uveravaju da je uzgoj sobnih biljaka ponovo vrlo in.
Današnje su sobne biljke vrlo pametne i sofisticirane i jednostavno naglašavaju kako donedavno i nije bilo toliko bitno gde ćete u stanu ili kući smestiti koju biljku. Sobne biljke je veoma zdravo imati u svojoj okolini zbog toga što prirodno osvežavaju vazduh.
Biljke takođe čine čuda za ambijent i uvek se mogu pronaći odgovarajuće biljke za svaki kutak u kući. Popravi će izgled i najneuglednije prostorije pogotovo ako se stave u zgodnu posudu.
Iako su najpopularnije kućne biljke one koje pripadaju tropskim vrstama koje se odlično snalaze u prizemlju s dosta svetla i s pravom dozom vlage i toplim, stalnim temperaturama, što učiniti s prostorima koji nisu tako savršeni. Za sobe okrenute severu i podrumske prostore najbolje je izabrati razne vrste mahovine i lišajeva, kućnih srećica i begonija. Lisnate biljke traže manje svetla od cvetnica, iako valja zapamtiti da senka ne znači totalni mrak. Biljke koje vole senku traže dobro, ali ne direktno svetlo, i zbog toga treba koristiti ogledala ili obojiti zidove u svetle boje.
Tople sunčane prozorske daske, okrenute jugu, nisu zahvalna mesta za uzgoj većine kućnih biljaka, zato ove naizgled sjajne prostore treba sačuvati za biljke koje uživaju u vrućini i suncu. Izbor začinskih biljaka poput ruzmarina, bosiljka idealan je za kuhinjsku prozorsku dasku, a zgodno je na nju staviti i aloe veru koja leči opekotine i ogrebotine.
Zemlja za sobne biljke: Osnovni uslov za rast biljaka je prava zemlja. Kvalitetan proizvod mora zadovoljiti sledeće kriterijume:

  • biljkama se mora pružiti stabilan oslonac
  • zemlja mora da sadrži dosta hranljivih materija
  • ne sme sadržati korov
Pravilno presađivanje: Zavisno od brzine rasta, sobne biljke treba presaditi svake 1 – 3 godine. Pouzdan znak da je potrebno presađivanje je koren biljke koji viri iz dna lonca i činjenica da je cela korenska zemlja puna korenja (zemlje gotovo da više i nema).
Idealno vreme za presađivanje je proleće, osim kod onih biljaka koje u proleće cvetaju. One se mogu presaditi tek onda kada prestanu cvetati. Upotrebljavaju se samo oni lonci koji na dnu imaju rupicu i na dno lonca treba položiti kamenčiće. Posle presađivanja biljku ne treba đubriti 4 do 6 nedelja i umereno je treba zalivati.
Odrasle biljke mogu u loncima ostati i duže vreme, ali je potrebno povremeno menjati gornji sloj zemlje, jer se u njemu skupljaju ostaci đubriva i štetne čestice iz vode.
Zalevanje: Pravilnim zalevanjem gledamo na potrebe pojedinih biljaka. Vlažnost zemlje treba proveriti prstom ili tako da podignete lonac (ako je lonac lagan, to znači da je zemlja suva). Dosta se zaliva, ali u većim razmacima. Neka korenska zemlja bude neprestano mokra, ali treba u svakom slučaju izbegavati ustajalu vlagu.
Temperatura okoline najvažniji je faktor koji utiče na potrebe biljaka za vodom. Uvek treba zalevati vodom sobne temperature, a kišnica je bolja za zalevanje od vode iz slavine. Vodu iz slavine dobro je ostaviti da stoji preko noći, jer se tako smanjuje količina kamenca u njoj.
Lončiće možemo s vremena na vreme potopiti u vodi, tako da ih pod vodom držimo toliko dugo, dok iz njih ne prestanu izlaziti mehurići.
Svetlost: Potrebno je detaljno proučiti potrebe pojedine biljke za svetlošću, te s obzirom na to izabrati odgovarajući prostor za određenu biljku. Što je prostor udaljeniji od prozora, to biljci nudi manje svetlosti. Svetlost možemo nadoknaditi uz pomoć posebne UV svetiljke za biljke, koju svaki dan upalimo i pustimo da gori 8 sati.
Budite pažljivi: ako su pri jakom suncu zatvoreni prozori, temperatura jako naraste i mogu se pojaviti opekline na listovima.

Još nekoliko saveta:
Neka biljke nisu postavljene previše gusto kako se ne bi međusobno ometale.
Neka biljke budu uvek čiste. Odstranite stare delove biljke kako biste sprečili pojavu bolesti.
Bolesne biljke odvojite od zdravih.
Redovito čistite listove kako se pore pomoću kojih biljka diše ne bi začepile, a kako bi ujedno listovi dobili dovoljno svetlosti.

Šta nije u redu sa biljkama?
Smeđi listovi-premalo svetlosti, isušenost;
Sivo-smeđe mrlje na listovima-opekline od sunca;
Smeđe korenje-ustajala vlaga;
Obešeni listovi-previše vode;
Meki, obešeni listovi-mraz, premalo svetlosti;
Oslabljen rast-premalo hranljivih materija, premalo svetlosti, prehladan prostor;
Biljka ne cveta-premalo svetlosti ili hranljivih materija, previše topao prostor;
Cvetovi opadaju-previše suva zemlja;
 
Top