Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Palačinke sa krastavcem

PALAČINKE SA KRASTAVCEM

Za 4 palačinke potrebno je: 1 manji krastavac, 300 g brašna, 1 manja glavica crnog luka, 2 ljute papričice, 2 kašike kokosa, 1 kašika svežeg iseckanog peršuna, so i ulje za prženje.

Operite, oljuštite i izrendajte krastavac, luk i ljute papričice, pa pomešajte sa peršunom i kokosom. Posolite, dodajte malo vode i umesite u testo. Podelite ga na 4 jednaka dela i oblikujte u palačinke. Sipajte ulje u tiganj sa nelepljivom podlogom, dobro ga zagrejte i pecite jednu po jednu palačinku sa obe strane oko 2 minuta. Ako je potrebno dodajte još ulja. Služite odmah dok su vruće, po želji možete da ih namažete puterom.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Palačinke zavežljaji sa šunkom i renom

Palačinke zavežljaji sa šunkom i renom

93431_palacinke-2_f.jpg

Sastojci:

100 g šunke,
100 g gaude,
2 kuvana jaja,
sos od rena,
majonez,

mleko,
ulje, so,
prašak za pecivo

Priprema

Umutite smesu od 2 jaja, prstohvata soli, 2 kašičice praška za pecivo, mleka i brašna. Ispecite palačinke.

Šunku i jaja isecite na sitne komadiće, a sir sitno izrendajte. Pomešajte sastojke i dodajte sos od rena i majonez po ukusu, toliko da lepo poveže sve sastojke.

Dobijenom smesom premažite palačinke i zamotajte ih kao male korpice. Kratko zapecite u rerni da se rastopi sir.

Poslužite sa zelenom ili nekom drugom sezonskom salatom.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Kaneloni

13571_stock-photo-delicious-cannelloni-with-a-rich-tomato-sauce-topped-with-melting-cheese-shutterstock_58935199_kul.jpg


KANELONI

POTREBNO JE

ZA KANELONE 100 g brašna, 3 jajeta, so
ZA FIL maslinovo ulje, 200 g mešanog mlevenog mesa, 250 g spanaća, origano, peršun, 3 jajeta, 2 kašike prezli, so, pelat paradajz, malo maslaca, malo rendanog sira

PRIPREMA
Od brašna, jaja, soli i otprilike 1/8 l vode izmešajte testo kao za palačinke. Ostavite ga da miruje dva sata, a zatim na vrelom ulju u tiganju ispecite tanke palačinke. Mleveno meso, iseckani spanać i začine propržite na ulju, ostavite da se malo ohlade, a zatim izmešajte s jajima, prezlama i pelat paradajzom. Kad se malo ohladi, premažite palačinke, uvijte ih i složite u podmazani vatrostalni sud, prekrijte listićima maslaca i pospite rendanim kačkavaljem. Pecite ih u rerni na 200 stepeni otprilike 15 minuta.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Palačinke sa filom od mesa

Palačinke sa filom od mesa

palacinke-sa-filom-od-mesa.jpg

Potrebno je:10 palačinki, 500 g mlevene svinjetine, 2 čena belog luka, veća glavica crnog luka, struk praziluka, veća šargarepa, 2 lista svežeg kupusa, kašika ulja, kašičica bibera, kašičica soli i kašičica soja sosa.

U velikom tiganju za grilovanje na malo ulja ispržite mleveno meso na umerenoj temperaturi. Posle nekoliko minuta kada dobije braon nijansu sklonite s ringle i odložite sa strane. U drugom velikom tiganju sa nelepljivom podlogom dobro zagrejte kašiku ulja i kratko ispržite sitno iseckani crni i beli luk. Zatim vratite mleveno meso, dobro promešajte i dodajte očišćenu i na trake isečenu šargarepu, kupus i tanke kolutove praziluka. Začinite biberom, solju i soja sosom i dobro promešajte da se sastojci sjedine. Ispecite 10 što tanjih palačinki, a zatim ih filujte smesom iz tiganja i urolajte. Servirajte toplo.

 
Član
Učlanjen(a)
08.05.2010
Poruka
156
Treba reći da dani palačinki ili blinčika u Rusiji u stvari predstavljaju dane ispraćaja zime i radost dolasku proleća.Kod nas je to trapava sedmica pred uskršnji post..kada se ne poste sreda i petak.Svideo mi se ovaj ruski običaj dani palačinki...i u to ime zahvaljujem se svima koji su postavili recepte za palčinke...a ja se nadam da ću izaći sa nekim lepim ruskim receptom sledeći put..poz svima
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Pohovane slane palačinke

Pohovane slane palačinke

news_9812.jpg

Potrebno je:

Palačinke:
3 jajeta
0,5 dl ulja
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
2 dl mleka
1 dl vode
brašno po potrebi

Fil:

300 g salame
200 g krem sira

Ostalo:

brašno
jaja
kečap
mast

Priprema:


Palačinke: Umutite jaja, pa dodajte šećer i so. Zatim dodajte mleko, ulje i vodu i stavite brašna po potrebi, da dobijete smesu srednje gustine. Ispecite palačinke.

Pečenu palačinku premažite krem sirom, poređajte salamu i urolajte je.

Uvaljajte u brašno i jaja i pecite na vreloj masti. Pečenu palačinku odgore ukrasite kečapom.

Za poseban estetski ugođaj pri posluženju, isecite na dva centimetra debljine po širini. Prethodno zabodite čačkalicom da vam se parče ne bi raspalo.

Izvor: S media

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Štrudlice sa lososom

Štrudlice sa lososom

18v_620x0.jpg

Za 4 osobe - za palačinke: 80 g brašna, 2 jajeta, 1,5 dl mleka, maslac i so.
Za fil: 4 fileta lososa od ukupno 450 g, glavica svežeg kupusa, so i biber.
Za preliv: 1 dl neutralne pavlake i 2 kašike rena iz teglice.

Napravite smesu za palačinke, ostavite da odstoji 60 minuta, pecite jednu po jednu palačinku i ostavite sa strane. Penasto umutite neutralnu pavlaku, dodajte ren, sjedinite i ostavite da odstoji u frižideru. Kupus operite, uklonite mu koren, odvojte 12 većih listova, pa ih blanširajte minut-dva u ključaloj slanoj vodi, ocedite i ređajte jedan preko drugog na tanjir.
Spojite četiri palačinke, malo ih preklapajući jednu preko druge da dobijete površinu dimenzija 20x25 cm, odozgo ređajte blanširane listove kupusa, premažite ih slojem otopljenog maslaca, preko kupusa položite filet lososa, posolite, pobiberite, prekrijte listovima kupusa i palačinkama i pažljivo urolajte da dobijete malu štrudlu.

Na isti način pripremite još tri štrudle, poređajte ih u pleh obložen kolačarskim papirom, premažite ih otopljenim maslacem i pecite 10 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Servirajte sa penom od rena i pavlake.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Na meksički način

Na meksički način

18m (2).jpg

Za 4 osobe - za palačinke: 300 g kukuruznog brašna, 2 kašike maslinovog ulja, 2 kašike suncokretovog ulja i ljuta papričica. Za fil: 200 g crvenog pasulja, 300 g mlevene svinjetine, pola glavice luka, 2 šargarepe, 80 g paradajz sosa, 3 kašike maslinovog ulja, 2 grančice celera, 1 dl crnog vina, kašičica semenki korijandera, 20 g maslaca, so i biber. Za bešamel preliv: 60 g maslaca, 0,5 l mleka i 50 g brašna.

Veče uoči pripremanja ovog jela pasulj potopite u vodu, a ujutro ga skuvajte, ocedite i ostavite sa strane. Pomešajte brašno, maslinovo ulje i seckanu ljutu papričicu, sipajte 4 kašike mlake vode, snažno promešajte i ostavite da odstoji 30 minuta.

Za to vreme na vrelom ulju 10 minuta pržite seckani luk, grančice celera i šargarepu.
Dodajte meso i nastavite da pržite još 10 minuta, uz stalno mešanje. Prelijte vinom, sačekajte da alkohol ispari, dodajte paradajz sos i na sasvim slaboj temperaturi kuvajte još 40 minuta.

U međuvremenu u teflonski tiganj sipajte malo ulja i kada se zagreje dodajte kašiku pripremljene smese za palačinke, okrećite tiganj da se masa ravnomerno rasporedi po celom tiganju i pecite sa obe strane.

Na isti način ispecite još sedam palačinki, dodajući svaki put u tiganj pomalo ulja. Pred kraj kuvanja fila dodajte ranije pripremljen pasulj, posolite, pobiberite i kuvajte još 10 minuta.

U centar svake palačinke položite malo ovog fila, umotajte ih i ređajte u podmazanu vatrostalnu činiju. Posebno otopite maslac za bešamel, dodajte brašno, propržite da malo požuti, sipajte toplo mleko i kuvajte pet minuta uz stalno mešanje da se ne stvaraju grudvice. Posolite, pobiberite i ovako pripremljen bešamel sos sipajte preko palačinki, pa pecite još 10 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Sa pečurkama

Sa pečurkama

18m.jpg

Za 4 osobe:
300 g šampinjona, 16 šnita sira za topljenje, 150 g struganog parmezana, 50 g maslaca, so i 8 palačinki pripremljenih kao u prethodnom receptu. Za bešamel preliv: 60 g maslaca, 0,5 l mleka i 50 g brašna.

Šampinjone očistite, iseckajte na tanke kolutiće i 10 minuta dinstajte na vrelom maslacu. Posolite, promešajte i ostavite sa strane. Pripremite bešamel sos od maslaca, brašna i mleka, dodajte u dinstane pečurke i promešajte, sklonite s ringle, dodajte kašiku struganog parmezana i promešajte.

Ispecite osam palačinki, na svaku položite po dva lista sira za topljenje, premažite slojem pripremljenog fila, urolajte i ređajte u maslacem podmazanu vatrostalnu posudu. Pospite preostalim parmezanom i pecite 25 minuta u rerni zagrejanoj na 175 stepeni.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Filovane na baskijski način

Filovane na baskijski način

18m (1).jpg

Za 4 osobe - za palačinke:
60 g heljdinog brašna, jedno jaje, 2 dl mleka, so i biber.
Za fil: komad pilećih grudi od oko 100 gr, manja glavica luka, 4 manja paradajza, manja tikvica, lovorov list, 2 kašike suvog belog vina, ljuta papričica, maslinovo ulje, so i biber.
Za bešamel preliv: 60 g maslaca, 0,5 l mleka i 50 g brašna.

Izmiksajte jaje, mleko i brašno za palačinke, posolite, pobiberite i ostavite da odstoji 60 minuta. Za to vreme očistite i iseckajte povrće, a pileće meso skuvajte u slanoj vodi, ocedite i iseckajte. Na vrelom ulju u većem tiganju propržite luk, dodajte seckano povrće i lovorov list, prelijte vinom, sačekajte da alkohol ispari, smanjite temperaturu i kuvajte 15 minuta, uz povremeno mešanje.

Pred kraj kuvanja posolite, pobiberite, dodajte seckanu piletinu, promešajte i sklonite s ringle. Posebno pripremite bešamel sos, odvojte 1 dl i pomešajte ga sa smesom od povrća i pilećeg mesa. Odranije pripremljene smese ispecite palačinke, na jednu polovinu nanesite malo fila, preklopite je, pa ponovo prepolovite. Ovako savijene palačinke ređajte u pleh obložen kolačarskim papirom i dva-tri minuta zapecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
 
Natrag
Top