Šta je novo?

Pala poslednja prepreka za usvajanje zakona o restituciji

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Zakon o vraćanju imovine crkvama ustavan


Pala poslednja prepreka za usvajanje zakona o restituciji


Izvor: Blic M. Krkić, B. Stamenković | 21. 04. 2011. - 00:02h | Foto: FoNet

BEOGRAD - Ustavni sud Srbije juče je ocenio da je Zakon o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama u skladu sa Ustavom. Ocena Ustavnog suda je, prema ranijim izjavama iz Vlade, jedino što se čekalo da bi predlog zakona o restituciji ušao u proceduru, a u Ministarstvu finansija „Blicu” je rečeno da će radna grupa za tri-četiri nedelje izaći sa predlogom zakona.

135827_0814-restitucija-foto-fonet_f.jpg

Na donošenje zakona čeka 140.000 porodica

Ustavni sud Srbije juče je ocenio da je Zakon o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama u skladu sa Ustavom. Ocena Ustavnog suda je, prema ranijim izjavama iz Vlade, jedino što se čekalo da bi predlog zakona o restituciji ušao u proceduru, a u Ministarstvu finansija „Blicu” je rečeno da će radna grupa za tri-četiri nedelje izaći sa predlogom zakona.

Ustavni sud je juče ocenio da je Zakon o vraćanju imovine crkvama zasnovan na Ustavu i da ne sadrži ni povredu načela pravne jednakosti i zabrane diskriminacije predviđene Ustavom i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ovime je, kako kažu u Mreži za restituciju, pala i poslednja prepreka da država konačno izađe sa nacrtom zakona i počne da vraća imovinu građanima. Mreža za restituciju će Vladi Srbije podneti inicijativu da se ne čeka predlog novog zakona, već da Skupština Srbije odmah razmatra ranije dostavljene predloge koji predviđaju vraćanje imovine u naturi, najavio je koordinator Mreže Mile Antić.


U Ministarstvu finansija kažu da radna grupa sada ima smernice da predlaže zakon, a tek kada se zakon usvoji, država će krenuti u popis imovine koja se potražuje. Zasad se ne zna kolika su potraživanja jer se još nije krenulo u popis.
- Nijedna država na svetu nije vratila sve odjednom, a retko koja i može da vrati 100 odsto imovine. Mađari su, na primer, vraćali 25 odsto, i to u dugoročnim obveznicama na 10, 15 i 20 godina - navode u ministarstvu.


Oduzeta imovina će se vraćati u naturalnom obliku ili će se nadoknađivati drugom odgovarajućom imovinom ako naturalni oblik nije moguć. Tržišna novčana naknada isplaćuje se samo ako prethodne dve varijante nisu moguće.
Mile Antić iz Mreže za restituciju navodi da su znali da je odluka morala da bude ovakva.


- To je jedan od razloga zašto vlast opstruiše popis državne imovine. Podaci pokazuju da državne imovine ima više nego što građani potražuju. Ima sasvim dovoljno za davanje kompenzacije i nema potrebe za novcem, nego samo za kompenzacijom. Sa vraćanjem svakog kvadratnog metra u budžet će početi da se sliva novac koji je do danas odlazio u partijske džepove - izričit je Antić.
 
Top