Šta je novo?

Padaju dvojne akcize

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Odgovor Evropske komisije Vladi

Padaju dvojne akcize
Izvor: Blic T. SPAIĆ B. STAMENKOVIĆ | 21. 01. 2011. - 00:02h

BEOGRAD - Evropska komisija uputiće danas Ministarstvu finansija svoj stav da akcize na gorivo u Srbiji moraju da se izjednače, saznaje „Blic“ u Vladi Srbije. Ministarka finansija Diana Dragutinović zatražila je pre par dana od Evropske komisije zvaničan stav o odluci srpske vlade da akcize na gorivo evrokvaliteta budu veće nego na manje kvalitetno gorivo koje proizvodi NIS.
109419_1101-gorivo-foto-m-djurica_f.jpg

Ako se ispoštuje stav Evropske komisije, NIS će definitivno izgubiti monopol


Odluku Evropske komisije (EK), juče u Vladi Srbije nisu želeli da komentarišu. Premijer Mirko Cvetković je prekjuče rekao da će se po hitnom postupku izvršiti izmene zakona o akcizama, ako od Evropske komisije stigne odgovor da akcize za gorivo u Srbiji nisu u skladu s evropskim direktivama.

Kiril Kravčenko, direktor Naftne industrije Srbije, kaže za “Blic” da će kompanija prestati sa proizvodnjom benzina koji nisu evroklase krajem 2012. godine, nakon završetka projekta modernizacije rafinerije, „tako da problem razlike akciza na te benzine otpada sam od sebe“.

Komisija ispituje tržište derivata

Komisija za zaštitu konkurencije priprema analizu tržišta uvoza, prerade, i prodaje goriva u Srbiji. Najavljeno je da će ta komisija preduzeti sve potrebne mere ukoliko analiza tržišta nafte i naftnih derivata ukaže na postojanje povreda konkurencije ili drugih okolnosti koje imaju negativan uticaj na konkurenciju. Komisija za zaštitu konkurencije analizira i izmene Zakona o akcizama kojima su uvedene dvojne akcize na gorivo, kao i pravilnik o tehničkim i drugim zahtevima za tečna goriva, kojim je ukinut monopol NIS-a na uvoz nafte.

- Upravo modernizovanje rafinerije do evrostandarda i jeste ključni uslov integrisanja naftne privrede Srbije u standarde EU, i u to mi ulažemo više od pola milijarde evra. Prelazni period za NIS do 31.12. 2012. godine, do kada se nastavlja sa proizvodnjom benzina koji nisu evroklase , u potpunosti se uklapa u okvire šestogodišnjeg prelaznog perioda, prema Prelaznom trgovinskom sporazumu, tokom koga Srbija treba da uskladi kako zahteve kvaliteta goriva u prodaji, tako i akciznu politiku sa zahtevima EU. Mi ćemo poštovati odluke Vlade, iako je očigledno da bi povećanje akciza na BMB95 i D2 izazvalo i rast cena ovih proizvoda - ističe Kravčenko.

Inače, naftne kompanije u Srbiji već su počele s uvozom goriva, a prvi efekat liberalizacije tržišta je točenje goriva evrokvaliteta na pojedinim pumpama. „Helenik petroleum“ je uvezao prve količine evro BMB 98 benzina, derivata kojeg do sada nije bilo moguće kupiti u Srbiji.

Doduše, litar benzina od 98 oktana košta 139 dinara, a stooktanski čiji se uvoz tek očekuje koštaće preko 140 dinara, pa se postavlja pitanje koliko će vozača u Srbiji moći da priušti potrošnju uvoznog, odnosno kvalitetnijeg goriva. Posle odluke EK, i obećanja srpskog premijera, nema sumnje da će i naftaši uskoro sniziti cene uvoznog goriva.

109421_cene-goriva_hf.jpg


Tržišnu utakmicu započeo je „Lukoil Beopetrol“ koji je benzin evropremijum snizio za šest dinara odmah po uvozu ovog derivata. Predstavnici ostalih kompanija, na pitanje „Blica“ da li će i oni sniziti cene, nisu želeli da daju ni potvrdan, ali ni odričan odgovor. Umesto odgovora o cenama, kazali su da će uskoro na pumpama ponuditi sve vrste najkvalitetnijeg goriva iz uvoza.

Kompanija „Eko Srbija“, članica grupacije „Helenik Petroleum“, uvezla je prve količine evro BMB 98 benzina, derivata koji dosad nije bilo moguće kupiti na domaćim pumpama.

- Maloprodajna cena je trenutno 139 dinara po litru - kažu u ovoj kompaniji.

Ovaj benzin vozači trenutno mogu da kupe na Eko pumpama Tošin bunar na Novom Beogradu, u Leskovcu i u Vranju. Uskoro će prodaja ovog derivata biti dostupna vozačima i na Eko pumpama Vrčin i Sopot, Kaluđerica, Novi Sad, Zrenjanin, Kikinda i Subotica. MOL će takođe do kraja januara početi sa uvozom benzina evro 5 kvaliteta. Manji trgovci smatraju da u skorije vreme nema mnogo mesta pojeftinjenjima, ali najavljuju da će početi sa uvozom benzina od 100 oktana.

- Prodavaćemo ga najpre u Beogradu, a njegova cena bi bila šest do sedam dinara viša od evropremijuma - ističe Borisav Tatić, iz Udruženja privatnih benzinskih stanica.
 
Top