Šta je novo?

Pad evra obara cene bele tehnike

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Pad evra obara cene bele tehnike

Izvor: Press

Beograd -- Pad evra na ispod 103 dinara je doneo niže cene pojedinih uvoznih proizvoda, pre svega tehničkih, dok je najavljeno pojeftinjenje garderobe i računara.

21158991254d65aad53addc600124401_640x360.jpg


Privrednici, uvoznici i trgovci kažu da je nešto već pojeftinilo 3-5 odsto, dok će neki proizvodi pojeftiniti narednih dana ili nedelja, ukoliko dinar ostane na ovom nivou ili dodatno ojača.
U trgovinskom lancu Tehnomanija kažu da je već pojeftinilo oko 30 odsto artikala. "Pošto robu plaćamo u dinarima, od kursa evra direktno zavisi da li ćemo je platiti više ili manje. Naravno, čim je evro počeo da pada, i cene u maloprodajnim objektima smo snizili za robu koju smo uzeli posle jačanja dinara", kaže PR Tehnomanije Dominika Sijan.

Ona navodi da je do sada oko 20 do 30 odsto artikala jeftinije za od tri do pet odsto, kao i da će sva roba koju ubuduće budu dobijali biti jeftinija za onoliko koliko dinar bude jačao.

Sijan dodaje da za sada cenu nisu menjali jedino za laptop računare. "Ti uređaji već sada se prodaju po nabavnoj ceni, jer su na specijalnom popustu", kaže ona i dodaje da će regularna cena računara, od sledeće nabavke, biti niža.

Vlasnik konfekcije Zekstra Dragan Đurić takođe najavljuje sniženje cena garderobe. "Zbog slabljenja evra, realno je očekivati pojeftinjenje naših proizvoda, i to znatnije. Naravno, uslov je da se takav trend nastavi", najavljuje Đurić.

I vlasnik ITM grupe Toplica Spasojević slaže se da će doći do pojeftinjenja nekih proizvoda.

"Na našem tržištu je oko 75 odsto zaduženja u devizama, a i sve sirovine koje uvozimo plaćamo u evrima. Imajući sve to na umu, realno je očekivati pojeftinjenja, ali pod uslovom da ne poskupe takozvani inputi u proizvodnji", kaže Spasojević i dodaje da na niže cene utiče i manja kupovna moć.

Vlasnik Galeb grupe Radoslav Veselinović navodi da pad evra gura cene nadole, ali da bi najavljena poskupljenja gasa i struje mogla to da anuliraju.

Ekonomista Ljubomir Madžar, međutim, smatra da trgovci nikako ne žele da spuste cene. "Ne očekujem neka veća sniženja, jer kada trgovci iskoriste mogućnost da podignu cene, nikada ih ne vraćaju nazad", kaže Madžar.
 
Top