Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Paco de Lucia

paco.jpg

Pako de Lusija (šp: Paco de Lucía, pravo ime Fransisko Sančez Gomes (Francisco Sánchez Gomes), rođen 21. decembra 1947. u Alhesirasu, Španija) je španski flamenko gitarista, jedan od najvećih španskih muzičara XX veka.

Počinje da svira gitaru sa šest godina. U početku svira flamenko zajedno sa drugim izvođačima, pre nego što 1967. godine izdaje prvi solo album. Međunarodno poznat postaje 1973. godine posle objavljivanja kompozicije „Entre dos aguas“ (Entre Dos Aguas), koja se 20 nedelja nalazila na vrhu španske top liste. Pravo međuradodno prizanje stiče 1981. sa albumom „Frajdej najt in San Fransisko“ (eng. Friday Night in San Francisco), koji je snimio zajedno sa Džonom Maklaflinom i Alom di Meolom. Prema Pakovim rečima, album je prodat u više od 6 miliona primerka.

Poznat je i po tome što je snimio verziju čuvene kompozicije „Koncert za Aranhuez“ (Concierto de Aranjuez), delo kompozitora Hoakina Rodriga.

Izvor: Wikipedia



I najbolji gitarski trio svih vremena: Paco de Lucia, Al Di Meola i John McLaughlin



 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pako de Lusija preminuo na plaži dok se igrao sa decom

Pako de Lusija, španski gitarista i jedan od najvećih španskih muzičara 20. veka, preminuo je danas u 66. godini u Meksiku od posledica srčanog udara, prenose agencije.

253085_pako-de-lusija01-ap_f_zps95e0ede5.jpg


De Lusiju je smrt zatekla dok se igrao sa svojom decom na plaži u letovalištu Kankun.

De Lusija je prvi španski gitarista koji je dobio počasni doktorat čuvenog Berkli koledža za muziku iz Bostona. Bio je sinonim za flamenko gitaru i istovremeno jedan od najoriginalnijih umetnika ovog žanra.

U karijeri koja je trajala decenijama, proneo je slavu flamenko muzike širom sveta. Iako je tokom čitave karijere ostao veran svojim muzičkim korenima, uvek se trudio da bude originalan i drugačiji.

Radoznalost ga je odvela do priznate saradnje sa nekim od najčuvenijih muzičara današnjice kao što su pijanista Čik Korija, gitaristi Džon Meklaflin, Leri Korijel i Al Di Meola, kao i pevač Brajan Adams, s kojim je saradjivao na muzici za film "Don Huan de Marko".

VIDEO> Pako de Lusija u Beogradu 2012. godine:


Izvor: Blic Online


Descanse en paz señor Paco.
 
Natrag
Top