Šta je novo?

Pacijentima vraćeno više od četiri miliona dinara

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Pacijentima vraćeno više od četiri miliona dinara


Tanjug |Republički fond za zdravstveno osiguranje je lane za dijagnostičke usluge, koje nisu mogle da se obave u roku od 30 dana u državnoj zdravstvenoj ustanovi, isplatio gradjanima više od četiri miliona dinara.

Portparol RFZO Sanja Mirosavljević je izjavila da zdravstvene usluge koje ustanova ne može da pruži u roku od mesec dana, osiguranici mogu da obave u drugoj ustanovi, a da troškove refundiraju u filijali zdravstvenog osiguranja.

Mogućnost refundacije troškova postoji za zdravstvene usluge kao što su laboratorijske analize, rentgen, ultrazvučni i drugi pregledi, medicinska rehabilitacija i drugi specijalistički i dijagnostički pregledi.

Izuzetak su zdravstvene usluge za koje je propisano utvrđivanje lista čekanja (MR i CT dijagnostika, koronarografija srca, revaskularizacija miokarda bajpas hirurgijom, ugradnja endoproteza kuka, operacija katarakte sa ugradnjom sočiva...)

Mirosavljević je objasnila da bi osiguranik ostvario pravo na refundaciju, neophodno je da mu zdravstvena ustanova koja nije u mogućnosti da u roku od 30 dana prži potrebnu zdravstvenu uslugu, izda potvrdu o tome da nije u mogućnosti da to obavi.

Nakon što dobije potvrdu, osiguranik ima mogućnost da o svom trošku pregled obavi u nekoj drugoj ustanovi, a da novac refundiraju od zdravstvenog osiguranja.

Zahtev za refundaciju podnosi se u matičnoj filijali RFZO, a uz zahtev se prilaže potvrda o nemogućnosti pružanja usluge i kompletna medicinska i računska dokumentacija.
 
Top