Šta je novo?

Pacijenti u bolnicama najčešće dobiju urinarne infekcije

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Pacijenti u bolnicama najčešće dobiju urinarne infekcijeIzvor: Blic S. Todorović | 06. 05. 2011. - 00:02h | Foto: J. Vučetić

BEOGRAD - Infekciju u bolnici u Srbiji dobije 10 odsto svih hospitalizovanih pacijenata, odnosno svaki deseti. Intenzivna nega, urologija, hirurgija i ginekologija, najrizičnija su odeljenja u kojima se najčešće dobijaju ove infekcije. Međutim, situacija postaje alarmantnija iz razloga što se sve češće otkrivaju mikroorganizmi koji su otporni na antibiotike.

139864_0801-pacijenti-foto-j-vucetic_f.jpg
Boljom higijenom smanjuje se mogućnost zaraza

- Ono što bolničke infekcije čini problematičnim je da ih izazivaju mikroorganizmi koji stalno menjaju svoje karakteristike i što su otporni na različite vrste antibiotika. Kontinuiranim radom možemo uticati samo na 30 odsto bolničkih infekcija - kaže Svetlana Mijatović, pomoćnik ministra zdravlja, povodom Svetskog dana higijene ruku u zdravstvenim ustanovama.

Prema poslednjim podacima, tokom prošle godine u našoj zemlji je od 60.000 hospitalizovanih osoba, 600 dobilo neku bolničku infekciju, što znači da se svaki 100. zarazio u bolnici. Po tim podacima, tokom 2010. najučestalije su bile infekcije urinarnog trakta (30 odsto), operativnog mesta (23 odsto) i sepsa (17 odsto).


Bolničke infekcije nastaju kao posledica dijagnostikovanja, lečenja, ležanja i boravka u bolnici. Najčešće se javljaju usled propusta nege, kao i zbog nepoštovanja postupka sterilizacije i dezinfekcije medicinskih instrumenata i termolabilne opreme.


- Teško je iskoreniti bolničke infekcije, ali se one mogu svesti na minimum ukoliko se svi protokoli u lečenju pacijenta ispoštuju. Redovnim pranjem ruku sestre i lekari smanjuju mogućnost prenošenja infekcije s jednog na drugog pacijenta. Osim redovnog pranja ruku, važna je i pravilna sterilizacija instrumenata, propisano stavljanje katetera, nošenje zaštitnih maski i rukavica - kaže prof. dr Ljiljana Marković Denić iz Republičke stručne komisije za bolničke infekcije.
 
Top