Šta je novo?

Pacijenti traže deklaraciju vakcine

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]Pacijenti traže deklaraciju vakcine
[/h] Izvor: Danas

Beograd -- Vakcinacija protiv sezonskog gripa traje već skoro dva meseca, a u domovima zdravlja kažu da je odziv stanovništva loš, piše Danas.

13288696144edffbca9996a939482744_368x244.jpg

(Tanjug, arhiva)
Sagovornici Danasa saglasni su da je poverenje u vakcinu protiv sezonskog gripa poljuljala prošlogodišnja afera u vezi sa nabavkom vakcina protiv svinjskog gripa.
Planom za ovogodišnju sezonu nabavljeno je 351.620 doza split-vakcina koje je proizvela farmaceutska kuća „Sanofi Paster“. U nadležnim službama još nema podataka o tome koliko je kupljenih vakcina utrošeno, ali su svi saglasni da će veliki broj vakcina u odnosu na prethodne godine ostati neupotrebljen.

U pojedinim domovima zdravlja u Srbiji pacijenti zahtevaju da vide deklaraciju vakcine, kao i njen sastav, a pre imunizacije od izabranog lekara traže sve informacije o kontraindikacijama i proizvođaču.

U Dom zdravlja Palilula stigao je kontigent od 7.000 vakcina, a za skoro dva meseca koliko traje imunizacija, potrošeno je manje od pola, što je znatno manje u odnosu na prethodne godine.

“ Mi smo svu količinu trebovanih vakcina prethodnih godina davali za prvih 15 dana od početka imunizacije. Pacijenti kao osnovni razlog otpora navode prošlogodišnju vakcinu za koju tvrde da je bila štetna po zdravlje. Pokušavamo da im objasnimo da je ova vakcina bezbednija, kao i da proizvođač nije isti, ali ni to nekada ne urodi plodom. Ukoliko se ovakva situacija nastavi, postoji bojazan od veće epidemije gripa ukoliko narod ostane nezaštićen,” napominje za Danas Miroljub Žikić, specijalista opšte medicine u Domu zdravlja Palilula. On dodaje da se i ove godine, kao i prethodnih, pretežno vakcinišu starije osobe i hronični bolesnici.

“Vakcina počinje da deluje 15 dana od kada se primi, tako da još nije kasno za sve one koji hoće da se vakcinišu, jer se jak talas epidemije očekuje početkom sledeće godine,” ukazuje Žikić.

Mirko Tomković, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kikindi, kaže za naš list da je u ovoj ustanovi potrošeno više od pola trebovanih vakcina.

“Kao i prethodnih godina u naš dom zdravlja je trebovano nešto više od 3.000 vakcina i do sada je utrošeno više od pola. Odziv nije loš, ali je svakako slabiji u odnosu na prethodne godine,” ukazuje Tomković.

Radmilo Petrović, epidemiolog u penziji, kaže za Danas da je nabavka vakcine protiv svinjskog gripa poljuljala poverenje građana ne samo u vakcinu protiv gripa, već i u ceo program imunizacije.

“Afera koja je nastala zbog nabavke vakcina protiv svinjskog gripa napravila je veliku štetu celom programu imunizacije stanovnika. Međutim, otpor vakcinaciji može da vrati mnoge bolesti koje su decenijama bile potisnute. Mi smo imali ozbiljnu epidemiju gripa 2000. godine, a epidemije tih razmera se javljaju na svakih 10 do 12 godina, tako da smo u opasnosti da se ona pojavi ove ili sledeće godine,” kaže za Danas Petrović.


 
Top