Pacijenti se najviše žale na liste čekanja i na slanje kod privatnika

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Desetine hiljada žalbi na rad zdravstvenih radnika


Pacijenti se najviše žale na liste čekanja i na slanje kod privatnika





Ekipa „Blica” | 26. 02. 2011. - 00:02h

Pacijentkinja A. A. je od izabranog lekara u Domu zdravlja “Voždovac” dobila uput za specijalistički pregled dojke u decembru 2010. godini, koji joj je zakazan za 7. jun 2011. godine, što je gotovo šest meseci kasnije.
115066_0406-dom-zdravlja-foto-s-djalic_f.jpg


Mnogi ne znaju da, ako im ne zakažu pregled u roku od 30 dana, imaju pravo na refundiranje troškova kod privatnika


Na njeno pitanje da li se pregled, zbog prirode moguće bolesti, može obaviti brže, pacijentkinja je obaveštena da ultrazvučni pregled može biti obavljen i u roku od nekoliko dana, ali u dopunskom radu. To je van radnog vremena lekara, ali u istoj zdravstvenoj ustanovi, što je usluga koja se posebno plaća. Zbog straha, ali i mnogobrojnih javnih apela da žene vode računa o preventivi, A. A. se odlučila za pregled u dopunskom radu.

O svemu je, međutim, obavestila i zaštitnika građana Sašu Jankovića, koji je posle kontrole slučaja utvrdio da u DZ “Voždovac” pacijentima s lekarskim uputom nisu u propisanom roku od 30 dana obavljani specijalistički i dijagnostički pregledi, niti su pacijenti obaveštavani o svojim pravima u slučaju da se pregledi ne mogu obaviti za 30 dana.

Ovo je jedan od primera na šta se pacijenti najviše žale ombudsmanu, ali i zaštitnicima prava pacijenata koje imaju sve zdravstvene ustanove u Srbiji.

Neljubaznost na prijemnom šalteru

Tamo gde pacijenti znaju koja su njihova prava, kada su ona narušena, žale se. Kako kažu njihovi zaštitnici u Domu zdravlja „Vračar” i KBC ”Dragiša Mišović” u Beogradu, najčešće su pritužbe na dužinu čekanja na preglede, nekorektan postupak zdravstvenih radnika, sestara i tehničara na prijemu, posebno prilikom zakazivanja pregleda i vremena čekanja na preglede.
Prema podacima Ministarstva zdravlja, pacijenti se najčeše žale na ponašanje zdravstvenih radnika i ovih prigovora od 2003. do 2010. godine bilo je ukupno 10.168. Nakon toga slede žalbe na liste čekanja, zakazivanje pregleda i kvalitet pruženih zdravstvenih usluga. Tih prigovora je od 2003. do 2010. godine bilo više od 24.000 i 60 odsto njih bili su osnovani. Mere koje su preduzimane protiv zdravstvenih radnika, a na inicijativu zaštitnika pacijentovih prava, bile su opomene, disciplinski postupci, preraspodela na drugo radno mesto, prekršajni postupci, kažu u Ministarstvu zdravlja.

Kad je reč o slučaju u DZ Voždovac, zaštitnik građana je nadležnima preporučio da bez odlaganja prestanu da obavljaju dopunski rad za koji nisu ispunjeni propisani uslovi, a posebno dopunski rad kojim se pružaju usluge za koje postoje liste zakazivanja, ukoliko je vreme zakazivanja duže od 30 dana. Među preporučenim merama je i da dom zdravlja vrati pacijentima novčani iznos koji su platili za zdravstvene usluge obuhvaćene obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

U Novom Sadu su zaštitniku prava u domu zdravlja podneta 72 pisana prigovora, dok se svakog dana na rad službi usmeno požali bar četiri do pet pacijenata.
- Imali smo slučaj da je otac doveo jedanaestomesečno dete na pregled kod specijaliste ORL službe. Kako je naveo u prigovoru, pregled je trajao kratko, da bi doktorka potom napisala na ceduljici naziv leka, takozvane infant-formule i adresu apoteke u kojoj to može da kupi. Načelnici službe sam prosledila prigovor i lekarki je potom smanjena plata za deset odsto. Tokom prošle godine dva lekara su suspendovana zato što su upućivala pacijente u privatne ordinacije - objašnjava Dragica Tišma, zaštitnica prava pacijenata u Domu zdravlja “Novi Sad”.


Aleksandar Ilić, zaštitnik prava pacijenata u Domu zdravlja u Nišu, kaže da su od početka ove godine njemu stigle dve pisane žalbe pacijenata i to zbog duge liste čekanja za dijagnostiku.

Nišlijki Biljani S. je snimanje na rendgenu zakazano za tri meseca. Ova žena je bila poražena činjenicom da tek tada može da snimi ruku koja je jako boli i da sve dok ne donese snimak lekar ne može da joj prepiše terapiju.

- Uputio sam je da od nadležnih u Domu zdravlja zatraži potvrdu da nije mogla da bude snimana na rendgenu u roku od 30 dana. Ona to može da obavi u nekoj privatnoj klinici, a kasnije će joj se refundirati troškovi - priča Ilić.

Pacijenti koji se leče u Užicu ili su zadovoljni zdravstvenim uslugama ili nisu informisani da mogu da se požale zaštitnicima. Na dugo čekanje na pojedine preglede u zdravstvenom centru Užice, na skener, gde se dolazi na red i za pola godine, i magnetnu rezonancu, na koju se čeka i do osam meseci, žalilo se tek šest pacijenata.

- Stigne i poneka prijava da su se lekari ponašali neljubazno. Dvoje lekara je zbog toga kažnjeno opomenom - objašnjava Smiljka Nedeljković, pacijentov advokat u užičkoj bolnici.

Na neljubaznost zdravstvenih radnika, predugo čekanje na pregled, naročito skenerom i ultrazvukom, najčešće su žalbe pacijenata i u Kragujevcu, Subotici i ostalim gradovima u našoj zemlji.
 
Natrag
Top