Šta je novo?

Pacijenti moraju u Mađarsku na skener

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Pacijenti moraju u Mađarsku na skenerIzvor:
Blic.rs

U Kliničkom centru Srbije već duže vreme nedostaje radiofarmaceutik (FDG), supstanca koja se ubacuje u krv pacijenta da bi se na PET skeneru videli tkiva i organi. Zbog toga su pacijenti, koji ovu dijagnostičku proceduru moraju hitno da urade, prinuđeni da je obavljaju u Mađarskoj, za šta im je potrebno 1.150 evra.


239537_pet-skener-01-foto-nin-goran-sivacki_f.jpgTo se desilo i Dejanu Ćuruliću (42) iz Beograda kome je zbog maligne bolesti neohodan pregled na PET skeneru. Morao je preko agencije da zakaže termin, koji ga je koštao 100 evra.

- Nakon rezervacije, uplaćuje se dodatnih 150 evra. Po dolasku u bolnicu, sam pregled mora da se plati još 900 evra. Naravno, to ne može da se refundira u Republičkom fondu za zdravstveno osigiranje, a pošto sam već 20 puta operisan, ne smem ponovo na intervenciju dok se ne uradi snimanje - kaže za „Blic“ Ćurulić.

Glavni problem je što mi nemamo centar za proizvodnju radiofarmaceutika. Zato se ovi skupi PET uređaji koriste samo kada se radiofarmaceutik FDG obezbedi iz inostranstva.

Prof. dr Vladimir Obradović, direktor Klinike za nuklearnu medicinu KCS u čijem je sklopu i Nacionalni PET centar, kaže da je za trenutnu nestašicu „kriv“ tender koji će biti završen za desetak dana.

Kako „Blic“ saznaje, nadležno ministarstvo donelo je odluku da se instaliraju dva ciklotrona za proizvodnju radiofarmaceutika. Veći bi bio u Institutu u Vinči, a manji u Kliničkom centru Srbija.

- Ukoliko se ciklotron instalira u sklopu Nacionalnog PET centra, vrednost doze FDG-a po pacijentu će svakako biti niža jer nema gubitaka usled radioaktivnog raspada tokom transporta kada se on koristi u sopstvenoj ustanovi - objašnjava dr Obradović.

 
Top