Šta je novo?

Pacijenti moraju da na svaka tri meseca dokazuju da su dijabetičari

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Pacijenti moraju da na svaka tri meseca dokazuju da su dijabetičari

Izvor:
Blic.rsDugogodišnji dijabetičari zbog novih pravila Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje na svaka tri meseca moraju da dokazuju zdravstvenoj komisiji da su i dalje dijabetičari kako bi mogli da dobijaju tračice za merenje šećera u krvi, saznaje „Blic“.


262117_dijabetis-foto-petar-markovic_f.jpgLjubica Ilić (45) iz Beograda zbog novog pravilnika o medicinsko-tehničkim pomagalima, koji se primenjuje od 1. juna, treba da potroši mnogo više vremena i energije, ali i vreme lekara opšte prakse, endokrinologa, lekarske komisije i, na kraju, apotekara, da bi potvrdila ono što je 2006. godine utvrđeno i nepromenljivo - a to je da boluje od dijabetesa tipa 1.

Da bi dobila tračice za merenje šećera, Ljubičino putovanje po zdravstvenim ustanovama prošlog meseca bilo je ovako:

- Zakazala sam kod izabranog lekara 1. juna i tog dana sam otišla po recepte za insulin, tračice i iglice. U apoteci su mi rekli da recept za tračice više ne važi, jer je stupio na snagu novi pravilnik. Vratila sam se kući i zakazala drugi put kod lekara opšte prakse. Posle nekoliko dana, kada mi je zakazano, otišla sam u dom zdravlja i dobila uput za endokrinologa, da bih ispoštovala novi pravilnik. Zatim sam otišla kod endokrinologa, koji radi u ambulanti sredom, ali doktor nije došao. Sledeće srede zbog obaveza nisam uspela da odem kod endokrinologa, a već je 20. u mesecu, a sledeća sreda je 27. i pitanje je da li ću uspeti da dobijem tračice ovog meseca - priča ona.

Ljubica prvi put odlazi kod endokrinologa 27. juna, a zatim, po utvrđenoj proceduri, s nalazima, ponovo dolazi 28. i dobija potvrdu da je dijabetičar tipa 1, što je godinama zavedeno kod svih lekara kod kojih ide i svi imaju pristup tom podatku.

- Zakazala sam kod izabranog lekara da bih dobila uput za komisiju i zakazanog dana sam otišla. Komisija, međutim, nije našla sve raspoložive podatke na uputu, pa sam ponovo morala kod izabranog lekara da doda podatak koji nedostaje. Sledećeg dana otišla sam ponovo na komisiju i dobila od njih drugu vrstu formulara za tračice za merenje šećera u krvi. Ponovo sam čekala u redu u apoteci i najzad dobila tračice 5. jula. Da li je moguće da ću sličnu proceduru morati da ponavljam svaka tri meseca do kraja života ili do promene pravilnika - pita se Ljubica.

S druge strane, u RFZO kažu da je u izradi pravilnika učestvovalo 20 eminentnih stručnjaka, ali da on nije “Sveto pismo”, i ukoliko je propisano nešto što je neopravdano ili bespotrebno komplikuje proceduru, moguće je izmeniti ga.

- U stalnoj smo komunikaciji sa udruženjima pacijenata i već smo ih obavestili da ćemo konkretne primedbe proslediti stručnoj komisiji koja je pravilnik i sastavljala i koja će se izjasniti o razlozima koji su je rukovodili da propišu takvu proceduru - kažu u Fondu.

Prema procenama, u Srbiji oko 600.000 ljudi boluje od dijabetesa.
 
Top