Pacijenti i pretnjama do recepta

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Pacijenti i pretnjama do recepta

Izvor: Politika

Beograd -- Lekari tvrde da je pacijentima teško dokazati da određeni lek ne mogu dobiti na recept, a nekada se medikamenti propisuju i pod prinudom, piše "Politika".

6658240714e614a86a0a7b897493250_368x259.jpg


Ukoliko se utvrdi da su pojedini lekari oštetili kasu Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje zbog propisivanja velike količine lekova, novac koji je za to urošen ispisivanjem recepata biće osporen zdravstvenim ustanovama u kojima oni rade, ili će doktori koji su nesavesno radili morati to da nadoknade plaćanjem iz svog džepa.
U zdravstvenim ustanovama tvrde da nisu lekari uvek krivi zbog ovakvih pojava, jer se dešava da pacijentima ne mogu da dokažu da neki medikament ne mogu da dobiju na recept.

Dušan Joksimović, direktor Doma zdravlja "Zemun",
tvrdi da je jedna stvar kada neko nesavesno propisuje lekove, a drugo kada su lekari na to primorani. On ističe da zdravstvena ustanova na čijem je on čelu ima i domara i obezbeđenje, ali da to ne pomaže mnogo kada im u DZ uđu zavisnici, insistirajući da im se napišu recepti.

"U našu ustanovu dolazi sedam, osam narkomana, ulaze u ordinaciju s nožem i pod pretnjom traže od lekara da im propišu lekove. Priča o tome da su naši doktori nesavesno propisivali 'trodon' zavisnicima nije tačna, jer su oni to radili pod prisilom. Mi smo o tome još u maju obavestili opštinu Zemun, Ministarstvo zdravlja, RZZO, Sekretarijat za zdravstvo i SUP, koji je uvek na naš poziv dolazio i na tome smo im zahvalni. U kartonima su zavedeni svi slučajevi, jer doktori nisu u stanju da se odupru onima koji im prete dok ne dobiju šta hoće", rekao je Joksimović.

Najviše problema s nasrtljivim pacijentima imaju lekari opšte prakse, koji napominju da ponekad teško mogu da im objasne da nešto jednostavno ne može na recept i da moraju da kupe lek.

Milica Nikolić-Urošević, specijalista opšte medicine beogradskog DZ "Vračar",
kaže da je najveći problem što pacijenti nemaju naviku da donose izveštaje specijaliste, koji su neophodni za propisivanje terapije.

"Izveštaji specijaliste za terapiju važe samo do zakazane kontrole. Ukoliko specijalista napiše pacijentu da treba da dođe na kontrolu po potrebi, to znači da mu propisana terapija važi za samo jednu kutiju leka. Specijaliste smatraju da nemaju obavezu da čitaju liste lekova, pa kažu bolesniku da uzme određeni medikament, on dođe kod nas i traži, a mi onda moramo da se objašnjavamo da to ne može da se dobije na recept", navela je Nikolić-Urošević.
 
Natrag
Top