Šta je novo?

Pacijenti da upru prstom na doktore

P

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
PREMA ANKETI LjEKARSKE KOMORE 71,97 ODSTO GRAĐANA IZJAVILO DA JE ZDRAVSTVO KORUMPIRANO, JOČIĆ POZVAO


Pacijenti da upru prstom na doktore


Izvor: Dan 14-11-2010

~Neophodna je saradnja građana i institucija, a naročito opredijeljenost i efikasnost istražnih i pravosudnih organa da se suprotstavimo toj pojavi, smatra Jočić Prema anketi Ljekarske komore svaki treći građanin smatra da ima korupcije u zdravstvu. Od 881 ispitanika, čak 634 građanina (71,97 odsto) se izjasnilo da ima korupcije u zdravstvu, dok je 247 (28,08 odsto) negativno odgovorilo. Dakle, dvije trećine od ukupnog broja građana na sajtu komore potvrdno je odgovorilo na pitanje "Da li ima korupcije u zdravstvu?", dok je samo trećina negirala ovu pojavu.
Komentarišući rezultate ankete, predsjednik Ljekarske komore Đoko Jočić ocjenjuje da ima korupcije u zdravstvu, ali da se ne može izjasniti o njenom obimu. Navodeći da komori nije dostavljena nijedna prijava o korupciji, Jočić je pozvao građane da prijave tu pojavu i "upru prstom na doktore koji su korumpirani".
- Ti doktori se moraju držati pod lupom. Korupcije ima u zdravstvu, kao što je ima i u drugim segmentima društva. Problem su neefikasne mjere za dokazivanje korupcije. Na prvom mjestu zbog odusustva saradnje građana. Da bi se korupcija dokazala ona se mora prijaviti, nakon čega treba da uslijede efikasne zakonske mjere da se ona dokaže i sankcioniše. Neophodna je saradnja građana i institucija, a naročito opredijeljenost i efikasnost istražnih i pravosudnih organa da se suprotstavimo toj pojavi. Dakle, da konačno pređemo sa riječi na djela, izjavio je za "Dan" Jočić.
Prema njegovim riječima svi koji su u saznanju da postoji korupcija i koji su su to osjetili na svojoj koži direktno ili indirektno treba da podnesu prijave nadležnim organima.
- Istražni i pravosudni organi treba da intenzivnije rade na tom problemu. Praksa je bila da se protiv doktora ne pokreću nikakvi procesi. Tek posljednjih godina su krenule tužbe protiv doktora. Dok sam bio mlad doktor, ne sjećam se da su se pokretati sporovi protiv ljekara. Sada je drugačije. Naša profesija je pod stalnom lupom. Tu se radi o životu i smrti – istakao je Jočić.
Govoreći o razlozima zašto se građani ne odlučuju da prijave korupciju, Jočić smatra da je u pitanju i strah pacijenata da bi imali posljedice ako bi to uradili.
- Međutim, s druge strane i onaj koji daje pare snosi neku odgovornost. Po mom mišljenju tamo gdje se posao završi na zadovoljstvo pacijenata i njegove porodice nema ni pomena da bi neko mogao prijaviti korupciju. Situacija je drugačija ukoliko uslijedi negativan ishod – naglasio je Jočić.
Jočić smatra da su u anketi komore sigurno bili uključeni i zdravstveni radnici, jer su oni, kako kaže, posebno zainteresovani za njihov sajt.
Dodaje da je korupcija u zdravstvu sugurno "sitna u odnosu na možda druge institucije". Anketa Ljekarske komore postavljena je prije godinu na sajt, a građani na pitanje o prisutnosti korupcije mogu i dalje davati odgovore.
M.M.K.

Izostaju rezultati za velike pare
Jočić smatra da korupcija nije smanjena uprkos kampanjama protiv te pojave, u odnosu na period kada nije bilo tih aktivnosti.
- Svakodnevno se u javnosti navode primjeri o nekim kriminalnim radnjama i korupcijama gdje se ne govori o 100 ili 200 eura, već se pominju milionske sume novca. Imamo situacije da je recimo carinik kažnjen zbog 30 eura, a na drugoj strani za optužbe za veće iznose ne vidimo efekte, dodao je Jočić, navodeći da Krivični zakonik nije dao potpuno jasnu definiciju korupcije.

Bez presuda
Jočić navodi da nema zakonske potvrde o prisutnosti korupcije u zdravstvu, jer, kako je rekao, još nijedna presuda nije izrečena za to djelo.
- Praktično do sada nije izrečena nijedna presuda protiv doktora za korupciju. Postavlja se pitanje da li su ankete nevalidne ili su društvo i nadležne institucije neefikasni i nemotivisani da otkriju korupciju, zaključuje Jočić.
 
Top