Ozvučenje u lokalu ?

Učlanjen(a)
28.07.2014
Poruka
8
Pozdrav svima.
Drugarica otvara poslastičarnicu i sredila je sve kako ona misli da je najbolje i dosta je uložila .
Nju sad muči ozvučenje .Lokal je površine 80 m2 ( a deo gde se sedi,stolovi i stolice je 45m2 ) . E iznad tog dela postoje 4 rupe u plafonu,u rigipsu , prečnika 120 mm gde će se ubaciti zvučnici.
Sad ni ona ne zna koju bi muzičku liniju tu mogla staviti da potera 4 zvučnika.Da li tu ide pojačalo ili kako bi vi to rešili ? Treba da bude kvalitetan zvuk i da se lepo čuje
smile1.png

Bitno da ta linija normalno ima podršku i za usb ,jer je cd prevaziđen
smile1.png

Hvala unapred na odgovorima
 
Učlanjen(a)
13.01.2016
Poruka
275
Poslasticarnica ne zahteva neki narocit kvalitet zvuka. Ljudi sede i razgovaraju, ulaze, izlaze, narucuju itd. Stalno postoji neki drugi zvuk. Razglas bi trebalo da bude uglavnom diskretan, pozadinski. Poslasticarnica je puna povrsina koje reflektuju zvuk, staklene vitrine, keramicke plocice, frizideri itd, tako sve i da hocete zvuk kao u koncertnoj dvorani, nije moguce ali na srecu i ne treba. Cak u ovom slucaju sa cetiri zvucnika sa plafona nije potreban ni stereo zvuk. Mono bi sasvim isto vrsio posao. Iz svega navedenog kvalitet te linije nije bitan jer ce po kvalitetu svaka biti dobra za ovu namenu. Problem je kako vezati cetiri zvucnika. Skoro uvek zvucnici (ili zvucne kutije) imaju impedansu od 8 Oma i to je prilagodjeno pojacalu u liniji koje je dizajnirano za opterecenje od 8 Oma. Ne smeju se dva zvucnika od 8 Oma vezati paralelno na jedan izlaz iz linije jer bi bila opterecenja sa 4 Oma sto moze dovesti do crkavanja izlaznog stepena linije. Ako bi se ta dva zvucnika od 8 Oma vezala redno, pa prikacila na jedan izlaz, to bi radilo, samo bi se na ukupnih 16 Oma ta dva zvucnika dobila duplo manja snaga, ali to moze biti dovoljno. Ja bih zato birao liniju sa USB-om i vecom izlaznom snagom.
Radi kompenzacije odjeka o metalne staklene i keramicke povrsine, valjalo bi gde god je moguce da se postave materjali koji upijaju zvuk, pluta, stof, drvo itd.
 
Član
Učlanjen(a)
05.11.2009
Poruka
40
Lepo i jednostavno objašnjenje, a tako treba i postaviti muziku, nenametljivo i prijatno. Hajde otvarajte poslastičarnicu da dođemo na kolače.
 
Učlanjen(a)
13.01.2016
Poruka
275
Postoji i jos bolje resenje. Bio sam skoncentrisan na rec "linija" sto podrazumeva stereo, tj. dva kanala i onda na problem kako zakaciti cetiri zvucnika, pa mi ovo nije odmah palo na pamet. Ako je vec ulozeno dosta para onda nece biti problem da se umesto linije kupi nesto skuplji Home teather, onaj 5.1, naravno sa USBjem, pa da sve bude na nivou. Koristili bi se samo prednji i zadnji par zvucnika podjednako izbalansirane snage. Znaci bez centralnog zvucnika i sub woofera. Svaki zvucnik se povezuje svojim zicama na odgovarajuci izlaz na uredjaju.
Nadjoh na Internetu kao primer u jednoj od nasih prodavnica (da je ne reklamiram) model koji ce sigurno odgovarati: Yamaha pojacalo RX V381. On ima i Bluetooth pa muzika moze da se pusta i sa na primer mobilnog telefona.

Mislim da su rupe u plafonu od 12cm precnika ipak male. Tako mali zvucnik ne moze da ima ni dovoljnu snagu, mada se ne trazi velika, a takodje ni dovoljno dobar ton sa tako malom membranom. Sa druge strane, sumnjam da bi zvucnici bili snage 100W koliko Yamaha daje po kanalu pa u podesavanjima treba ograniciti snagu prema snazi zvucnika da neko ne odvrne do maksimuma pa zvucnici crknu. Valja se malo potruditi i mozda pronaci neki uredjaji koji daje na primer 50W po kanalu a jeftiniji je od predlozenog.
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top