Otvorena stanica za snabdevanje brodova gorivom

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Otvorena stanica za snabdevanje brodova gorivom u Novom SaduIzvor:
Blic.rs
Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko otvorili su danas na Dunavu u Novom Sadu novu stanicu za snabdevanje gorivom brodova i drugih plovila.224962_stanica-za-gorivo-za-brodove-novi-sad-pajtic-i-kravcenko-beta_f.jpgNIS-ova, kako je zovu, bunker stanica, omogućiće da se sad i u Srbiji brodovi koji plove Dunavom mogu uredno snabdevati gorivom.

Ta stanica nalazi se u okviru Rafinerije nafte Novi Sad i u neposrednoj blizini međunarodne Luke Novi Sad.

"Nova bunker stanica za gorivo značajna je za Srbiju i pokrajinu radi intenziviranja rečnog saobraćaja, kao i podrške nautičkom turizmu koji je kod nas u povoju. Ona će takođe omogućiti da sredstva koja su se do sada prelivala u budžete drugih država pošto su brodske kompanije tamo kupovale gorivo, sada nađu i u domaćem budžetu", rekao je Pajtić.

Kravčenko je izrazio zahavalnost Pokrajini i gradu Novom Sadu za podršku kod izgradnje stanice.
"Planiramo da do kraja prvog polugodišta ove godine otvorimo još tri stanice za snabdevanje gorivom brodova koji plove kroz Srbiju dunavskim Koridorom sedam", rekao je Kravčenko.

Stanica za gorivo na Dunavu u Novom Sadu prva je takve vrste otvorena posle 10 godina, kojom NIS želi da doprinese kvalitetnijem i sigurnijem rečnom saobraćaju u Srbiji.

Potrebe brodarskih kompanija i stranih flota u tranzitu kroz Srbiju na godišnjem nivou iznose više od 40.000 tona goriva.

Domaća i strana flota u tranzitu snabdevaće se pogonskim gorivom garantovanog kvaliteta, i to u veoma kratkom roku i uz primenu standardnih evropskih procedura.

Dunav, druga reka po dužini u Evropi, izuzetno je važan panevropski transportni Koridor sedam i predstavlja vitalnu vezu između zapadne Evrope i zemalja centralne i istočne Evrope.


 
Natrag
Top