Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Otvaranje ulice slavili uz vola na ražnju

P

PYC

Član
Obnovljena centralna ulica u Valjevu


Otvaranje ulice slavili uz vola na ražnju


Izvor: Blic P. Vujanac | 14. 05. 2011. - 00:02h

VALJEVO - Centralna valjevska Karađorđeva ulica obnovljena je dva dana pre roka, iako izvođač radova nije dobio ni dinara od odobrenih 70 miliona dinara iz državne kase. Umesto klasičnog ministarskog presecanja crvene vrpce, Valjevci su odlučili da završetak posla obeleže uličnom feštom, a sami žitelji Karađorđeve po principu “kad može svako selo, možemo i mi iz centra varoši” slavili su uz vola na ražnju i trubače.

Radovi završeni dva dana pre roka

Manje od dva meseca trebalo je majstorima “Ingrap-Omnija” i nekolicini drugih građevinskih firmi koji su bili angažovani kao podizvođači da glavnu valjevsku ulicu, potpuno raskopanu u dužini od 720 metara, dovedu u stanje da izgleda reprezentativno. Pune četiri decenije Karađorđeva nije rekonstruisana, a kako je izgledala poslednjih godina, najbolje znaju Valjevci za volanom, nazivajući je lokalni Pariz-Dakar. Od juče, kako pričaju njeni stanari, izgleda velegradski, od novog asfalta, preko modernih behaton trotoara, parking mesta i nove rasvete do pratećeg uličnog mobilijara.

Dovoljan razlog da se žitelji i vlasnici mnogobrojnih radnji i kafića u trgovačkoj žili kucavici Valjeva „spontano organizuju”, okrenu vola na ražnju i otvaranje ulice proslave uz cisternu piva i trubače.


- Kad svako selo koje dobije asfalt može da organizuje takvu svetkovinu, možemo i mi koji živimo u centru grada - objašnjavali su žitelji Karađorđeve. Za to vreme, tokom “službene” proslave koju je organizovala gradska vlast, nakon što je gradonačelnik Zoran Jakovljević Karađorđevu zvanično proglasio otvorenom, u glavnoj ulici su se vozili roleri, igrala odbojka preko mreže razvučene na uglu sa Ulicom Vuka Karadžića, fudbal na male goliće, svirao je “Stejdž bend”, stotine Valjevaca izašlo je u šetnju da pod nogama oseti novo ruho glavne ulice.


- Od vremena gradonačelnikovanja Dušana Mihajlovića i izgradnje Desankinog trga i Trga vojvode Mišića ništa u Valjevu nije bolje napravljeno! Impresioniran sam majstorima, radili su svakodnevno do 23 sata, nekada ih je u isto vreme bilo i po 300 na ulici, sve je išlo brzo i organizovano kako su koji deo završavali, čistili su za sobom - oduševljen je žitelj Karađorđeve Zoran Savić.


- Nije u pitanju samo estetsko uređenje centra grada već i kompletna zamena infrastrukture, a sve dobija veći značaj kada se zna da na tom planu u centru decenijama nije ništa ozbiljnije rađeno. Ovako smo dobili moderne instalacije, ali i centar uređen po najsavremenijim kriterijumima koji sada po izgledu i funkcionalnosti uopšte ne zaostaje za evropskim gradovima - kaže advokat Miroljub Živković.


Od juče zadovoljno ruke trljaju i vlasnici prodavnica garderobe i obuće, zlatara, knjižara ili kafića kojima je, dok su radovi trajali, promet u radnjama opao za čak 95 odsto.
- Izgleda da je vredelo istrpeti dva meseca prazne kase i neumanjene kirije. Po svemu kako sada izgleda, Karađorđeva će, sem što je glavna saobraćajna arterija, biti i najveće šetalište, a to znači mnogo više mušterija - kaže jedan od trgovaca.


Posebne čestitke primali su građevinci “Ingrap-Omnija” i ostalih firmi. Po 12 časova dnevno, bez vikenda, državnih i verskih praznika, pod svetlošću reflektora radili su udarnički i posao završili dva dana pre roka.
- Hvala građanima na strpljenju. Obećali smo da ćemo posao završiti pre 15. maja i uspeli smo, iako smo imali i neke radove koji samim projektom rekonstrukcije nisu bili predviđeni, poput izgradnje kišne kanalizacije i odvoda - kaže tehnički direktor “Ingrap-Omnije” Milivoje Pavlović.


Inače, na račun izvođača radova još uvek nije legao ni jedan jedini dinar od odobrenih 100 miliona, tako da je ova firma praktično iz svog džepa platila najvažniju ovogodišnju gradsku investiciju. Od NIP-a se čeka 70 miliona, a te pare još nisu legle jer nije završena procedura pripajanja ukinutog Ministarstva za NIP Ministarstvu ekonomije. Iz gradskog budžeta pak od predviđenih 30, uplaćeno je zasada deset miliona dinara.


Sledi obnova Gradskog trga

Rekonstrukcijom Karađorđeve ne završavaju se građevinski radovi u centru Valjeva. Već krajem jula najavljen je početak rekonstrukcije Gradskog trga, koji nije obnavljan 30 godina, da bi sada dobio nove ploče i rasvetu. U isto vreme počeće i rekonstrukcija Pantićeve ulice.
 
Top