Otvara se Veliki barutni magacin na Kalemegdanu

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Otvara se Veliki barutni magacin na Kalemegdanu

Veliki barutni magacin na Donjem gradu Beogradske tvrđave, od 2. juna 2014. godine biće otvoren za posetioce, svakodnevno od 11.00 do 19.00 časova.

1_zpsd3a3dd9c.jpg

Posetioci mogu da vide sarkofage, nadgrobne spomenike...


- Veliki barutni magacin je treći objekat na prostoru Beogradske tvrđave, koji je otvoren u 2014-toj, a koji je godinama unazad bio nedostupan za posetioce - rekao je v.d. direktora Javnog preduzeća "Beogradska tvrđava" Nikola Kovačević.

Posetioci Barutane moći će da vide sarkofage, nadgrobne spomenike, žrtvenike, fragmente spomenika i kapitele, koji predstavljaju deo fondova Narodnog muzeja i Muzeja grada Beograda.

Izloženi predmeti/objekti najvećim delom otkriveni su u Beogradu i okolini, izvestan broj na lokalitetima na Kosmaju, u Kostolcu (Viminacijumu), Sremskoj Mitrovici (Sirmijumu) i na drugim nalazištima u Srbiji, a pojedini su doneti iz Makedonije i Albanije. Spomenici pripadaju antičkom periodu (do VI veka) i dopunjavaju saznanja o istoriji i umetnosti tog perioda. Posebnu pažnju privlači Jonin sarkofag, s kraja III i početka IV veka, koji potvrđuje prisustvo hrišćanstva u Beogradu u ovom periodu. Jonin sarkofag razlikuje se od ostalih iz tog perioda po hrišćanskim simbolima i tematici uklesanoj na njemu.

2_zpsa26e1b7c.jpg


Trenutno, u hodniku Barutane može se pogledati i izložba Rastka Ćirića "Ale i Bauci", na kojoj posetioci mogu da se upoznaju sa neobičnim bićima iz srpske mitologije: dunavski demoni, aždaje, šumska bića, vile, vampiri, babaroge, vukodlaci, veštice…


Cena ulaznice za Veliki barutni magacin biće 200 dinara, dok će studenti, đaci i penzioneri plaćati po 100 dinara.

Izvor: Blic Online
 
Natrag
Top