Otkrivena prva "samo-navodnjavajuća" biljka na svetu

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.533
Otkrivena prva "samo-navodnjavajuća" biljka na svetu
03.07.2009. - 08:38

Naučnici su otkrili prvu "samo-navodnjavajuću" biljku na svetu. Ona živi u izraelskoj pustinji Negev, jednom od najsušnih područja na svetu. Pustinjska rabarbara može da drži 16 puta veću količinu vode od drugih biljaka u području i razvila je jedinstvenu sposobnost da se efikasno navodnjava.

pustinjska-rabarbara-vr.jpg


Istraživači sa Univerziteta Haifa-Oranim u Izraelu bili su iznenađeni veličinom njenog lišća, širokog jedan metar, poredeći ga sa ostalim pustinjskim biljkama, čije sitno lišće sprečava gubitak vlage. Oni su otkrili da su džinovski listovi pustinjske rabarbare ključ njenog uspeha, jer su prekriveni mikroskopskim kanalima kroz koje se prenosi voda. Naučnici tvrde da se ove brazde na listovima ponašaju kao planinske doline, provodeći vodu sporo i direktno u biljku, dok istovremeno sprečavaju isparavanje. Tim izraelskih naučnika tvrdi da se lišće pustinjske rabarbare ponaša kao mini irigacioni sistem.
Nijedna biljka u bilo kojoj pustinji u svetu ne funkcioniše na ovaj način. Druge pustinjske biljke se jednostavno zadovoljavaju kišnicom koja prodire u zemlju u njihovoj okolini.
Istraživanje je takođe pokazalo da pustinjska rabarbara može da sakupi vode skoro koliko i mediteranske biljke.

Izvor: Blic
 
Natrag
Top