Otkrivena planeta sa klimom sličnom Zemljinoj

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Otkrivena planeta sa klimom sličnom Zemljinoj


Prvu planetu s umerenom klimom poput Zemljine koju je moguće podrobno proučiti otkrila je u orbiti daleke zvezde grupa astronoma.

v163859p0.jpg


Ovi naučnici tvrde da će metodi upotrebljeni za proučavanje novootkrivene planete biti od ključnog značaja za istraživanje svetova sličnih našem, koji se nalaze van Sunčevog sistema.

Novo nebesko telo, nazvano Corot-9b, samo je jedna od više od 400 egzoplaneta koje su otkrivene u orbitama drugih zvezda, ali je prva sa gotovo “zemaljskim” rasponom temperature, a da se može proučavati dok prolazi ispred sunca oko kojeg kruži.

"Ovo je egzoplaneta sa normalnom, umerenom klimom, nalik na desetine drugih nama poznatih egzoplaneta, ali prva čije karakteristike možemo podrobno da proučavamo", kazala je Kler Mutu iz tima astronoma Evropske južne opservatorije koja je došla do ovog otkrića.

"Predodređena je da postane kamen temeljac istraživanja egzoplaneta", istakla je Mutu, prenosi londonski “Indipendent”.

Corot-9b prolazi ispred svoje zvezde, udaljene 1.500 svetlosnih godina u sazvežđu Zmije, svakih 95 dana, i to "tranzitovanje" traje oko osam sati u toku kojih astronomi mogu da obave merenja kako njenog sastava tako i njene temperature koja se kreće od 20 do 160 stepeni Celzijusa.

"Corot-9b je prva egzoplaneta koja zaista podseća na planete iz našeg sunčevog sistema. Velika je kao Jupiter i ima orbitu sličnu Merkurovoj", kazao je Hans Deg, vođa istraživanja čiji su rezultati objavljeni u naučnom časopisu “Nejčer”.


Izvor: Tanjug
 
Natrag
Top