Otkrivena nova vrsta ribe koja ima ruke

Član
Učlanjen(a)
07.12.2009
Poruka
1.053
Jutarnji

fish-with-hands1.jpg

riba00_275838S1.jpg


Biolozima je trebalo punih deset godina da potvrde kako je reč o novoj ribi iz porodice Brachionichthys unutar koje već ima 14 vrsta koje žive uglavnom oko Tasmanije

Čovečja ribica ubrzo bi mogla dobiti društvo u kategoriji riba koje imaju pridev 'čovečji'. Naime, u vodama Tasmanije je otkrivena nova vrsta ribe iz porodice Brachionichthys čije su se prednja peraja pretvorile u 'ruke'.

Ova riba, koju prema pisanju National Geographica niko nije video još od 1999. godine, svoje 'ruke' ne koristi za plivanje već za 'hodanje' po plitkim vodama. Biolozima je trebalo punih deset godina da potvrde kako je reč o novoj ribi iz porodice Brachionichthys unutar koje već ima 14 vrsta riba, a sve su smeštene u neposrednoj blizini ostrva Tasmanije.

Neobična je roza ili crvenkasta riba dugačka desetak centimetara, a naučnici su do sada otkrili svega četiri primerka. Prema rečima naučnika Daniela Gledhilla iz australijskog naučnog instituta CSIRO, nova vrsta je potvrđena na osnovu brojnih faktora: boje, broja pršljenova, peraja te merenjima tela.

Isto tako naučnici veruju kako su pre 50-ak miliona godina takve ribe 'hodale' po svetskim morima, a sada su svoje prebivalište 'ograničile' samo na istočnu i jugoistočnu Australiju.

- Otkriće ove ribe vrlo je važno za razumevanje izvora morskog života u Australiji kao i učinka promene klime na staništa i životinjske vrste - zaključuje Gledhill.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.10.2009
Poruka
155
lijepo je čuti da neku vrstu i otkriju, danas često slušamo samo kako neke vrste izumiru...
 
Natrag
Top